Srbski mediji o Borutu Jamniku in prodaji Istrabenzovih hotelov – TOPNEWS.si

Srbski mediji o Borutu Jamniku in prodaji Istrabenzovih hotelov

Srbski mediji o Borutu Jamniku in prodaji Istrabenzovih hotelov

Šest portoroških hotelov, ki jih prodaja Istrabenz, so trenutno najbolj vroča tema, ne le v slovenskih gospodarsko političnih krogih, temveč tudi v slovenskih in srbskih medijih. Srbski dnevni časopis Kurir je danes objavil članek z naslovom »Grobar slovenskega gospodarstva želi pregnati tuje investitorje«, v katerem razkriva ozadja prodaje omenjenih hotelov, ki so pomemben del slovenske turistične ponudbe.

Sklicujoč se na poročanje slovenskih medijev, Kurir piše o tem, da v ozadju prodaje Istrabenzovih hotelov potekajo procesi, ki Sloveniji nikakor ne morejo biti v ponos. Šlo naj bi za poskus skupine ljudi z Borutom Jamnikom na čelu, da se dokopljejo do pomembnih hotelov na slovenski obali in s tem povečajo svoj vpliv v slovenskem gospodarstvu in politiki.

Kot poroča Kurir, operacija prevzema Istrabenzovih hotelov, naj bi po Jamnikovih načrtih potekala pod okriljem Kapitalske družbe, ki bi bila formalni kupec hotelov, zaradi česa Jamnik pritiska na slovenskega finančnega ministra in prek njega skuša zagotoviti vladno podporo svojim načrtom.

Kurirjev novinar omenja tudi to, da za Boruta Jamnika v Sloveniji velja izraz »grobar slovenskega gospodarstva«, v poročanju pa se sklicuje na neimenovani vir, ki trdi, da »prodaja hotelov ni le vprašanje lastnine, temveč tudi vprašanje, kdo bo nadziral pomemben del slovenskega turizma. Vplivni igralci iz ozadja, ki so v slovenski javnosti znani po podobnih manipulacijah v preteklosti, se zdaj trudijo, da postopek prodaje tako zapletejo, dokler se vsi ostali morebitni kupci, razen KAD, umaknejo iz prodaje.

Med najbolj resnimi kupci so omenjeni ameriški Bain Capital, srbski MK Group, MHP, Sava, SDH in Kapitalska družba. Sava naj bi zaradi pomanjkanja denarja tako že izpadla iz igre za nakup hotelov, ključno vlogo pri oviranju prodaje in odstranjevanju ostalih ponudnikov naj bi odigral Mitja Križaj, član uprave DUTB.

Križaj, po trditvah Kurirjevega vira, nasprotuje prodaji hotelov ter trgovanju z Istrabenzovimi terjatvami in si prizadeva, da se prodajni proces čim bolj upočasni oziroma blokira, dokler ne bo jasno, da je v igri ostal samo KAD oziroma Borut Jamnik. Iste interesne skupine, ki jih združuje Borut Jamnik so, kot poroča Kurir, že v preteklosti znane po energičnem nasprotovanju tujim vlagateljem. V primeru srbskih vlagateljev so sabotirali že AIK banko pri nakupu delnic Gorenjske banke, Slobodana Raduna, ko je prevzemal Fructal in Dragana Šolaka pri poskusu prevzema televizijske hiše Pro Plus.

COMMENTS

Wordpress (0)