Ivanka Trump je kandidatka za predsednico svetovne banke?! – TOPNEWS.si

Ivanka Trump je kandidatka za predsednico svetovne banke?!

Ivanka Trump je kandidatka za predsednico svetovne banke?!

Hčerka ameriškega predsednika Donalda Trumpa kandidira za predsednico Svetovne banke. Ivanka naj bi po pisanju Business Insiderja nasledila predsednika Svetovne banke v odhodu Jima Jonga Kima.

Jim Jong Kimov odstop s položaja predsednika Svetovne banke je bil veliko presenečenje za zaposlene v tej inštituciji kot tudi za svetovno javnost, saj razloga za svoj odstop še ni pojasnil.

Trumpova administracija je bila doslej previdna in celo nenaklonjena do zahodnih mednarodnih institucij, kot je med drugim tudi Svetovna banka. Trump je s svojim sloganom “America First” multilateralizmu napovedal ne preveč obetavne čase. Tokrat naj bi administracija dobila nalogo, da posreduje priporočilo Upravnemu odboru Banke prav za Ivanko Trump.

Business insider omenja tudi druge možne ameriške kandidate za vodenje Svetovne banke. To naj bi bili podsekretar za mednarodne zadeve Ministrstva za trezor David Malpass, direktor USAID-a Mark Green in bivša veleposlanica ZDA pri Organizaciji združenih narodov Nikki Haley.

Za razliko od nekaterih drugih kandidatov, Ivanka nima izkušenj na področju mednarodnih ekonomskih in trgovinskih odnosov, bila pa je poslovna ženska.

Pred prihodom v Belo hišo, kjer je zaposlena kot svetovalka, je opravljala delo podpredsednice za akvizicije v Trumpovi organizaciji. Imela je tudi lastno modno linijo, ki jo je lani zaprla.

Japonski premier Shinzo Abe, predsednik Svetovne banke Jim Yong Kim, ameriški predsednik Donald J. Trump, Ivanka Trump, nemška kanclerka Angela Merkel in kanadski predsednik vlade Justin Trudeau na vrhu G20 v Hamburgu, Nemčija, 8. julija 2017

Predsednik Trump je pred časom namigoval, da bi Ivanka utegnila zamenjati odhajajočo ameriško veleposlanico v OZN Nikki Haley, vendar pa so namesto Ivanke na to mesto imenovali tiskovno predstavnico State Departmenta Heather Nauert.

Heather Naeurt, nova veleposlanica ZDA pri OZN

COMMENTS

Wordpress (0)