Letošnje leto je bilo toplo, prihaja še toplejše! Zaskrbljujoče napovedi znanstvenikov za leto 2019! – TOPNEWS.si

Letošnje leto je bilo toplo, prihaja še toplejše! Zaskrbljujoče napovedi znanstvenikov za leto 2019!

Letošnje leto je bilo toplo, prihaja še toplejše! Zaskrbljujoče napovedi znanstvenikov za leto 2019!

Morda globalno segrevanje zveni kot nekaj, kar se dogaja samo v filmih, dejstvo pa je, da človeštvo že zdaj občuti njegove resne posledice. Znanstveniki za naslednje leto napovedujejo ponovni presežek rekorda, saj naj bi bilo leto 2019 peto najtoplejše, ki so ga kdajkoli izmerili doslej. Toliko o tem, da se podnebje “ne spreminja”.

Od zadnjih 22 let je bilo kar 20 najtoplejših, odkar izvajajo meritve. Svetovna meteorološka organizacija (WMO) je objavila precej depresivno, vendar ne presenetljivo dejstvo o stanju podnebja v letu 2018, ki temelji na petih različnih neodvisnih raziskavah temperatur po vsem svetu. Ugotovili so, da je bila povprečna temperatura v obdobju od januarja do oktobra za 0,98 Celzija višja kot pred industrijsko revolucijo.

Elena Manaenkova iz Svetovne meteorološke organizacije pravi, da je to veliko več kot številka. Vsaka frakcija ogrevanja se odraža na zdravju ljudi, hrani, pitni vodi, preživetju živali in rastlin, preživetju koralnih grebenov in morskih živali. Povzroča razliko v gospodarski produktivnosti in odpornosti naših mest, zlasti obalnih. Da otoke in nizka ozemlja niti ne omenjamo. Vsak del Celzija je pomemben.

Na globalne temperature vplivajo tudi naravni pojavi, kot so La Nina in El Nino (na katera prav tako posredno vpliva človek) ali pa človeški dejavniki – vse večji izpust plinov in učinek tople grede, ki pospešuje segrevanje planeta.

Letošnje leto je bilo celo za malenkost hladnejše od treh predhodnih, predvsem zaradi šibkega La Nino pojava v začetku letošnjega leta, ki je pogosto povezan z nižjimi globalnih temperaturami, ne pa, na žalost, zaradi zmanjšanja emisij. El Nino, ki nam skoraj zagotovo sledi, bo naslednje leto zagotovo dvignil svetovne temperature.

Vsi znanstveniki opozarjajo, kaj se zgodi, če se povprečna temperatura dvigne za 1,5 stopinje Celzija. Na nekaterih območjih bo prišlo do množičnega izginotja cele vrste živali, suše na nekaterih območjih in poplave na drugih, vročina, požari, dvig morske gladine in pomanjkanje hrane. Še vedno se ne dela dovolj za rešitev tega problema.

V novem, pred kratkim objavljenem, poročilu, je razvidno, da je po treh letih tako imenovane stagnacije spet prišlo do povečanja emisij toplogrednih plinov. Kilometre smo še oddaljeni od doseganja ciljev Pariškega sporazuma.

“Nismo niti blizu prave poti,” pravi Peteri Tales iz Svetovne meteorološke organizacije. “Koncentracije plina so spet na rekordnih ravneh, in če bomo tako nadaljevali, do konca stoletja lahko pričakujemo segrevanje od 3-5 stopinj Celzija.

“Čas je že, da bi nas zaskrbelo, kakšno bo leto 2019 in leta, ki sledijo. Spomnimo se požarov, suš in poplav v letu, ki se izteka.

COMMENTS

Wordpress (0)