Ruski generalštab odgovoril na ameriški ultimat: Tarča ne bo Amerika, temveč njeni sistemi v Evropi! Vlečete nevarne poteze! – TOPNEWS.si

Ruski generalštab odgovoril na ameriški ultimat: Tarča ne bo Amerika, temveč njeni sistemi v Evropi! Vlečete nevarne poteze!

Ruski generalštab odgovoril na ameriški ultimat: Tarča ne bo Amerika, temveč njeni sistemi v Evropi! Vlečete nevarne poteze!

Generalštab ruskih oboroženih sil je ocenil načrt ZDA, da izstopijo iz Sporazuma o likvidaciji raket srednjega in kratkega dosega kot nevaren korak, ki bi lahko negativno vplival na varnost vsega sveta in obljublja, da bodo na to odgovorili.

Spomnimo, ameriški državni sekretar Mike Pompeo je dejal, da ima Rusija 60 dni časa, da izpolni obveznosti iz sporazuma o likvidaciji raket srednjega in kratkega dosega. V nasprotnem, je dejal Pompeo, bodo ZDA izstopile iz sporazuma. Pompeo je še dejal, da Rusija “goljufa” pri svojem nadzoru orožja.

Generalštab ruskih oboroženih sil ocenjuje načrt ZDA glede izstopa iz Sporazuma o likvidaciji raket srednjega in kratkega dosega kot nevaren korak, ki bi lahko negativno vplival na varnost vsega sveta in obljublja, da bo Rusija na to odgovorila.

“Smatramo, da je to zelo nevaren korak, ki lahko negativno vpliva na evropsko varnost, kot tudi na strateško stabilnost v celoti… Situacija na področju nadzora oboroževanja se je pomembno zapletla”, je izjavil načelnik Generalštaba oboroženih sil Rusije Valerij Gerasimov tujim vojaškim atašejem.

Z napovedo izstopa iz še enega sporazuma (leta 2001 so ZDA odstopile od sporazuma o protiraketni obrambi), Združene države Amerike “poskušajo prevaliti krivdo na Rusijo, ki naj bi domnevno kršila svoje obveznosti”, je poudaril general Gerasimov.

“Realna slika je sledeča. Od leta 2000 pozivamo Američane, da prekinejo s prakso uporabe raket-nišanov, ki posnemajo balistične rakete srednjega in kratkega dosega pri testiranjih sistema protiraketne obrambe, kar je s Sporazumom prepovedano”, je spomnil Gerasimov.

Po njegovih besedah so v Romuniji in na Poljskem razporejeni univerzalni lanserji MK-41, ki lahko lansirajo križarske rakete srednjega dosega, “kar direktno krši obveznosti iz Sporazuma o likvidaciji raket”. Obstajajo tudi drugi problemi, o katerih je Rusija “že večkrat govorila s svojimi ameriškimi kolegi”, je poudaril Gerasimov.

“Glede na to, da so v dvorani prisotni uradni predstavniki tujih obrambnih ministrstev, bi želel preko njih sporočiti njihovim voditeljem, da če bodo razdrli Sporazum o likvidaciji raket, to ne bo ostalo brez odgovora naše strani”, je preciziral Gerasimov.

“Vi kot vojaški strokovnjaki, bi morali razumeti, da ne bo ozemlje Združenih držav Amerike, temveč bodo države, v katerih so razporejeni ameriški raketni sistemi, objekti kontranapada Rusije”, je dejal Gerasimov.

Aktivnost ZDA je usmerjena k ohranjanju njene dominantne vloge v svetu in izključevanju drugih držav iz konkurence, ta aktivnost predstavlja enega od glavnih destruktivnih faktorjev, ki otežujejo mednarodno situacijo, je poudaril Gerasimov.

Gerasimov je še opomnil, da prav s tem namenom Washington in njegovi zavezniki izvajajo vseobsegajoče, usklajene ukrepe za omejevanje Rusije in diskreditacijo njene vloge v mednarodnih vprašanjih.

Gerasimov je še dodal, da je Rusija zaključila s postavitvijo trdnega radarskega polja blizu meje Rusije, kar jamči pravočasno odkrivanje balističnih raket iz vseh smeri.

COMMENTS

Wordpress (0)