(VIDEO) Ekskluzivni posnetki s sinočnje Katedrale svobode – Rdeča nit celotne razprave je potreba po ustanovitvi nove desne LDS – TOPNEWS.si

(VIDEO) Ekskluzivni posnetki s sinočnje Katedrale svobode – Rdeča nit celotne razprave je potreba po ustanovitvi nove desne LDS

(VIDEO) Ekskluzivni posnetki s sinočnje Katedrale svobode – Rdeča nit celotne razprave je potreba po ustanovitvi nove desne LDS

Idejni vodja Katedrale svobode je Peter Jambrek, ki je bil sinoči tudi koordinator “think tank-a” v klubu Maxi market. Od pobudnikov konvencije, ki so bili sinoči poleg Jambreka glavni govorniki in uvodni govorniki, so še Dimitrij Rupel, Matej Avbelj, Tomaž Zalaznik in Žiga Turk. V dvorani pa so od pobudnikov sedeli še Romana Jordan, Majda Pučnik Rudl in Jure Zupan.

Med publiko pa so bili od pomembnih javnih osebnosti še bivši pravosodni minister Lovro Šturm, nekdanji šef VIS-a Miha Brejc, Frane Adam, nekdanji kulturni minister Vasko Simoniti, nekdanji ustavni sodnik Ernest Petrič, vrhovni sodnik Jan Zobec, predsednik Zbora za republiko in nekdanji predsednik parlamenta France Cukjati ter prav tako nekdanji predsednik parlamenta Janez Podobnik. Nabor sinočnjega “think tank-a” je bil v glavnem sestavljen iz intelektualcev desne provinjence, predvsem pa iz nekdanjih aktivnih članov Nove Revije in kadrovskega bazena, ki ga sicer že poznamo iz Zbora za republiko.

Glede na to, da je celotna skoraj triurna prireditev, ki je trajala od 18 ure do praktično 21 ure zvečer, potekala po pravilih “Chatham House Rule”, to pomeni, da se mnenja poimensko nikakor ne navajajo ali povzemajo, si pa lahko ogledate izjave, za katere smo prosili pred in po končani prireditvi nekatere glavne udeležence, prav tako pa smo seveda posebej za Topnews posneli tudi uvodne in zaključne dogodke v Maxi klubu.

Miha Brejc je v krajši izjavi pred začetkom dejal, da je “v glavnem pobuda dobra, da so pač ljudje, ki razmišljajo o tem, kako bi Slovenijo nekako postavili v pravi evropski kontekst. Verjetno so takšni razmisleki koristni in ni nujno, da že kar vnaprej govorimo o politični stranki in tako naprej. Čeprav je seveda jasno, se brez političnih strank ne zgodi nič, tako, da verjetno bo iz tega prej ali slej prišlo do kašne pobude. Danes gotovo ni čas za to. “

Dimitrij Rupel pa je dejal, da naj bi “ustanovili nekakšen “think tank”, organizacijo za premišljevanje o politiki in za podajanje pobud v politiki. Morali pa bomo odgovoriti tudi na vprašanje, ali Slovenija prenese še eno stranko oziroma ali je ta potrebna.” Sam meni, da takšno stranko potrebujemo, vendar bodo morali po njegovih besedah svojo pobudo zaupati mlajšim kolegom. Nekateri kolegi, ki imajo za sabo že daljšo kilometrino, najbrž niso pripravljeni nastopati na javnih zborovanjih ali lepiti plakatov,” je med drugim povedal Dimitrij Rupel.

Ključno vprašanje, ki se je pojavljalo v vseh nastopih sogovornikov, je bilo, ali je v Sloveniji za napredek države treba ustanoviti novo stranko. Odgovor vseh je bil v glavnem pritrdilen, najbolj radikalni so šli celo dlje in sicer, da v Sloveniji sploh nimamo resne stranke oziroma strankarske demokracije. Po mnenju uvodničarjev bi kljub prvotnemu zanikanju, da bo Katedrala svobode postala stranka, potrebovali novo liberalno demokratsko stranko z desno orientacijo. Katedrala svobode se sicer ne bo formalno registrirala niti kot združenje ali društvo, ampak bo, kot je povedal Jambrek, delovala izključno kot nekakšna intelektualna celica, ki bo v smislu “think tanka” delovala podobno, kot so v osemdesetih letih prejšnjega stoletja delovali intelektualci, združeni v nekakšne miselne krožke.

Katedralo svobode v prvi fazi sestavlja predvsem sedem podpisnikov odprtega pisma, ki so ga avgusta lani podpisali Peter Jambrek, Dimitrij Rupel, Romana Jordan, Matej Avbelj in Tomaž Zalaznik tik pred odločanjem parlamenta o mandatarju. V povolilnem obdobju je Peter Jambrek programsko zasnovo Katedrale svobode povzel v smislu skupnega koalicijskega programa prorazvojne perspektive Slovenije ali kot gibanje proti Švici, Avstriji in ne proti Srbiji in Rusiji.

Sicer pa je iz različnih nastopov razbrati, da je v ozadju nezadovoljstvo Petra Jambreka predvsem odnos Ministrstva za šolstvo, s katerim je njegova fakulteta v sodnih sporih zaradi financiranja programov zasebnega šolstva in privatne Nove Univerze, ki ima sicer koncesijo za študij, vendar jim država naj ne bi namenila dovolj denarja za programe.

To nezadovoljstvo je povzel Dimitrij Rupel z besedami, da sedanja vlada ni kompetentna.

“Morda bomo celo dobronamerni in bomo vladi dali kakšen dober nasvet,” je povedal. Vlada pod vodstvom Marjana Šarca, po njegovih besedah, “ponavlja napake iz Jugoslavije”. “Sovraži zasebno šolstvo in zdravstvo, sovraži kakršnekoli pobude, vsepovsod rine naprej samo sebi zveste ljudi.”

COMMENTS

Wordpress (0)