Bo padla grška vlada?! Tsipras po odstopu obrambnega ministra Kamenosa zahteva glasovanje o zaupnici! – TOPNEWS.si

Bo padla grška vlada?! Tsipras po odstopu obrambnega ministra Kamenosa zahteva glasovanje o zaupnici!

Bo padla grška vlada?! Tsipras po odstopu obrambnega ministra Kamenosa zahteva glasovanje o zaupnici!

Atene – Grški premier Alexis Tsipras od grškega parlamenta zahteva glasovanje o zaupnici vladi, zaradi današnjega odstopa ministra za obrambo Panosa Kammenosa, ki ni zadovoljen s Prespanskim sporazumom, s katerim se je zaključil spor okoli imena Makedonije.

“Sprejemam odstop ministra za obrambo in sprejel bom odstop kogarkoli. Znane so naše ideološke razlike s Kammenosom, vendar smo ne glede na to dosegli veliko”, je dejal Tsipras na izredni tiskovni konferenci in odprl vrata odhodu tudi drugih članov vlade iz vrst “Neodvisnih Grkov”, poroča grški časnik Kathimerini.

Tsipras je obstoječo koalicijo imenoval “častno partnerstvo” in se zahvalil Kammenosu za “nenadomestljiv in izjemen prispevek” koalicijski vladi.

Kammenos že dlje časa nasprotuje Prespanskemu sporazumu. Grški minister s svojo stranko Neodvisnih Grkov je koalicijski partner Sirize, premiera Alexsisa Tsiprasa. Sporočil je, da bo z njim Tsiprasovo vlado zapustilo še šest članov njegove stranke.

Do zdaj še ni jasno, kakšne posledice bo imela Kammenosova poteza na grško vladajočo koalicijo.

“Spor o imenu Makedonije mi ne dovoljuje, da ne bi žrtvoval ministrskega stolčka”, je sporočil Kammenos.

Tsipras je medtem sporočil, da je Kammenosa na mestu ministra za obrambo že nadomestil admiral Evangelos Apostolakis, poroča Kathimerini.

Tsiprasova koalicija ima v grškem parlamentu trenutno 153 od 300 sedežev, Grčijo pa čakajo parlamentarne volitve že oktobra letos.

COMMENTS

Wordpress (0)