(VIDEO) Protestniki: “…Izdajalci ven. Pred parlament. V parlament. Izdajalci, banda, izdajalska. Pojasnite, zakaj ste izdali slovenski narod? Kdo vam je dovolil banda ciganska. Dobili boste svoje, kar iščete. Boste. Začelo se je…,” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Protestniki: “…Izdajalci ven. Pred parlament. V parlament. Izdajalci, banda, izdajalska. Pojasnite, zakaj ste izdali slovenski narod? Kdo vam je dovolil banda ciganska. Dobili boste svoje, kar iščete. Boste. Začelo se je…,”

(VIDEO) Protestniki: “…Izdajalci ven. Pred parlament. V parlament. Izdajalci, banda, izdajalska. Pojasnite, zakaj ste izdali slovenski narod? Kdo vam je dovolil banda ciganska. Dobili boste svoje, kar iščete. Boste. Začelo se je…,”

Demonstracije proti Marakeški deklaraciji so včeraj združile vsaj tri večje skupine, ki sicer nimajo veliko skupnega. Med protestniki je bilo veliko znanih obrazov iz odbora 2014, potem Gibanje OPS nekdanjega majorja Ladislava Trohe ter seveda Zedinjena Slovenija oziroma privrženci Andreja Šiška, ki so bili tudi najbolje organizirani “za akcijo”.

Pripadniki Andreja Šiška in Zedinjene Slovenije, ki so bili oblečeni v rumene suknjiče po francoskem vzoru, so kmalu po začetku protestov, s hojo po prehodu za pešce pred Maximarketom, tudi blokirali promet na Šubičevi. Protest, ki se je začel na ljubljanskem Trgu republike, je najprej ohromil promet pred državnim zborom, nato pa so protestniki blokirali tudi vhod v parlament, ki je bil sicer zaprt, morebitni nasilni vstop pa so varovali policisti. Po ocenah organizatorjev in policije se je zbralo od 200 do 250 ljudi, ki so dobre tri ure vztrajali na Trgu Republike.

Med prepoznavnimi obrazi ni bilo mogoče spregledati ekonomista in političnega analitika Bernarda Brščiča.

“Kdor ne želi, da bi se država skrčila v Slovenistan, je danes tukaj. Gre za veleizdajo, tega se zavedajo tudi najvišji politiki. Tu mislim na gospoda Cerarja in na gospoda Šarca, ker sta stisnila rep med noge, zaupala gospodu Čurinu, nepomembnemu, tretjerazrednemu uradniku, državnemu sekretarju na ministrstvu za notranje zadeve, tako izdajalsko vlogo. Sam sem prepričan, da če želite, da postane Marakeška deklaracija del slovenskega pravnega reda, bi moral to ratificirati državni zbor. Te ratifikacije ne bo, zakaj ne, ker bi bilo mogoče pred drugim branjem vložiti pobudo za referendum za mednarodno pogodbo. Gre za strahopetnost slovenske vlade, če bi bil gospod Šarec mož, bi se sam odpravil v Marakeš in v imenu Slovencev podpisal to veleizdajo”.

Lutka je lutka so pritrjevali udeleženci zbrani okoli Brščiča predvsem iz Odbora 2014.

Brščič je nato dejal, da poziva slovensko vlado k odstopu od podpisa oziroma ratifikacije, češ, da gre za izdajo interesov slovenske države.

“Prodali so nas. Od 91-ega je vse isto, vsi delajo proti državljanom. En zakon se ni naredil, da bi bil za državljane, vse proti njim. Denar dela svoje,” je eden od udeležencev razlagal novinarjem, ki so bili deležni tudi hudih obtožb o sprevračanju dejstev.

“Sprevračate resnico, sem vam že zadnjič povedal. Zavajate narod, slovenski, avtohtoni, ki ima že deset rodov nazaj pokolenja in se je že pred 400 leti boril proti Turkom na Dunaju. Če bi vi po resnici govorili, bi bilo drugače. Jebem vam sunce, bi vam dal jaz…. Malo nas je tu, ker so ustrahovani ljudje”, je razlagal eden od udeležencev, sodeč po stališčih blizu Odboru 2014. Novinarka A kanala, ki je snemala njegovo izjavo, pa ga je v strahu vprašala, ali jo bodo pretepli.

“…Izdajalci ven. Pred parlament. V parlament. Izdajalci, banda, izdajalska. Pojasnite, zakaj ste izdali slovenski narod? Kdo vam je dovolil banda ciganska. Dobili boste svoje, kar iščete. Boste. Začelo se je…,” so vpili privrženci Andreja Šiška.

“Zakaj smo danes tukaj. Da vprašamo parlament. Bravo. Da vprašamo parlament, in da damo ljudem možnost, da se bodo borili za našo državo. Damo vam točno eno uro časa, da pridete ven. Izdajalci pridite ven.” V nekem trenutku so protestniki prebili prvi kordon policistov pred parlamentom, ki sicer niso bili v specialni opremi za demonstracije, ampak v običajni opremi, ki je bila bolj primerna za urejanje prometa kot varovanje reda in mira oziroma preprečevanje morebitnih izgredov.

“Naj povedo, da se zaustavi ta vlak, ki drvi v prepad. In se začnemo od temelja gor pogovarjati in graditi državo, ki smo jo želeli že leta 1991, ko smo šli na svoje. Glejte, jaz se vsem zahvaljujem, da ste danes prišli v tako lepem številu. Ampak ne misliti, da se bo končalo tako, da vsak svoje povemo, potem pa gremo domov,” je dejal nekdanji major Ladislav Troha, ki je bil vsekakor največ za mikrofonom pred parlamentom.
” Izdali so nas. Danes se bomo prešteli, kje so politične stranke, ki govorijo, samo čvekajo, da so proti invaziji migrantov v Sloveniji. Zakaj niso organizirali avtobusov,” se je spraševal Troha, ki je bentil čez M. Kučana, I. Bavčarja in J. Janšo ter predvsem tudi čez opozicijske stranke, češ, da so nas prevarali s takoimenovano levico in desnico v Sloveniji”, in da je vse skupaj samo navidezna fikcija, ne pa demokracija.”

Sicer pa je na protestih proti ratifikaciji Marakeške deklaracije poleg nasprotovanja uradni politiki prihajalo pogosto do verbalnih spopadov in razprav med različnimi skupinami na protestu. Tako smo s kamero posneli enega od duelov med zagovorniki in nasprotniki liderja opozicije.

“V opoziciji so neodgovorni, Janša pa ti. A bom jaz s 700 evri penziona organiziral zborovanje. Janša pa ti imajo aparat, jih država plačuje. To je treba organizirati, ne pa, da samo po parlamentu skačejo, pa norijo…”

“To ni Janša tukaj od zadaj, to je civilna iniciativa”, so mu ugovarjali zagovorniki SDS-a.

“Ja, pa on bi moral organizirati,” je bil vztrajen eden od jeznih protestnikov.

“Ja, zakaj on,” so mu ugovarjali.

“Zakaj pa smo ga izvolili, 25 odstotkov glasov je dobil. Toliko denarja je dobil od države. To bi moral on organizirati. Sam tam v parlamentu bo sedel.

“To je civilna iniciativa, ne pa stranka SDS,” so ga poskušali pomiriti, vendar se ni dal.

“Ja, to je civilna iniciativa, ampak nekdo mora organizirati. Jaz imam 700 evrov penzije, ali bom jaz organiziral. Enkrat moramo reči, da so neodgovorni tudi oni. So izdajalci ne, tako bom rekel…”

“Pa saj je povedal v parlamentu,” so mu oponirali, predvsem ljudje iz Odbora 2014.

“Ja, je povedal, sam očitno tam ne morejo nič doseči. Kaj bojo rekli, 200 posebnežev je prišlo. Boli jih kurc pol.”

Vili Kovačič, ki je krožil med protestniki in skupaj s članom Odbora za demokracijo Gašperjem Ferjanom, dajal izjave medijem “o prihodnjih akcijah,” je komentiral, da so pač stranke odvisne od javnega mnenja. Kovačič je še povedal, da protestirajo zaradi dogovora, a tudi zaradi drugih problemov, med katerimi je izpostavil demokracije in volitve. “Štiri predsednike sem v pismu pozval, naj resno vzamejo odločitev ustavnega sodišča, ki je določilo, da je treba narediti sanacijo demokratičnih standardov, zakonov o demokraciji in volitvah. Dalo je rok eno leto, a od takrat se še nihče v parlamenti ni dotaknil te teme. Rok bo potekel 15. januarja,” je dejal.

COMMENTS

Wordpress (0)