(VIDEO) Putin odbrusil novinarki Wall Street Journala: Na vprašanje, ali želi upravljati ves svet, je odgovoril: Seveda! – TOPNEWS.si

(VIDEO) Putin odbrusil novinarki Wall Street Journala: Na vprašanje, ali želi upravljati ves svet, je odgovoril: Seveda!

(VIDEO) Putin odbrusil novinarki Wall Street Journala: Na vprašanje, ali želi upravljati ves svet, je odgovoril: Seveda!

Ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj na svoji veliki tiskovni konferenci na vprašanje novinarke Wall street Journala, ali Rusija želi vladati celemu svetu, ironično odgovoril: “Seveda!”.

Novinarka WSJ je včeraj na veliki Putinovi tiskovni konferenci ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu dejala, da mnogi na Zahodu Rusijo vidijo kot grožnjo in celo menijo, da Putin kot predsednik Rusije želi vladati celemu svetu. Nato pa ga je vprašala, ali je temu res tako.

“Seveda”, je z nasmehom odgovoril Putin in nato nadaljeval z odgovorom.

Putinovo tiskovno konferenco si lahko ogledate tukaj:

“Vemo, kje je center, ki poskuša upravljati svet, ta ni v Moskvi”, je dejal Putin in pojasnil: “To je povezano z vodilno vlogo Združenih držav Amerike v svetovnem gospodarstvu in sredstvi za obrambo. ZDA porabijo več kot 700 milijard dolarjev za obrambo, mi pa 46 milijard. In vi mislite, da je naš cilj vladati svetu”, je z vprašanjem odvrnil ruski predsednik.

Putin je stališče, da “Rusija želi vladati svetu” ocenil, kot “kliše, ki ga je uvedla zahodna družba”.

Po podatkih Mednarodnega denarnega sklada (IMF) je Rusija na 12. mestu med svetovnimi gospodarstvi, Putin si želi, da bi bila med petimi najmočnejšimi gospodarstvi, poleg ZDA, Kitajske, Japonske, Nemčije in Združenega kraljestva.

Ruski predsednik Vladimir Putin je na tradicionalni novinarski konferenci opozoril, da se v svetu ne bi smelo podcenjevati vse večje nevarnosti jedrske vojne, ki bi lahko vodila “v uničenje planeta”.

“Če bi se, Bog ne daj zgodilo kaj takega, lahko to vodi v uničenje celotne civilizacije, če ne celo planeta,” je opozoril ruski predsednik Vladimir Putin na tradicionalni novinarski konferenci v Moskvi, na kateri odgovarja na vprašanja več kot 1.700 novinarjev.

Odgovornost za vse večjo nevarnost takega scenarija je pripisal ZDA, ker so odstopile od pomembnih sporazumov. Rusija pa z razvojem novega orožja po njegovih besedah le vzdržuje ravnotežje. “Nočemo biti pred drugimi, temveč moramo le poskrbeti za svojo varnost.”

Putin je ocenil odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da ZDA umaknejo svoje vojake iz Sirije, kot pravilno, saj po njegovem mnenju ni potrebe, da bi ameriške sile ostale v Siriji. Pri tem se je strinjal s Trumpom, da je Islamska država (IS) v Siriji poražena in opozoril, da bi šli teroristi iz Sirije zdaj lahko v druge države.

V zvezi z zahodnimi sankcijami proti Rusiji je Putin dejal, da”je bila Rusija praktično skozi vso svojo zgodovino deležna določenih sankcij … To je povezano z močjo Rusije in njeno tekmovalnostjo … sankcije so zato, da se z njimi omeji razvoj Rusije. In poglejte, sankcije imajo celo svoje prednosti … prisilile so nas, da smo znova vključili svoje možganske celice na mnogih področjih … Velik preskok smo naredili na področju kmetijstva,” je dejal Putin, ki si želi, da bi bila Rusija med petimi vodilnimi gospodarstvi sveta.

Po Putinovem mnenju Rusija potrebuje preboj, predvsem na področju tehnoloških inovacij. “Brez tega naša država nima prihodnosti,” je dejal.

Putin je spregovoril tudi o nedavnem zajetju treh ukrajinskih vojaških ladij, ki so po mnenju Rusije nezakonito prečkale Kerški preliv Azovsko morje. Ukrajina je kasneje priznala, da so bili med zajetimi mornarji tudi vohuni.”Provokacije so vedno slabe. Slabe pa so zato, ker vodijo do stopnjevanja položaja. Zakaj naši ukrajinski kolegi to sploh potrebujejo? Položaj morajo napihniti v času volitev, da določen kandidat dobi politične točke. Je provokacija dosegla svoj namen? V smislu pridobivanja političnih točk, morda.” Sicer pa bo preiskava, ki je še v teku pokazala, kaj se je dejansko zgodilo in potem bo jasna usoda zajetih ukrajinskih mornarjev.

COMMENTS

Wordpress (0)