Prodaja se znamenito Einsteinovo pismo o Bogu! Kaj piše v njem? – TOPNEWS.si

Prodaja se znamenito Einsteinovo pismo o Bogu! Kaj piše v njem?

Prodaja se znamenito Einsteinovo pismo o Bogu! Kaj piše v njem?

Ročno napisano pismo Alberta Einsteina, verjetno enega najbolj znanih znanstvenikov v zgodovini človeštva, v katerem pojasnjuje svoj odnos do Boga, gre na dražbo.

Pismo bodo prodajali na dražbi Christie’sa v New Yorku, kjer se pričakuje, da bo doseglo ceno 1,5 milijona ameriških dolarjev.

Bolj kot dejstvo, da gre pismo na dražbo, je veliko bolj zanimivo, kaj piše v njem. Slavni Nobelov nagrajenec je pismo napisal v starosti 74 let, poslal pa ga je nemškemu filozofu Ericu Gutkindu kot odgovor na eno od njegovih del.

Pismo, ki ga pogovorno imenujejo tudi “pismo o Bogu”, velja za pomemben dokument v večni razpravi med znanostjo in religijo.

“Sveto pismo je zbirka precej primitivnih legend”

V pismu, dolgem na strani in pol, ki je napisano v Einsteinovem materinem jeziku – nemščini, slavni fizik pojasnjuje svoje stališče o Bogu.

“Zame je beseda Bog nič drugega kot izraz in produkt človeške slabosti. Biblija je zbirka spoštovanih, vendar še vedno precej primitivnih legend,” je zapisal Einstein in nadaljeval: “Niti ena interpretacija, neodvisno od tega, kako je subtilna, ne more tega spremeniti.”

Fizik se v pismu ukvarja tudi s svojim judovskim poreklom, o katerem meni, da je “tako kot vse druge religije, utelešenje primitivnega praznoverja.” Napisal je še, ima rad in spoštuje svoj judovski narod, vendar ne verjame, da je “izvoljeno ljudstvo”.

“Judovski narod, ki mu z veseljem pripadam in, v katerega miselnost sem globoko zasidran, zame nima nobene druge vrste dostojanstva, ki ga ne bi imeli drugi narodi,” je zapisal Einstein v svojem znanem pismu o Bogu.

COMMENTS

Wordpress (0)