Orban je opisal odnos med Madžarko in Hrvaško: To je kot, bi si zarinil trn pod noht, Hrvaška si želi podpore Madžarske za vstop v Schengen! – TOPNEWS.si

Orban je opisal odnos med Madžarko in Hrvaško: To je kot, bi si zarinil trn pod noht, Hrvaška si želi podpore Madžarske za vstop v Schengen!

Orban je opisal odnos med Madžarko in Hrvaško: To je kot, bi si zarinil trn pod noht, Hrvaška si želi podpore Madžarske za vstop v Schengen!

Madžarski premier Viktor Orban je opisal današnji odnos med Madžarsko in Hrvaško kot, če se človeku zarine trn pod noht, so poročali hrvaški mediji.

“Hrvaški premier ni obiskal Madžarke že šest let, sam nisem bil na Hrvaškem že sedem let. Prišel sem s ciljem spremenili to nenaravno stanje in obnoviti naše odnose na običajen način,” je dejal Orban v Zagrebu, po srečanju s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem.

Dodal je, da obstaja določen “grenak okus v ustih”, ker odnosi med državama niso popolnoma brez “oblakov”.

“Verjetno poznate občutek, ko se človek odzove na trn, ki se mu zarine pod noht in občuti ogenj. Ni nič takega, vendar pa močno vpliva na človeka. Moramo potegniti ta trn izpod nohta. To je tisto, kar si zdaj želimo,” je dejal Orban.

Povedal je tudi, da se je Plenković strinjal z njim, da obstaja potreba po močni Evropi.

“Želimo okrepiti sodelovanje med evropskimi narodi. Veseli bomo, če bo Hrvaška čim prej postala članica Schengenskega območja. To bo poudarilo pomembnost Evrope,” je dejal Orban.

Kolinda Grabar-Kitarović in Viktor Orban

Plenković je povedal, da se je z Orbanom pogovarjal o odnosu do manjšin, kot tudi o številnih vprašanjih, ki se nanašajo na čezmejno sodelovanje.

“Želimo si olajšane trgovine, prevoza … V zvezi s sodelovanjem na področju prometa, zlasti na koridorju VC, sva govorila o nadaljnjih investicijah v železniško infrastrukturo in seveda, o sodelovanju v energetskem sektorju, v kar je vključen tudi za nas pomemben plinski terminal UZP (LNG) na Krku,” je dejal Plenković po srečanju.

Povedal je še, da se je z Orbanom pogovarjal tudi o odnosu med INA-MOL, vprašanju, ki je, kot je povedal, zapletlo odnose med obema državama.

“Želimo, da bi se ti problemi rešili,” je dejal Plenković in dodal, da sta se z Orbanom pogovarjala tudi o hrvaški želji po vstopu v Schengen, z upanjem, da bo za to Hrvaška imela podporo Madžarske.

 

COMMENTS

Wordpress (0)