(VIDEO) Zagreb Format: “EU bi morala biti brez jedrskega orožja in brez zveze Nato” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Zagreb Format: “EU bi morala biti brez jedrskega orožja in brez zveze Nato”

Mednarodna ekspertna konferenca o perspektivah skupne evropske vojske

(VIDEO) Zagreb Format: “EU bi morala biti brez jedrskega orožja in brez zveze Nato”

V zagrebškem hotelu Panorama je včeraj potekla mednarodna ekspertna konferenca Zagreb Format o evropski varnosti, na kateri so udeleženci iz različnih držav razpravljali o možnostih ustanovitve skupne evropske vojske.

Zagreb Format z delovnim naslovom “Jutri se začne danes” je razpravljal o različnih aspektih ustanovitve evropske vojske. Govora je bilo o položaju držav v kontekstu razcepa v evroatlantski enotnosti, prednostih in nevarnostih vključevanja v procesu ustvarjanja panevropskih oboroženih sil, vlogi in možnostih malih držav držav v perspektivi združenih oboroženih sil Evrope, političnih in ekonomskih nevarnostih procesa. Glede na to, da je Zagreb Forum potekal v organizaciji Zveze protifašističnih borcev in protifašistov Republike Hrvaške, je bila tema tudi politične grožnje fašizma v Evropi kot instrumenta ideološkega in političnega ogrožanja konstruktivnih integracijskih procesov.

Po razpravi so sprejeli tudi skupno deklaracijo oziroma sporočilo, v kateri so med drugim zapisali: “Današnja konferenca o evropski varnosti SABA želi spodbuditi razpravo o ustanovitvi evropske vojske. Čeprav je tema aktualna od ustanovitve EU, je v zadnjih nekaj letih ponovno dobila na pomenu na najvišji ravni.

Leta 2016 je bila sprejeta Globalna strategija za zunanjo in varnostno politiko EU, na temelju katere je bilo sprejetih vrsto ukrepov za okrepitev varnostne komponente znotraj EU. O potrebi oblikovanja evropske vojske so govorili predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, francoski predsednik Emmanuel Macron in nemška kanclerka Angela Merkel. V odprti razpravi, na kateri so sodelovali strokovnjaki iz Hrvaške, Slovenije, Avstrije in BiH (Bosna in Hercegovina), je bila predstavljena široka paleta stališč o političnih predpostavkah nadaljnje evropske integracije, ki lahko privede do vzpostavitve skupne evropske vojske, zato menimo, da mora biti EU območje brez jedrskega orožja in brez zveze Nato.

Udeleženci so podprli stališče, da si je treba prizadevati za nadaljnjo izgradnjo evropske identitete in krepitev evropske integracije na temeljnih vrednotah EU, ki kot pomemben sestavni del te identitete zajemajo tudi antifašizem. Zaradi vztrajanja večine držav članic EU v zvezi s pravico do suverenega odločanja o vprašanjih nacionalne varnosti je nerealno pričakovati, da bo v bližnji prihodnosti mogoče vzpostaviti skupno evropsko vojsko, kljub prizadevanjem vodilnih evropskih politikov in vedno večjih finančnih sredstev za te namene.”

ZAGREB končna izjava

COMMENTS

Wordpress (0)