Sončne baterije bi lahko omogočile električno energijo ruralnim in manj razvitim območjem – TOPNEWS.si

Sončne baterije bi lahko omogočile električno energijo ruralnim in manj razvitim območjem

Sončne baterije bi lahko omogočile električno energijo ruralnim in manj razvitim območjem

Raziskovalci so pred kratkim izpopolnili napravo za zbiranje in shranjevanje sončne energije. Upajo, da bo ta naprava nekega dne prinesla električno energijo na podeželska in manj razvita območja, piše ameriški The Verge, ki objavlja novosti s področja tehnologije.

Sončna energija postaja vse bolj priljubljena, vendar pa so domovi, v katerih se uporablja, še vedno priključeni na električno omrežje, saj solarni paneli ne shranjujejo viškov energije za kasneje. Problem hranjenja energije je pripeljal do številnih kreativnih rešitev.

Zbiranje in shranjevanje energije

Sistem shranjevanja sončne energije

Znotraj znanstvenega dela, ki ga je objavil časnik Chem, so znanstveniki, ki so delali na izboljšanju solarnih celic, razvili baterijo, ki deluje na tri različne načine.

Baterija lahko deluje po principu normalne solarne celice, ki sončno svetlobo takoj pretvori v električno energijo, lahko pa tudi shranjuje električno energijo, ali pa se jo preprosto napolni kot običajno baterijo.

Gre za kombinacijo dveh že obstoječih tehnologij: solarne celice, ki zbirajo svetlobo in tako imenovane pretočne baterije. Najpogosteje se uporabljajo litij-ionske baterije, ki energijo shranjujejo v trdnih materialih, kot je kovina.

Po drugi strani pa pretočne baterije shranijo energijo v zunanjih bazenih, kar pomeni, da jih je v nasprotju z litij-ionskimi baterijami možno povečati za velike projekte.

Litij-ionska solarna baterija

“Na ta način se dramatično poenostavi povečanje zmogljivosti baterije. Pretočne baterije nam ne bodo služile za polnjenje mobilnih telefonov, temveč za projekte, kot so zgradbe in industrijskih objekti,” pojasni Timothy Cook, kemik in strokovnjak za pretočne baterije na Univerzi v Buffalu.

Izboljšana solarna baterija in pozitiven vpliv na nerazvita območja

Novo baterijo razvijajo že vrsto let in je dosegla učinkovitost 14,1 odstotka. “V naslednjih letih bomo verjetno dosegli učinkovitost do 20 odstotkov, in verjamem, da ni izključena niti tista do 25 odstotkov,” je dejal Song Jin, kemik iz Univerze Wisconsin.

Poleg povečanja učinkovitosti si želita Jin in njegova ekipa razviti boljši dizajn, ki bo omogočal uporabo cenejših materialov. Jin je prepričan, da bi lahko omenjeni izum imel velik vpliv na manj razvitih območjih brez elektrike omrežja in ustrezne infrastrukture.

“Naprava bi preko dneva zbirala energijo, ki bi bila zvečer na razpolago,” je dejal Jin in dodal, da bi električna energija na mnogih področjih bistveno spremenila pogoje za življenje, tako da bi ljudje postali bolj povezani, lahko pa bi odprli več zdravstvenih ustanov in bi na tak način izboljšali zdravstveno varstvo.

COMMENTS

Wordpress (0)