Papež Frančišek pozval duhovnike, ki so spolno zlorabili mladoletnike, naj se sami prijavijo oblastem – TOPNEWS.si

Papež Frančišek pozval duhovnike, ki so spolno zlorabili mladoletnike, naj se sami prijavijo oblastem

Papež Frančišek pozval duhovnike, ki so spolno zlorabili mladoletnike, naj se sami prijavijo oblastem

Papež Frančišek je danes v svojem božičnem nagovoru vatikanske Kurije pozval duhovnike “predatorje”, ki so spolno zlorabljali mladoletnike, naj se prostovoljno predajo oblastem. Poziv je še toliko bolj odmeven, kjer je doslej eden izmed najbolj neposrednih, odkar kriza spolnih zlorab mladoletnikov pretresa rimskokatoliško cerkev.

“Tistim, ki so zlorabljali mladoletne osebe, bom rekel to: spreobrnite se in se predajte oblastem in pripravite se na Božjo pravičnost,” je dejal papež v tradicionalnem božičnem nagovoru Kurije, glavne vatikanske uprave.

Čeprav sprva ni bilo takoj jasno, ali je papež mislil na predajo vatikanskemu cerkvenemu pravnemu sistemu ali na državne organe ali oboje, vatikanski viri pravijo, da gre za prvi tovrsten neposreden poziv papeža.

Priznal resne napake cerkve v preteklosti

Papež Frančišek, ki je najprej izkoristil božični nagovor za kritiko korupcije in slabega upravljanja Kurije, nato pa je svojo pozornost usmeril k svetovni krizi spolne zlorabe.

“Naj bo jasno, soočena s to gnusobo, bo Cerkev storila vse, da bi pred sodišče postavila vse tiste, ki so zagrešili takšne zločine. Cerkev ne bo nikoli prikrila ali se neresno odzvala na vsak tovrsten primer,” je dejal papež.

Priznal je, da je cerkev v preteklosti storila resne napake in obljubil, da bo “napake iz preteklosti spremenila v možnosti za reševanje te preteklosti” v cerkvi, kot tudi v družbi kot celoti.

“Ni mogoče zanikati, da so nekateri v preteklosti zaradi neodgovornosti, pomanjkanja izobrazbe, pomanjkanja izkušenj ali duhovne in človeške kratkovidnosti, obravnavali številne primere brez resnosti in hitrosti, ki si jo zaslužijo. To se ne more več ponoviti. To je izbira in odločitev celotne cerkve,” je dejal papež Frančišek.

Povabil nacionalne škofe na izredno srečanje

Papež je povabil okoli 110 nacionalnih škofov in več deset strokovnjakov in voditeljev verskih redov med 21. do 24. februarjem v Vatikan, na izredno srečanje zaradi krize spolnih zlorab v Cerkvi.

Žrtve klerikalnih spolnih zlorab upajo, da se bo omenjeno srečanje zaključilo z jasno odločitvijo, da so škofje sami odgovorni za slabo ravnanje s primeri spolne zlorabe.

COMMENTS

Wordpress (0)