(VIDEO) Beograd: Priština kršila 3 sporazume in ustanovila svojo vojsko pred očmi vsega sveta – TOPNEWS.si

(VIDEO) Beograd: Priština kršila 3 sporazume in ustanovila svojo vojsko pred očmi vsega sveta

(VIDEO) Beograd: Priština kršila 3 sporazume in ustanovila svojo vojsko pred očmi vsega sveta

Na seji kosovskega parlamenta so danes izglasovali vse tri zakone, ki omogočajo transformacijo Varnostnih sil Kosova v vojsko Kosova, poroča srbski Kurir. Seje sta se udeležila tudi premier Ramush Haradinaj in predsednik Hashim Thaçi, oba na fotografiji spodaj.

Skupščina je najprej s posamičnim glasovanjem sprejela 11 amandmajev na predlog Zakona o Ministrstvu za obrambo Kosova, ki ga je predlagala Komisija za notranje zadeve, varnost in nadzor dela Varnostnih sil Kosova.

Za Zakon o Ministrstvu za obrambo Kosova je glasovalo 106 poslancev, en poslanec pa je bil vzdržan. Na Zakon o varnostnih silah Kosova je bilo predlaganih 45 amandmajev, vsi so bili sprejeti brez glasu proti.

Za predlog zakona o Varnostnih silah Kosova je glasovalo 107 poslancev. Tudi predlog Zakona o službi v Varnostnih silah Kosova je imel 45 amandmajev in vsi so bili sprejeti s 107 glasovi poslancev.

Ushtarët në seancë për votimin e Ushtrisë

Ushtarët në seancë për votimin e Ushtrisë

Objavil/a Klan Kosova dne Petek, 14. december 2018

Po poročanju prištinskih medijev, srbski poslanci niso bili v skupščinski dvorani, v parlament je vkorakalo tudi nekaj bodočih “vojakov”.

Po glasovanju o enem od zakonov se je v dvorani slišal glasen aplavz prisotnih.

Priština naj bi s tem dejanjem, kot je pred tem pojasnil srbski državni vrh, kršila mednarodne sporazume, Kumanovski sporazum, Resolucijo 1244 in Bruseljski sporazum.

Sicer pa ima člen zakona, ki vsebuje pristojnosti in dolžnosti Kosovskih varnostnih sil, le tri odstavke.

https://twitter.com/PailleTeam/status/1073513798382874624

“Varnostne sile Kosova ščitijo suverenost in teritorialno integriteto, državljane, lastnino in interese Republike Kosovo”, piše v spremenjenem besedilu, ki je usklajen s priporočili Evropske komisije.

V zakonu tudi piše, da so “Kosovske varnostne sile multietnične vojaške sile, profesionalne, oborožene in pooblaščene, da služijo v državi in tujini, v skladu z ustavnim in zakonskim mandatom”.

V splošnih določilih piše, da kosovske sile ščitijo teritorialno integriteto Kosova, varujejo državljane in skupnosti na Kosovu, nudijo vojaško podporo civilnim oblastem in sodelujejo v mednarodnih operacijah.

Razen stranke Srpska lista, vse ostale parlamentarne stranke in koalicije podirajo transformacijo Varnostnih sil Kosova.

Čeprav se ime sil ne bo spremenilo, saj so za to potrebne ustavne spremembe, ki zaradi nasprotovanja Srpske liste niso možne, spremeni se mandat sil, ki dobijo atribute oboroženih sil.

https://twitter.com/MetiHajrullahu/status/1073517310084812800

Iz Vlade Kosova so sporočili, da bo v vojašnici “Adem Jashari” v Prištini organizirana ceremonija transformacije BSK v Oborožene sile Kosova.

COMMENTS

Wordpress (0)