(VIDEO) ZZB NOB v snemanje partizanskega filma “Preboj”: Film o bitki na Menini planini slovenska verzija “Igmanskega marša” – TOPNEWS.si

(VIDEO) ZZB NOB v snemanje partizanskega filma “Preboj”: Film o bitki na Menini planini slovenska verzija “Igmanskega marša”

(VIDEO) ZZB NOB v snemanje partizanskega filma “Preboj”: Film o bitki na Menini planini slovenska verzija “Igmanskega marša”

“Menina planina, Marec 1945. V težki zimi se je na visokogorsko planoto umaknila skupina 500 partizanov, ki jih je obkolila SS divizija z 12.000 vojaki. Po celodnevni krvavi bitki, se jim je v nemogočih razmerah uspelo prebiti skozi obroč na svobodo. To je zgodba preživelih herojev v igrano dokumentarnem filmu Preboj.” To je okvirna zgodba, s katero so novinarjem včeraj na novinarski konferenci predstavili snemanje igrano – dokumentarnega filma o bitki na Menini planini z naslovom Preboj.

Se še spomnite nekoč zelo priljubljenih partizanskih filmov, kot so Bitka Neretvi, Sutjeska… Ti so – podobno kot vojni filmi v drugih državah – imeli ideološko zaledje s funkcijo ohranjanja spominov na drugo svetovno vojno. Zelo pogosto so pomenili »državne projekte«, za katere so bile namenjene velike vsote denarja, pri snemanjih pa so v našem prostoru sodelovali tudi pripadniki Jugoslovanske ljudske armade.

Tokrat očitno ne gre za visokoproračunski film z neomejeni sredstvi, kot so jih imeli kultni partizanski filmi, ampak za sodelovanje med Zvezo borcev in produkcijsko hišo Narayan, režiserja in scenarista Dejana Baboseka. Film režiserja Dejana Baboska, bo vsaj kar se tiče finančne konstrukcije drugačen, saj se je režiser stvari lotil brez podpore državnih sredstev. Posameznike, donatorje, pokrovitelje, borce in druge je obvestil, da na platformi za množično financiranje Adrifund zbira sredstva za realizacijo filma.

Scenarij je Babosek napisal po knjigi Past na Menini planini, avtorja Franca Severja – Frante, takrat 22-letnega komandanta bitke na Menini planini, ki je potekala marca leta 1945. Takrat se je iz nemškega obroča, ki je štel 12.000 vojakov, z ukano rešilo 500 borcev. V filmu bodo nastopili še živeči borci bitke, ki so bili takrat stari med 16 in 22 let. Poleg Frante bodo nastopili tudi kurir Franc Bera, radiotelegrafist Rudi Fajfer, šifrantka Valerija Skrinjar in mitraljezec Jože Strniša. Zasedba igranega dela je deloma že znana. Franto bo upodobil igralec Domen Valič.

Po pričevanju komandanta Franca Severja – Frante, udeleženca bitke in pisca spominov v knjigi past na Menini Planini, ki je bil tudi na včerajšnji tiskovni konferenci na predstavitvi filma, je bila bitka na Menini planini najhujša visokogorska frontalna bitka med NOB, ki je trajala več ur, in je omogočila preboj partizanov proti svobodi. Franta je na vprašanje, ali gre za primerjavo z Bitko na Neretvi ali Sutjesko dejal, da gre bolj za podobnosti z Igmanskim Maršem, saj se je dogajala v visokem snegu, ob skrajnih temperaturah in v visokogorju.

Babosek je zgodbo o Menini planini prvič slišal julija letos, ko mu jo je povedal prijatelj Tomaž Mrlak. Takoj ga je fascinirala pripoved o pomanjkljivo oblečenih, slabo oboroženih partizanih, ki so brez hrane in vode v dvometrskem snegu na višini 1500 metrov preživeli pod vodstvom komaj 22-letnega komandanta Franca Severja Frante.

Kot so zapisali v ZZB NOB, “bitka na Menini planini velja za epopejo slovenskega partizanstva. Gre za zgodovinsko bitko, ki je primer srčne borbe za svobodno Slovenijo. V duhu časa, ko so vrednote NOB v slovenski družbi načete, želi Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije z igrano dokumentarnim filmom o bitki na Menini planini, prikazati NOB kot navdih za bodoče rodove.

Film, z naslovom Preboj, prikazuje nemogoče pogoje, v katerih so delovali partizani, hkrati pa visok nivo tovarištva, pripadnosti do domovine in gorečo željo po svobodi. Film izhaja iz dejstva, da mlade generacije tematike NOB praktično ne poznajo. V takšnih okoliščinah se ta film emocionalno najbolj dotakne gledalca in hkrati doseže najširši krog populacije, da jim približa in pokaže ta edinstveni dogodek naše zgodovine, katere spomin mora ostati živ in nikoli utoniti v pozabo. Zato je ključni namen filma mladini prikazati pomen NOB in njegovih vrednost za sedanjo družbo.”

COMMENTS

Wordpress (0)