(VIDEO) V Dražgošah Židan, Bratuškova, Erjavec in Mesec brez Cerarja in Šarca – TOPNEWS.si

(VIDEO) V Dražgošah Židan, Bratuškova, Erjavec in Mesec brez Cerarja in Šarca

(VIDEO) V Dražgošah Židan, Bratuškova, Erjavec in Mesec brez Cerarja in Šarca

Ob 77. obletnici dražgoške bitke se je letos v Dražgošah zbralo več tisoč ljudi, ki jih je tokrat nagovoril predsednik DZ Dejan Židan. Poleg Židana so se včeraj v Dražgošah zbrali tudi številni drugi vidni predstavniki slovenske politike, različni ministri in poslanci. Predsednik države Borut Pahor je v spomin padlim v Dražgošah in drugim žrtvam vojne k spomeniku položil venec, vence pa so položile tudi delegacije borčevskih organizacij in strank SD, SAB in Levice.

Prvo vrsto so tako od leve proti desni zasedli Karel Erjavec, Alenka Bratušek in Dejan Židan, poleg njega pa Borut Pahor ter predsednik organizacijskega odbora letošnjih Dražgoš Ladislav Lipič. Nekoliko v desno pa predstavniki stranke Levice, ki so bili močno zastopani in vidni, saj so bili v Dražgošah tako koordinator stranke Luka Mesec, njegova namestnica Violeta Tomič ter poslanec Miha Kordiš.

Od strankarskih ljudi je bila kot običajno najbolj množično zastopana stranka SD s poslancem Matjažem Nemcem, evropsko poslanko Tanjo Fajon ter šolskim ministrom Jernejem Pikalom, ministrom za kulturo Dejanom Prešičkom ter državnim sekretarjem Janom Škobrnetom ter SAB skupaj z ministrom za Slovence po svetu Petrom J. Česnikom in Levica, medtem ko vsaj v prvih vrstah ni bilo opaziti strankarskih veljakov iz vrst Cerarjeve SMC in Šarčeve LMŠ.

Nekoliko desno od prve vrste pa sta stala ljubljanski župan Zoran Jankovič, ki je praktično vsakoletni udeleženec Dražgoš ter seveda predsednik borčevske organizacije Tit Turnšek. Nekdanji predsednik Milan Kučan skupaj z Marjanom Šiftarjem tudi letos tako kot običajno ni bil v prvi vrsti.

Ob poklonu vsem, ki so prispevali, da danes kot narod zmagovalcev živimo pod svobodnim soncem, je v govoru med drugim dejal Židan in opozoril, da sodobne oblike fašizma ponovno po vsej Evropi dvigajo glave. Židan je s tem požel veliko odobravanje med udeleženci Dražgoš, saj je bilo po prireditvi v pogovorih slišati, “da je imel Židan tokrat dober govor,” posebej v tistem delu, ko je govoril o ponovnem vzponu fašizma.

“Upali smo, da je evropska zgodovina z 20. stoletjem izčrpala zalogo temačnega zla. A sodobne oblike fašizma ponovno po vsej Evropi dvigajo glave. Ta se ne kaže kot pobesnela zver, ima človeški obraz. Vse bolj prefinjeno je zasidran v naši družbeni realnosti. Standardi o tem, kaj je javno dopustno in sprejemljivo, vse bolj padajo.

Soočamo se z napadi na temeljne človekove pravice, zanemarjajo se moralna in civilizacijska načela, ki bi morala biti neomajna, krepi se začaran krog sovraštva in agresije, pod vzkliki domoljubja in izkoriščanjem strahu pred različnim, pred Drugim, se krepijo ksenofobija, rasizem, populizem.

Zato je nujno v današnjem času izpostavljati vse, kar fašizem je: grajenje kulta osebnosti, napadi na kritike, netenje strahu pred drugačnostjo, smešenje demokracije, spodnašanje avtoritete sodišč in države, zavračanje volilnih izidov, zagovarjanje izbranega naroda, spreminjanje preteklosti in pisanje alternativne zgodovine…

Z zavračanjem teh idej se, dragi tovarišice in tovariši, mi – dediči vrednot protinacističnega in protifašističnega boja, skupaj s še redkimi pričami tistih tragičnih, a junaških časov, na današnji spominski slovesnosti skupaj poklanjamo vsem, ki so prispevali, da danes kot narod zmagovalcev živimo pod svobodnim soncem.

Smrt fašizmu, svoboda narodu!” Židanov govor objavljamo spodaj v celoti, prav tako tudi posnetek celotne prireditve, vključno z izjavami nekaterih udeležencev Dejana Židana, Luke Mesca in Milana Kučana.

COMMENTS

Wordpress (0)