SD gre na evropske volitve s Fajonovo, SLS z Bogovičem in Kanglerjem, NSI pa s Peterletom in Novakovo, vendar se še ne ve, kdo bo na listi prvi – TOPNEWS.si

SD gre na evropske volitve s Fajonovo, SLS z Bogovičem in Kanglerjem, NSI pa s Peterletom in Novakovo, vendar se še ne ve, kdo bo na listi prvi

SD gre na evropske volitve s Fajonovo, SLS z Bogovičem in Kanglerjem, NSI pa s Peterletom in Novakovo, vendar se še ne ve, kdo bo na listi prvi

“Mi imamo podpredsednico stranke, ki mislim, da je edina slovenska poslanka v evropskem parlamentu, ki je podpredsednica politične skupine. Imamo poslansko, ki je prepoznavna, zato, ker se bori za interese Slovenije, ko je potrebno tudi pozabi na politično barvo, ampak ve, kaj je potrebno narediti, da ima Slovenija korist in Tanja Fajon ima mojo podporo”. S temi besedami je predsednik stranke SD Dejan Židan včeraj ob robu seje predsedstva SD, ki je razpravljalo o prioritetah stranke in vladne koalicije v letošnjem letu, o spremembah volilne zakonodaje ter prihajajočih volitvah v Evropski parlament, odgovoril na vprašanje ali bo Tanja Fajon nosilka liste SD za Evropske volitve.

Kot so povedali, v SD-ju računajo najmanj na dva izvoljena predstavnika na prihajajočih evropskih volitvah. V SD-ju sicer zaključujejo evidentiranje kandidatov za listo na majskih evropskih volitvah. Evidentiranih je nekaj več kot 50 kandidatk in kandidatov.

“Evropske volitve so nam pomembne, saj verjamemo, da je EU širša domovina, ki nam v resnici daje več blaginje, kot bi jo imeli, če bi bili sami. Daje nam več varnosti in višje standarde na posameznih področjih,” je v izjavi novinarjem povedal Židan. Dodal je, da verjamejo v EU, obenem pa tudi vedo, da je na nek način ogrožena. “Prisotni so populizem in sile, ki razdirajo to skupnost, zato moramo narediti vse, za dober rezultat na evropskih volitvah,” je poudaril.

Kot kaže po dvodnevnem posvetu NSi v Dolenjskih Toplicah, se bo stranka na majske volitve za evropski parlament podala s samostojno listo. Dobili so sicer pobudo SLS za skupen nastop na volitvah, o čemer bodo v kratkem formalno odločali organi stranke. Vendar glede na evidentirana imena, ki bi nastopila za NSi, nad skupno listo ni čutiti navdušenja, je slišati iz stranke.

Na skupni listi NSi-ja in SLS-a sta bila na evropskih volitvah maja 2014 izvoljena dva poslanca – Lojze Peterle (NSi) in Franc Bogovič (SLS). Tudi pred tokratnimi volitvami je predvsem novi predsednik SLS Marjan Podobnik večkrat ponovil pozive o nujnosti povezovanja oziroma oblikovanja skupne liste, vendar kot vse kaže ponovitve leta 2014 ne bo. Je pa dobre usluge v primeru, če bo potrebno za zbiranje glasov SLS-u, ponudil Franc Kangler na tiskovni konferenci, ko sta skupaj s Podobnikom podpisala pismo o nameri, v katerem sta “stranki izrazili obojestranski interes za vsebinsko, organizacijsko in kadrovsko sodelovanje na državni ravni.” To bi lahko pomenilo, da bo poleg Bogoviča na listi SLS tudi Franc Kangler.

O kandidatni listi ter vrstnem redu kandidatov bo izvršilni odbor NSi odločal v prihodnjih tednih. Poleg nekdanje predsednice stranke Novakove ter dolgoletnega evropskega poslanca Peterleta so po njihovih navedbah med evidentiranimi kandidati za listo tudi nekatera zelo ugledna imena, z bogatimi izkušnjami v domačen in evropskem družbenopolitičnem prostoru. Več o tem pa v NSi še niso razkrili.

O pripravah na evropske volitve bodo poleg NSi-ja in SD-ja v prihodnjih dneh razpravljale tudi nekatere druge stranke. V četrtek pa tudi izvršilni odbor največje vladne stranke LMŠ. Slednja utegne na evropskih volitvah oblikovati skupno listo s SMC in SAB. A te stranke, ki pripadajo evropskim liberalcem, termina za srečanje, na katerem bi se dogovorile za morebitno skupno listo, še niso določile.

COMMENTS

Wordpress (0)