IKEA v boju za energetsko učinkovitost – TOPNEWS.si

IKEA v boju za energetsko učinkovitost

IKEA v boju za energetsko učinkovitost

Na področju trajnostnega razvoja in energetske učinkovitost v Evropi med svojimi konkurenti najbolj prednjači švedsko podjetje IKEA s svojimi poslovalnicami, opremljenimi s solarnimi paneli na strehi. IKEA namerava do leta 2020 odpreti še 500 svojih poslovalnic. Ena od teh bo stala tudi v Ljubljani v ljubljanskem nakupovalnem središču BTC. IKEA je nazadnje pred letom dni odprla svojo poslovalnico v Beogradu, ki je navdušila vse zagovornike obnovljivih virov energije in je eden od trajnostnih prodajnih objektov v regiji ter med energetsko najbolj učinkovitimi poslovalnicami IKEA v svetu.

“Vsako novo “modro škatlo“ gradimo tako, da uvajamo trenutno najsodobnejše tehnologije energetske učinkovitosti. S kombinacijo napredne opreme in rešitev dosegamo cilj, da smo pri vsakodnevnem poslovanju tudi do 80% energetsko učinkovitejši, kot bi to sicer bil primer v nasprotnem,” je povedala Jovana Mehandžić Đurđić, menedžerka za trajnostni razvoj družbe IKEA za jugovzhodno Evropo in dodala, “da je IKEA trajno opredeljena, da bo imela pozitiven vpliv na življenjsko okolje in ljudi.

“Kot izhaja iz našega zadnjega poročila o trajnostnem razvoju za leto 2017, po svetu proizvedemo skupno 73% obnovljive energije, ki jo porabimo, vendar pa želimo iti še naprej in do leta 2020 proizvesti toliko energije koliko jo porabimo. Smo na dobri poti, da to tudi uresničimo, ne le s solarno fotovoltaično tehnologijo, temveč tudi z uporabo vetrnih polj, v katere vlaga IKEA po svetu,” je povedala Mehandžić Đurđić.

IKEA Beograd je del teh prizadevanj. Solarni paneli pokrivajo eno tretjino površine strehe, sončna elektrarna napaja med 10% in 20% porabe električne energije, odvisno od letnega časa in količine sončne energije. Vsa notranja in zunanja razsvetlitev je izključno LED, za hlajenje ali ogrevanje blagovne hiše se uporabljajo geotermalne črpalke, dodatni prihranek energije dosežemo tudi s pametnim sistemom upravljanja z objektom.

COMMENTS

Wordpress (0)