(VIDEO) Kako je Marjan Šarec sinoči “izgubil nedolžnost” na Skrabčevi domačiji in kdo vse je poleg Janeza Škrabca segel v roko Marjanu Šarcu – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kako je Marjan Šarec sinoči “izgubil nedolžnost” na Skrabčevi domačiji in kdo vse je poleg Janeza Škrabca segel v roko Marjanu Šarcu

(VIDEO) Kako je Marjan Šarec sinoči “izgubil nedolžnost” na Skrabčevi domačiji in kdo vse je  poleg Janeza Škrabca segel v roko Marjanu Šarcu

Gost pogovora z znanimi osebnostmi na Škrabčevi domačiji je bil sinoči predsednik vlade Marjan Šarec, ki je med drugim spregovoril o aktualnih temah s področja slovenske politike. V nabito polni dvorani Škrabčeve domačije, kjer so v preteklosti gostili številne znane nekdanje politike in osebnosti, med drugim je Janez Škrabec gostil Milana Kučana in Ljudmilo Novak, so bili sinoči poleg gostitelja Janeza Škrabca tudi nekdanji politiki Jožef Školč ter Igor Lukšič in seveda nepogrešljivi lobist na večini prireditev Božo Dimnik, pa Božidar Voljč in pa, zanimivo, tudi nekdanji politik LDS-a Mirko Bandelj.

Kaj je Šarec povedal o preživetih praznikih in otroštvu?

Šarec, ki je govoril tudi o sebi in o svojem otroštvu, je najprej odgovarjal na vprašanje Darje Groznik o tem, kako je preživel praznike. Je morda šel v kakšne tople kraje, ste šli kam na sneg, kaj ste počeli?

“Sem šel na zelo topel kraj, in sicer v svojo hišo, je bilo zelo toplo. Preživeli smo praznike doma, tako kot si tudi najbolj želimo. Zdaj, v preteklih letih sem hodil na glavni trg voščit ob polnoči, no letos pa sem preživel doma, in to se nam zdi tudi doma najlepše, ker, če je celo leto nek “ferker” kot radi rečemo po domače, potem ti paše za praznike biti v miru doma s svojimi mislimi in svojimi domačimi.

Darja Groznik: Danes ste bili deležni zelo toplega sprejema, je povsod tako? Oziroma še eno drugo vprašanje, ste se že navadili te javne pozornosti, pravzaprav dejstev, da noben vaš korak ni nenačrtovan oziroma nenadzorovan, konec koncev imate varnostnike ob sebi, kako je s temi občutki, ste se navadili na vse to?

“No jaz sem že kakih deset let deležen medijske pozornosti, takšne in drugačne zdaj, če primerjam lansko leto z letošnjim. Lani tak čas sem bil marsikje še klovn, pa Serpentinšek, pa nesposoben, pa ne vem kaj še vse smo poslušali. Letos je zadeva nekoliko drugačna. Seveda, ta aplavz je bil seveda lep in lepo ga je doživeti. Zagotovo bolje kot, če ti žvižgajo, ne? Verjamem pa, da se bo tudi to dogajalo, saj veste kako so Jezusa sprejeli slovesno v Jeruzalemu, čez en teden so ga pa križali. In verjamem da se bo tudi to zgodilo ….

” Veste, jaz sem v javnem sektorju zaposlen že od leta 2005 recimo, prej nisem bil v rednem razmerju z RTV Slovenija, ampak sem se v življenju tudi kar precej trudil, da sem prišel do nečesa. Ni mi bilo z rožicami poslano, tudi kot otrok sem malokrat videl morje, pa tako naprej. In ni rečeno, če si v javnem sektorju, da si parazit, in če si politik, pa si potem lopov in tako naprej. Te pavšalne ocene, ki jih v družbi dajemo, so kar precej problematične…”

O tem, kaj pomeni mezgač…

Darja Groznik: “Veliki investicijski projekti, gradbeni, pa Karavanški predor, tretja razvojna os, drugi tir. Zakaj pri nas vse poteka tako počasi, kje se zaustavi, kje je problem?”

Marjan Šarec: “Ja, zato, ker je, kot sem že na nekem drugem mestu povedal, pa me je Marko Crnkovič prek Twitterja vprašal, kaj pomeni beseda mezgač. Zato, ker je res en kup mezgačev na vseh področjih, ne? Zakonodaja je toga, zakon o javnih naročilih je že ne vem katera verzija zunaj, tukaj bosta kolega, nekdanja moja župana, to potrdila, ker župan, ki izpelje katerokoli investicijo narodni heroj.

Je Zavod za kulturno dediščino, je to, je ono, a ne, in potem ti gospa iz kulturne dediščine trdi, da je nekaj historično, krajani ti pa povejo, da so mrliško vežico naredili tako popoldne, udarniško, se pravi, nobene historične vrednosti ni. Se pravi, nobene historične vrednosti, ampak ona trdi, da je Se pravi mezgači na vseh instancah, ki so seveda pomembni takrat v tistem postopku, in potem iščejo vse možne zadeve, da bi ja čimbolj neustrezalo, in da čim dlje traja…. Tako, da je treba odpraviti to mečkanje. To so mezgači, ki imajo vse podatke v rokah. Vedo, tako, kot sem rekel, bazen je napolnjen, voda je dovolj topla, sije sonce, reševalec iz vode je ob bazenu, ploščice so prave kvalitete, štartni bolg je prav postavljen, ampak oni pa še iščejo nekaj, da mogoče bo pa ob treh popoldne pa oblak prišel in je nevarno začeti, a ne. In tako se dogaja. In tisti, ki bo to spremenil, tisti bo heroj resnično.”

Darja Groznik: Ampak očitno se boste tega lotili?

“Ja, lotili se bomo, samo kaj bomo naredili je pa drugo vprašanje, ker a veste, ko pridete med te ljudi a ne, te hitro prepričajo, da usoda planeta visi, da je odvisna od ne vem tam neke živali, ki je zaščitena, saj v redu, če je, naj bo, samo naj se hitro odloča. Ne more devet mesecev trajati, da dobiš odločbo ali je nekaj ustrezno ali ne….”

A veste, jaz sem bil na začetku županskega mandata na policijski postaji Medvode zaslišan za mobing a ne, a veste. Ja, ne veste. Pač, začeli smo delati neke spremembe tako gor dol, in potem je bil napisan nek prosti spis in sem bil tiran in ne vem kaj vse. Potem sem pa drugi mandat dobil s 64 odstotki v prvem krogu, se pravi ni bilo tako hudo. Ampak, spet smo tukaj, ni kar vse mobing, pa ni kar vse korupcija. Tam kjer je, je pa treba preganjati. Danes smo pa tako daleč pripeljali, da dva kavico skupaj spijeta, ja, smo ga videli tam. Seveda ste ga videli, saj tudi k meni pridejo vse sorte ljudje. Lahko se pa zaprem v pisarno, pa ne bo nobenega nikjer, pa bom sam s sabo, pa bom tudi najbolj zadovoljen, a ne… jaz sem veliko vpil po gradbiščih, pa so rekli, je nesramen, pa je tak, pa ne vem kakšen. Ampak, meni je šlo za javni denar, in če je nekdo pripeljal na gradbišče nesposobno ekipo, če ni znal asfaltirati, če ni znal narediti nekaj takega, da bi zadeva pila vodo, potem so pa rekli, da sem kolerik, ja, seveda sem, vi ne bi bili, če bi vam doma en … Ja, seveda bi ti pokrov počil, in normalno, da boš v takih primerih vzel vajeti v roke in jim povedal. “

Darja Groznik: “… Vaši nastopi so drugačni, kot so nastopi vaših predhodnikov. Ste sveži. Tudi besed ne zavijate v celofan. Ste kar poseben, kar se tega tiče”.

“Zelo, ” je potrdil Šarec.  Ampak, poglejte, kot politik, a je sploh mogoče bit pošten, dober, vztrajen, odločen, to je nekaj drugega, ampak, da se držiš nekih vrednot, ki jih imaš začrtane oziroma v sebi že od otroštva naprej. Je to sploh mogoče?
Marjan Šarec: “Saj se moraš. Jaz veste, jaz pač vstanem ob pol šestih ali pa dvajset čez pet, naredimo na okroglo. Pred sedmo sem že v pisarni in potem izvršujem svoje naloge. Jaz se ne sprašujem o tem, kaj bo čez dvajset let ali pa čez trideset, pa čez ne vem koliko. Pravijo denar in politika pokvarita človeka, pa ni res. Saj tudi alkohol ne pokvari človeka. Alkohol te samo pokaže takega kot si, ravno tako je s politiko. Daj človeku oblast, pa boš videl kakšen je. Politika še nikogar ni pokvarila, ampak je samo omogočila, da se je izživel, da je pokazal kakšen je. In, če si v politiki zato, kot so za nekatere rekli, da so z mopedom prišli, pa, verjetno so že v sebi imeli to željo, da ne bi imeli več samo mopeda, ampak še kaj. Pri meni te poti ni bilo, jaz nisem šel v politiko zato, da bi obogatel. saj veste kakšne so plače naših funkcionarjev in tako naprej.”

Darja Groznik: ” Ampak so pa drugi privilegiji, gre mogoče za drugačen prestiž, ljudje se navadijo na funkcijo…

Marjan Šarec: “Ne, vas bom takoj ustavil. Pridemo v Bruselj, pa povsod piše his excellency, pa tam njegova ekselenca, pa ono, pa tretje, potem se pa vržeš v slovensko realnost, ko te vsak opljuva na družbenih omrežjih. Ko prideš med ljudi, navadne, ko te, itak ne pričakujem, da te bodo vikali, ko te nadrejo, to nisi naredil, ono nisi naredil, kradeš, lažeš. In ta kontrast njegova ekselenca, potem pa kruta slovenska realnost. Tako , da kakšnih hudih privilegijev ne vidim ravno, če sva čisto iskrena, ne. Mogoče, če je kakšna stvar kdaj, da imaš diplomatski potni list, v redu, ga imaš, ampak to ne vem, če je ne vem kakšen privilegij. To je pač normalno za opravljanje funkcije. Drugače pa to, da te nikoli ni doma, to da ženo nonstop sprašujejo ali pa bombandirajo, daj reči mu naj to zrihta, daj mu reči naj ono zrihta. Ali pa to, da otrok, ko tekmuje na plesnih tekmovanjih, ko takoj, ko je konec tekmovanja, se derejo, da je kuhinja, pa mene gledajo. Raje ne grem na to tekmovanje, pa potem, ko sem se na nekem tekmovanju bolj skril tja zadaj, žena pa je šla bolj naprej gledat, jaz sem se pa skril, ko je gospod 0,88 procenta na volitvah parlamentarnih napisal, ali kje je že bilo, da sva tik pred ločitvijo, ne vem kaj vse. Tako, da ne vem, če so to kakšni hudi privilegiji, najbrž ne…”

Pogovor, ki je trajal dobro uro, je dodobra zabaval zbrane na Škrabčevi domačiji, ki so na koncu v vrsti čakali na priložnost, da bi Šarcu stisnili roko ali se mu predstavili. Posebej aktivi pa so bili bolj ali manj znani lobisti, ki so lovili priložnost, da so se rokovali in fotografirali s predsednikom vlade, in da bo lahko potem fotografijo uporabili kot dokaz za to, da imajo dostop do predsednika vlade oziroma kot dokaz, da imajo Marjana Šarca tako rekoč v rokah. Med njimi tudi Mirko Bandelj in Božo Dimnik ter župani treh občin, ki so sedeli v prvi vrsti. med njimi tudi župan Kočevja Vladimir Prebilič. Na koncu so vse skupaj še pogostili z dobrim vinom in potico ter sveže kuhanimi klobasami, ki so bile nekakšna specialiteta za povrh.

COMMENTS

Wordpress (0)