Število delovnih mest v sektorju obnovljivih virov energije prekoračilo številko 10 milijonov – TOPNEWS.si

Število delovnih mest v sektorju obnovljivih virov energije prekoračilo številko 10 milijonov

Število delovnih mest v sektorju obnovljivih virov energije prekoračilo številko 10 milijonov

Industrija obnovljivih virov energije doživlja razcvet. Lansko leto je tako odprla 500 tisoč novih delovnih mest, s čemer je njihovo skupno število prvič prekoračilo številko deset milijonov, je sporočila Mednarodna agencija za obnovljivo energijo (IRENA).

Zahvaljujoč obnovljivim virom energije je bilo do konca lanskega leta ustvarjenih 10,3 milijona delovnih mest, kar predstavlja povečanje za 5,3 odstotke v primerjavi z letom 2016, kaže poročilo agencije s sedežem v Abu Dhabiju.

Rezultati kažejo, da vlade po svetu danes smatrajo energijo iz obnovljivih virov kot “nosilni steber gospodarske rasti z nizkimi ogljičnimi izpusti”, ocenjuje izvršni direktor agencije Adnan Z. Amin.

“Ti podatki v osnovi podpirajo našo analizo, na podlagi katere lahko izključevanje ogljika iz globalnega energetskega sistema podpre rast globalnega gospodarstva in ustvari 28 milijonov delovnih mest v tem sektorju do leta 2050”, je poudaril funkcionar Mednarodne agencije za obnovljive vire.

Lansko leto je bilo zdaleč največ novih delovnih mest v tem sektorju odprtih na Kitajskem, Braziliji, Združenih državah Amerike, Indiji, Nemčiji in Japonski – celo 70 odstotkov.

V primerjavi z letom 2012 se je skupno število delovnih mest v sektorju obnovljivih virov energije povečalo za 47 odstotkov, več kot 60 odstotkov pa je skoncentriranih v Aziji, in to v glavnem na Kitajskem, je razvidno iz poročila omenjene agencije.

Na koncu prejšnjega leta je sektor obnovljivih virov na Kitajskem zaposloval 3,88 milijonov delavcev, 12,1 odstotka več kot leto poprej. Delež Kitajske v skupnem številu delovnih mest v tem sektorju je znašal 38 odstotkov.

Ocenjuje se, da je širitev sektorja obnovljive energije ključno za uresničitev ciljev globalnega sporazuma v boju proti posledicam klimatskih sprememb na Zemlji, sklenjenega konec leta 2015 v Parizu.

Da bi rast povprečne temperature na Zemlji spravili pod dve stopinji Celzija, se mora delež obnovljivih virov v globalnem energetskem sektorju podvojiti do leta 2030, poudarjajo v IRENA.

“Vlaganja se morajo povečati z 305 milijard dolarjev v letu 2015 na povprečnih 900 milijard dolarjev letno v obdobju od leta 2016 do 2030.”, so sporočili iz Mednarodne agencije za obnovljive vire.

Hkrati poudarjajo, da se je energija iz obnovljivih virov medtem drastično pocenila, zahvaljujoč razvoju tehnologije v zadnjem času.

COMMENTS

Wordpress (0)