Rusija zavrnila ameriški ultimat: Rakete ostajajo, saj so v skladu s sporazumom o jedrski oborožitvi! – TOPNEWS.si

Rusija zavrnila ameriški ultimat: Rakete ostajajo, saj so v skladu s sporazumom o jedrski oborožitvi!

Rusija zavrnila ameriški ultimat: Rakete ostajajo, saj so v skladu s sporazumom o jedrski oborožitvi!

MOSKVA – Kremelj je danes zavrnil ameriški ultimat, po katerem mora Rusija umakniti postavljene križarske rakete 9M729, ki lahko nosijo jedrske bojne konice, saj omenjeni sistem ni v skladu s Sporazumom o jedrskih raketah srednjega dosega (INF), ki sta ga Moskva in Washington podpisala leta 1987.

Pred tem je ameriška državna podsekretarka za nadzor oborožitve in mednarodno varnost Andrea Thompson izjavila, da mora Rusija umakniti rakete 9M729 in njihove lanserje ali pa spremeniti njihov domet, da bi bile rakete v skladu z INF sporazumom in bi se tako izognili izstopu ZDA iz omenjenega sporazuma.

“Lahko vam samo povem, da Rusija ni kršila in ne bo kršila določil Sporazuma. Rusija ostaja zavezana njegovi realizaciji”, je odgovoril tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

V zvezi s samo raketo je Peskov dejal, da vsa vprašanja v zvezi z njenimi tehnološkimi značilnostmi, predvsem, kar zadeva njen doseg, se je treba obrniti na Ministrstvo za obrambo Rusije.

Spomnimo, šef ameriške diplomacije Mike Pompeo je v torek, 4. decembra, izjavil, da ima Rusija čas dveh mesecev, da začne ponovno “spoštovati sporazum” ali pa bodo ZDA izstopile iz INF-a.

Sicer pa je ameriški predsednik Donald Trump najavil ameriški umik iz INF že 20. oktobra letos.

COMMENTS

Wordpress (0)