Britanija na robu kaosa! Po zavrnitvi sporazuma o Brexitu možni štirje scenariji. Vsi se bojijo najslabšega – TOPNEWS.si

Britanija na robu kaosa! Po zavrnitvi sporazuma o Brexitu možni štirje scenariji. Vsi se bojijo najslabšega

Britanija na robu kaosa! Po zavrnitvi sporazuma o Brexitu možni štirje scenariji. Vsi se bojijo najslabšega

Spodnji dom britanskega parlamenta je s prepričljivo večino zavrnil sporazum o Brexitu, ki ga je vlada premierke Therese May dosegla z Evropsko unijo. Deutsche Welle piše o štirih možnih scenarijih, ki bi lahko sledili – od “trdega” Brexita pa vse do ostanka v EU.”

Odgovornost vsakega od nas je v tem trenutku ogromna pred zgodovinsko odločitvijo, ki bo določala prihodnost naše države generacijam,” je dejala premierka Theresa May pred glasovanjem.

Te velike besede niso padle na plodna tla: kar 432 poslancev je glasovalo proti predlogu sporazuma Therese Mayza z EU, medtem ko ga je podprlo le 202 poslancev.

Čeprav ima parlament 650 poslancev, je Theresa May potrebovala navadno večino 318-ih glasov. Sedem članov irske republikanske stranke namreč bojkotira parlament, pravico do glasovanja pa nimajo štirje predsedujoči in štirje, ki štejejo glasovnice. Severnoirski unionisti, ki podpirajo vlado Therese May, prav tako nasprotujejo sporazumu v sedanji obliki, ker vključuje zaščitni mehanizem, znan kot “backstop”.

Ta določba pomeni odprto mejo med Severno Irsko in Republiko Irsko. Tudi jastrebi iz vrst Therese May se bojijo, da bo “backstop” vezal Združeno kraljestvo z EU za nedoločen čas.

Prvi scenarij predvideva koncesije Bruslja

Ko se je bližalo glasovanje v Londonu in potem, ko je postalo vse bolj jasno, da je Theresa May daleč od večine, so se iz Evropske unije začeli pojavljati popustljivejši toni.

Nemški zunanji minister Heiko Maas je v torek dejal: “Če bo šla zadeva nocoj narobe, lahko pride do novih pogovorov.” Ocena za tem je nekoliko naivna – EU bi lahko tu in tam kozmetično šla nasproti Londonu, da bi Mayeva uspela pridobiti še kakšen dodaten glas in ponovno poskusila z glasovanjem.

Toda zid, na katerega je naletela britanska premierka doma, je težko prebiti s kozmetičnimi spremembami. Ni več volje ali časa za bistvene spremembe v 27 ostalih državah članicah EU.

Maas je tako ponovil, da “sporazum ostaja tak, kot je”. Tudi predsednika Evropskega sveta Donald Tusk in Evropske komisije Jean-Claude Juncker zavračata ponovno odprtje pogajanj.

Drugi scenarij je “trd” Brexit

V skladu s členom 50 Lizbonske pogodbe, ki ureja izstop neke članice iz EU, bi morala Britanija avtomatično zapustiti članstvo 29. marca, četudi ne bi dosegli sporazuma.

Theresa May bi teoretično lahko prosila za odlog roka, tudi iz Bruslja so prihajali znaki, da bi se lahko zadeva prestavila na konec junija. To seveda za seboj prinaša tudi zaplete: prvič, podaljšanje bi morale soglasno odobriti vse članice EU. Drugič, maja bodo potekale evropske volitve, ki pa ne bi smele potekati v Združenem kraljestvu. Na koncu, kaj bi prinesli še dodatni trije meseci po dveh letih naprezanj, se sprašuje DW.

Zato je Theresa May pred glasovanjem sporočila, da namerava za vsako ceno izvesti “voljo ljudi”, kar se nanaša na junijski referendum iz leta 2016, ko je za Brexit glasovalo 51,9% britanskih državljanov. Mayeva je večkrat prepričevala poslance, da je trd, neurejen Brexit edina stvar, ki ostane, če bodo poslanci zavrnili njen načrt.

Theresa May

In to se je zdaj tudi zgodilo, in če ni šlo le za premierkino “blefiranje” v poskusu pridobivanja glasov, bo Združeno kraljestvo v dveh in pol mesecih prenehalo biti članica EU, brez kakršnegakoli sporazuma o nadaljnjih odnosih.

Tretji scenarij je padec vlade

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je sporočil, da bi moral poraz Therese May v odločilnem glasovanju voditi do nezaupnice vladi in izrednih volitev. Theresa May je po porazu dejala, da je treba glasovati o zaupnici vladi. Glasovanje o tem bo potekalo še danes.

Če bo izglasovana nezaupnica vladi, ima spodnji dom dva tedna časa, da najde novo vladajočo večino, sicer bo šel na nove volitve. Corbyn je najavil, da bo v primeru, če postane predsednik vlade, vodil nova pogajanja z EU.

Četrti scenarij je nov referendum

Tovrstni razplet je v nasprotju s tretjim scenarijem. Zdi se, da je tretji scenarij potreben, ker je Theresa May kategorično zavrnila možnost drugega referenduma, na katerem bi državljane posebej vprašali, ali želijo zapustiti EU v skladu s sporazumom, o katerem se je premierka pogajala, ali pa želijo kljub temu ostati v Uniji.

Po drugi strani je laburist Corbyn dolgo okleval, vendar je pred kratkim vendarle izjavil, da ne izključuje možnosti novega referenduma.

Glede na anketo, ki jo je objavil londonski Independent, je večina državljanov v primeru neuspeha premierke Therese May za izvedbo novega raferenduma (46 odstotkov za in 28 odstotkov proti), na katerem bi 45 odstotkov glasovalo za ostanek v EU, 39 odstotkov pa za izstop iz EU. Neopredeljenih je bilo 16 odstotkov vprašanih.

COMMENTS

Wordpress (0)