Črne napovedi znanega ekonomista za 2019: EU bo počila kot balon, dve državi že gresta po sledeh Grčije – TOPNEWS.si

Črne napovedi znanega ekonomista za 2019: EU bo počila kot balon, dve državi že gresta po sledeh Grčije

Črne napovedi znanega ekonomista za 2019: EU bo počila kot balon, dve državi že gresta po sledeh Grčije

Evropska unija se bo v tem letu zrušila, meni Mitch Feierstein, investitor in ekonomski analitik, ki pravi, da bomo presenečeni, katera država bo postala “nova Grčija”.

Letošnje leto bo za Evropsko unijo ostro ne le zaradi Brexita, temveč tudi zato, ker bodo tudi druge članice ta blok vrgle na kolena, je povedal Feierstein za televizijsko oddajo Keiser Report (Russia Today). Nacionalni protesti v Franciji so po njegovem mnenju le pokazatelj, kaj nas čaka.

“Videli boste globalne nemire. Videli boste, kaj se bo zgodilo v Italiji, ko bo Evropska unija poskuša vsiliti pravila,” je dejal britansko-ameriški investitor, medtem ko je govoril o “strogih varčevalnih ukrepih”.

Vendar pa ni le Italija tista, ki je v nevarnosti, da bo šla po poti do grla zadolžene Grčije, ampak tudi Francija, kar kaže zelo nizka ocena francoskega predsednika Emmanuela Macrona, zelo visoka brezposelnost in ogromna družbena neenakost v Franciji.

“Italija ima 4 milijarde dolga in pravi, da ga ne bo vrnila … V Franciji je podobno, vendar tam obstajajo civilni protesti in ljudstvo, ki zažiga Pariz. Nekdo bo moral oditi,” ocenjuje Feierstein.

Italija in Francija kršita proračunska pravila EU. Po tem ko se je le v letu 2018 držal proračunske politike EU, je Pariz napovedal, da bo proračunski primanjkljaj leta 2019 za 0,2 odstotka višji od 3-odstotnega praga, kot pa to dovoljujejo pravila EU. Bruselj je dopustil to kršitev, kar je počel tudi že desetletje pred Macronovo izvolitvijo.

Tudi Italija se močno razhaja z 28-članskim blokom. Evropska komisija je lansko leto poskušala Italijo ekonomsko disciplinirati zaradi kršitev predpisov. Spor so zgladili šele sredi decembra, ko se je Evropska komisija strinjala s proračunom, ki ga je italijanska vlada popravila, kljub ostri kritiki opozicije.

Mitch Feierstein je britansko-ameriški investitor, bankir in pisatelj. Delal je kot kolumnist za Daily Mail, trenutno pa dela kot kolumnist za The Independent in Huffington Post. Feierstein se redno pojavlja kot finančni komentator za SKY, BBC in RT Keiser Report. Leta 2012 je izdal svojo prvo knjigo Planet Ponzi, ki daje njegovo perspektivo globalne kreditne krize.

COMMENTS

Wordpress (0)