CNN je objavil zadnje besede brutalno umorjenega savdskega novinarja – TOPNEWS.si

CNN je objavil zadnje besede brutalno umorjenega savdskega novinarja

CNN je objavil zadnje besede brutalno umorjenega savdskega novinarja

“Ne morem dihati.” To so bile zadnje besede, ki jih je izgovoril Jamal Khashoggi, potem ko so ga 2. oktobra zgrabili savdski napadalci v savdskemi konzulatu v Istanbulu, poroča CNN, ki se sklicuje na vir blizu preiskave.

Vir, ki je videl prepis zvočnih posnetkov grozljivih trenutkov umorjenega novinarja, pravi, da je jasno, da je bil umor, ki se je zgodil 2. oktobra, načrtovan.

Med tesnobnimi in bolečimi prizori, se je Khashoggi, tako pove vir, boril za svoje življenje.

“Ne morem dihati,” je dejal.

»Ne morem dihati,« je ponovil.

»Ne morem dihati,« je še enkrat ponovil. In to je bilo zadnje, kar je rekel.

Prepis zvočnega posnetka nato zabeleži tudi zvok žage, kot tudi glasbo, ki so jo vrteli morilci, da bi blokirali zvok rezanja trupla umorjenega novinarja.

Poleg tega v prepisu piše, da je bilo takoj po umoru narejenih več telefonskih klicev, v katerih se nekoga na drugi strani linije obvešča o izvedenih aktivnostih. Turška obveščevalna služba sumi, da gre za pogovor z ljudmi iz vrha vlade v Riadu.

Kaj bo na to sedaj rekel Trump?

Nekatere podrobnosti iz tega prepisa so bile znane že prej. Vendar bo CNN-ova objava grozovitih in podrobnih prepisov še en udarec Trumpu in njegovi administraciji, ki je od začetka ta primer poskuša zmanjšati, kolikor je le mogoče. Od začetka so verjeli princu Mohamedu bin Salmanu, da nima zveze s tem umorom, čeprav so mnogi, vključno s CIA, prepričani, da kronski princ stoji za vsem tem.

Da je ta dvom legitimen, govori dejstvo, da so ravno ljudje, ki so blizu princu, dokazano povezani s to zadevo. Umorjeni novinar, ki je bil tudi sodelavec Washington Posta, je bil velik kritik režima mladega savdskega princa, ki ima v resnici popolno oblast v državi.

Takoj, ko je Khashoggi vstopil v konzulat, je srečal znanca

Khashoggi je 2. oktobra vstopil v savdski konzulat v Istanbulu, da bi dvignil dokumente za poroko s svojim turškim dekletom. Tega trenutka se tudi začne prepis, ki ga je objavil CNN.

Takoj, ko je vstopil, je Khashoggi sklepal, da je nekaj narobe. Prepoznal je nekega moškega in ga vprašal, kaj počne tam. Na podlagi CNNovega vira, je Khashoggi srečal Maherja Abdulaziz Mutrebu, nekdanjega savdskega diplomata in obveščevalca, ki dela za bin Salmana. Khashoggi ga je poznal še iz časov, ko je živel v Londonu, ko sta skupaj delala v veleposlaništvu Savdske Arabije.

“Greš nazaj,” reče moški.

“Tega ne morete storiti. Ljudje čakajo zunaj”, odvrne Khashoggi. Namreč, pred konzulatom je Khashoggija čakala njegova zaročenka.

“Ne morem dihati”

Kmalu zatem je prišlo do hrupa. Očitno so novinarja zelo hitro napadli.

Ena od prvih različic Savdske Arabije, ko so končno priznali, da je bil novinar ubit, je bila, da se je to zgodilo naključno. Toda prepis kaže, da se večkrat sliši Khashoggija, ki reče, da nima zraka.

“Ne morem dihati.” To so bile ravno zadnje njegove besede.

Eden od glasov, ki jih je mogoče priznati na posnetku, je glas dr. Salaha Mohameda al-Tubaiqija, vodje forenzične medicine Ministrstva za notranje zadeve Savdske Arabije.

Identificirali so tri glasove

Poleg Khashoggija in Mutreba, je dr. al-Tubaiqi edina oseba, katere glas so še identificirali.

Z nadaljevanjem zvočnega prepisa, je možno ugotoviti, da Khashoggi še ni bil mrtev.

Na posnetku se nato, glede na vir, sliši hrup in krike, vendar brez dialoga. Nato se sliši tudi motorno žago in dr. Tubaiqija, ki nekaj naroča svojim sodelavcem.

“Nadeni si slušalke ali pa poslušaj glasbo kot jaz,” se sliši na posnetku. Nato je Mutreb opravil tri telefonske klice.

“Povej svojim, da je opravljeno”

Ni jasno, kdaj natančno je Khashoggi umrl.

“Povej svojim, da je zadeva urejena. Opravljeno je,” reče Mutreb. Z besedo svojim, Mutreb najverjetneje označi šefe.

Vir blizu preiskave je za CNN povedal, da sta Mutreb in Tubaiqi v preiskavi povedala, da nista nikogar klicala.

Spomnimo, Mutreb, Tubaiqi in 13 drugih Savdijcev je v Istanbul prišlo z zasebnim čarterskim in komercialnim letalom na dan umora.

Prepis je, na podlagi vira CNN, sorazmerno kratek. V njem ni veliko dialoga. Iz njega ni jasno, zakaj bi moral Khashoggi “iti nazaj” in kaj mu je rekel moški, ko je vstopil v konzulat. Številna vprašanja ostajajo neodgovorjena. Toda zaključek je, da je bil njegov umor skrbno načrtovan in organiziran ter na koncu hladnokrvno izveden, in da je bil nekdo v Riadu o vsem obveščen.

COMMENTS

Wordpress (0)