Poročilo ameriškega kongresa: Američani priznali, da so nemočni pred ruskim in kitajskim hipersoničnim orožjem – TOPNEWS.si

Poročilo ameriškega kongresa: Američani priznali, da so nemočni pred ruskim in kitajskim hipersoničnim orožjem

Poročilo ameriškega kongresa: Američani priznali, da so nemočni pred ruskim in kitajskim hipersoničnim orožjem

Ruska RS-28 Sarmat jedrska raketa

Asimetrični Sarmat

Združene države nimajo možnosti obrambe pred hipersoničnim orožjem, ki ga razvijata Rusija in Kitajska, piše v poročilu glavnega organa za nadzor in revizijo ameriškega kongresa.

Kitajska in Rusija delata na ustvarjanju hipersoničnega orožja, saj njegova hitrost, višina delovanja in manevrska sposobnost omogočajo izognitev večini sistemov protiraketne obrambe, ki se lahko uporablja za povečanje zmogljivosti izvajanja napadov na velikih razdaljah s pomočjo uporabe tako konvencionalnega kot tudi jedrskega orožja. Trenutno za to ne obstajajo nobeni protiukrepi,” se poudarja v poročilu.

Raketa Kinzhal

Ruski podvodni torpedo Poseidon

V novembru je namestnik ameriškega državnega sekretarja za obrambo Michael Griffin v Centru za strateške in mednarodne študije v Washingtonu dejal, da ZDA nimajo sredstev za obrambo pred hipersoničnim orožjem, niti podobnih lastnih operativno razporejenih udarnih sistemov.

Pred tem je ameriški obrambni minister James Mattis dejal, da je razvoj hipersoničnega orožja in sredstev za zaščito pred njim ena od glavnih prednostnih nalog ameriške vojske v tej fazi. Pri tem je vodja strateškega poveljstva oboroženih sil general John Hytem poudaril, da Rusija in Kitajska prehitevata Združene države Amerike na številnih področjih razvoja hipersoničnega orožja. Oktobra je namestnik ameriškega sekretarja za obrambo Patrick Shanahan sporočil, da ZDA aktivno delajo na razvoju hipersoničnega orožja, in da ga bodo začele testirati hitreje, kot je bilo pričakovati.

Ruska nova Mach 20 “Avangard” hipersonična raketa

Mig-31 z raketo Kinžal

Prvič v desetih letih so ZDA 19. januarja objavile “neklasificirano” verzijo svoje nove Strategije nacionalne obrambne. Kot je takrat poudaril obrambni minister James Mattis, se nova strategija osredotoča na dolgoročno strateško rivalstvo z Rusijo in Kitajsko.

Marca letos je ruski predsednik Vladimir Putin v svojem govoru pred rusko Zvezno skupščino predstavil najnovejše vrste ruskega orožja, ki nima rivala v svetu. Gre za raketni sistem “Sarmat”, podvodne drone “Poseidon”, križarsko raketo z jedrskim energetskim sistemom “Burevesnik”, letalski raketni kompleks “Kinžal” in lasersko orožje. Putin je prav tako povedal, da so izdelali supersonično orožje iz sistema Avangard.

Gre za rakete, ki letijo v visokih plasteh atmosfere s supersonično hitrostjo, ki je več kot 20 krat večja od hitrosti zvoka, zaradi česar so popolnoma odporne na katerekoli sredstvo protiletalske in protiraketne obrambe.

COMMENTS

Wordpress (0)