Nasprotniki Therese May: Njena zahteva jamstev od Evropske unije je sramotni neuspeh – TOPNEWS.si

Nasprotniki Therese May: Njena zahteva jamstev od Evropske unije je sramotni neuspeh

Nasprotniki Therese May: Njena zahteva jamstev od Evropske unije je sramotni neuspeh

Poskuse britanske premierke Therese May, da od Evropske unije dobi jamstva za svoj sporazum o Brexitu, so njeni nasprotniki danes razglasili za sramotni neuspeh, ki ni pripomogel ublažiti odpora do tega sporazuma v britanskem parlamentu.

Evropski voditelji so zavrnili možnost dodajanja novih, pravno obvezujočih jamstev v sporazum, uspeli pa so Mayevo prepričati, da omenjeni dokument ne bo dolgoročno zavezujoč za Britanijo, kar zadeva evropska pravila. Neimenovani vir trdi, da Mayeva ni imela zadovoljivega odgovora, ko so jo evropski voditelji vprašali, kaj pravzaprav zares želi.

Britanska premierka je v sredo preživela upor v svoji stranki, saj je zmagala na glasovanju o zaupnici v parlamentu. Na vrhu v Bruslju je EU prosila za pomoč, potem ko je priznala, da njen sporazum, dosežen prejšnji mesec, ne bi dobil podpore v britanskem parlamentu.

“Zdi se, da premierka ni uspela uvesti pomembne spremembe glede svojega sporazuma o Brexitu”, je poudaril tiskovni predstavnik opozicijskih laburistov Keir Starmer.

“Ne moremo tako naprej nadaljevati. Premierka mora naslednji teden na dnevni red vrniti glasovanje o sporazumu in omogočiti parlamentu, da ponovno prevzame nadzor”, je dejal Starmer. Prvotno glasovanje o Brexitu bi moralo biti prejšnji torek, vendar ga je Mayeva preklicala zaradi nezadostne podpore med poslanci.

Britanski mediji pišejo, da je bila Mayeva v Bruslju ponižana

“Evropski voditelji zavračajo njeno idejo o reševanju podivjanega sporazuma”, piše The Guardian.

“Nož v “Backstop” – evropski voditelji so premierki sporočili naj zgine”, piše The Sun, ki se navezuje na začasno pravno rešitev, ki jamči odprtost irske meje, vendar postavlja Severno Irsko v malce drugačen trgovinski aranžma od ostalega Združenega kraljestva.

Britanci se v sklopu tega jamstva obvezujejo spoštovati evropsko gospodarsko zakonodajo, dokler se ne osmisli boljše pot za izognitev trdi meji med obema Irskama.

Nemška kanclerka Angela Merkel in drugi voditelji so zavrnili možnost ponovnega odpiranja pogajanj o britanskem izstopu 29. marca.

Britanija je v politični krizi in ni še jasno, kako se bo Brexit odvijal. Scenariji so različni – od kaotičnega Brexita brez sporazuma do novega glasovanja o članstvu v EU.

David Lidington, namestnik premierke Therese May, je pozdravil vrh EU kot prvi uspešni korak, njeni nasprotniki pa menijo, da gre za popoln neuspeh.

COMMENTS

Wordpress (0)