Diplomatski škandal! ZDA degradirale status diplomatov Evropske unije: O tem niso obvestili veleposlanika, niti Bruselj! – TOPNEWS.si

Diplomatski škandal! ZDA degradirale status diplomatov Evropske unije: O tem niso obvestili veleposlanika, niti Bruselj!

Diplomatski škandal! ZDA degradirale status diplomatov Evropske unije: O tem niso obvestili veleposlanika, niti Bruselj!

Ameriška administracija je znižala status diplomatov EU v Washingtonu, ne da bi o tem obvestila Bruselj, so povedali evropski uradniki.

Sprememba protokola pomeni, da bo manj verjetno, da bodo diplomati EU v Washingtonu povabljeni na pomembne dogodke, in da bodo manj pomembni, kot so bili v času nekdanjega predsednika Baracka Obame.

Spremembe v protokolu

Evropski odposlanec je bil 5. decembra na pogrebu nekdanjega ameriškega predsednika Georgea W. Busha povabljen kot zadnji, da se še zadnjič pokloni preminulemu predsedniku, je opazil nemški Deutsche Welle.

Konec lanskega leta je vlada ZDA sprejela odločitev o spremembi diplomatskega statusa “Delegacije Evropske unije v Združenih državah”, piše Deutsche Welle (DW). To pomeni, da je ameriška vlada degradirala status EU z državne ravni na status mednarodne organizacije, pojasnjuje DW. V Bruslju pravijo, da potekajo pogovori z ZDA o tem vprašanju. Predstavniki ZDA in EU so se pogovarjali o tem vprašanju že decembra.
“Ne vemo natančno, zakaj so to storili, ker nas o tem niso obvestili. Lahko potrdim, da omenjena poteza v Bruslju ni bila sprejeta pozitivno,” je za DW povedal neimenovanega predstavnika EU v Washingtonu.

Predstavniki EU v Bruslju so potrdili, da je sedanji veleposlanik EU v Združenih državah Amerike David O’Sullivan, ki je na tem položaju od februarja, ponovno prejel svojo prvotni protokolarni rang.

DW pojasnjuje, da je delegacija EU opazila, da lani njenega veleposlanika v Washingtonu niso povabili na določene dogodke. Predstavniki ameriške vlade so v zvezi s tem diplomatom EU potrdili, da je bil status O’Salivena degradiran, po vsej verjetnosti že konec oktobra ali v začetku novembra.

DW ugotavlja, da je bil O’Sullivan, ki je od leta 2014 veleposlanik EU v Združenih državah Amerike, vedno med prvimi 20-imi oziroma 30-imi povabljenimi med več kot 150 veleposlaniki, akreditiranih v Washingtonu.”To zagotovo ni vprašanje protokola, saj je jasno, da ima politično ozadje,” je povedal neimenovani diplomat iz “države EU”, ki trdi, da si večina držav članic deli to stališče.

DW ocenjuje, da je diplomatska degradacija delegacije EU v Washingtonu v skladu z anti-evropsko držo vlade ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Predstavnica Evropske komisije je potrdila, da je ameriški protokol pred kratkim na diplomatskem seznamu spremenil vrstni red, ne da bi se pred tem poglobil v podrobnosti.

“Trenutno se pogovarjamo z ustreznimi organi ameriške administracije o možnih posledicah za evropsko delegacijo v Washingtonu,” je pojasnila predstavnica Komisije.

Dva druga evropska diplomata sta potrdila, da je prišlo do znižanja statusa, en od njiju pa je povedal, da je malo verjetno, da se bo EU odzvala z enakim ukrepom.

“Amerika prva”

Ameriški diplomati v Bruslju v zvezi s tem vprašanjem niso bili na voljo za komentar.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je decembra v Bruslju v svojem govoru dejal, da želi Trump s svojim proklamiranim sloganom “Amerika prva” preoblikovati povojni mednarodni red in postaviti temelje suverenim državam, ne pa multilateralnim institucijam.

Prav tako je kritiziral “birokrate”, ki ohranjajo multilateralizem “kot cilj sam zase” in postavil pod vprašaj zavezanost Evropske unije evropskim državljanom, kar je izzvalo kritiko Evropske komisije.

COMMENTS

Wordpress (0)