(VIDEO) Drama v Kopru, ki se spreminja v slovensko Florido – So bo drama končala na ustavnem sodišču? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Drama v Kopru, ki se spreminja v slovensko Florido – So bo drama končala na ustavnem sodišču?

(VIDEO) Drama v Kopru, ki se spreminja v slovensko Florido – So bo drama končala na ustavnem sodišču?

Nekaj pred 16. uro se je v Kopru začela seja občinske volilne komisije mestne občine Koper. Odločitve, ki jo z nestrpnostjo pričakujejo tako v štabu Aleša Bržana kot tudi v štabu poraženca Borisa Popoviča.

Popovič se je seje občinske volilne komisije udeležil v spremstvu odvetnika Matoza, ki se je v imenu Popoviča pritožil na rezultate volitev Bržan se seje ni udeležil, ampak je na sejo poslal dva zastopnika svojega volilnega štaba. Sam pa je dal le kratko izjavo novinarjem, da so volitve v Kopru končane in da je rezultat jasen. Popovič je sicer sejo volilne komisije zapustil predčasno zaradi Miklavževanja, ki se je odvijalo le streljaj stran od sedeža občine, v kateri zaseda občinska volilna komisija. Vzdušje je precej turobno in na na zaskrbljenih obrazih tako članov volilne komisije kot tudi ne na obrazih zastopnikov enega in drugega štaba, nji videti.

Scenarij, po katerem se odvija celotna situacija je naslednji: do polnoči mora občinska volilna komisija sprejeti odločitev, ali bo zavrnila pritožbo Francija Matoza, ki zahteva ponovno štetje, ali pa bo privolila v to, da se glasovnice ponovno preštejejo. 20. decembra bo namreč konstitutivna seja občinskega sveta, ki bo potrjeval mandate in odločal o morebitnih novih pritožbah.

Če katera od vpletenih strani ne bo zadovoljna, gre zadeva na upravno sodišče in na koncu bo kot zadnja instanca o zapletu odločalo ustavno sodišče. ki bi lahko v skrajnem primeru razveljavilo volitve, kot je to storilo v primeru referenduma o drugem tiru.

Glede na neformalne pogovore, ki sem jih imel, je zelo velika verjetnost, da bo zadeva v primeru nezadovoljstva ene ali druge strani prišla do najvišje instance in morda celo do ponovljenih volitev.

Sodeč po vzdušju in nekaterih napovedih, predvsem Borisa Popoviča, je za zdaj mogoče napovedati le to, da se zaplet z volitvami, ki že spominjajo na slovensko Florido, ne bo končal nocoj, ampak bomo spremljali nadaljevanko v več serijah.

V ŽIVO: Čakanje na odločitev občinske volilne komisije

Objavil/a Regional dne Četrtek, 06. december 2018

COMMENTS

Wordpress (0)