Drugi krog županskih volitev prinesel tektonske premike – TOPNEWS.si

Drugi krog županskih volitev prinesel tektonske premike

Drugi krog županskih volitev prinesel tektonske premike

Drugi krog županskih volitev je prinesel poraz prekaljenih politikov in dosedanjih županov. Najbolj odmevna in briljantna je vsekakor zmaga Aleksandra Saše Arsenoviča v Mariboru, ki je dobil 57,90 odstotka glasov, Franc Kangler pa 42,10 odstotka. Arsenovič se je po zmagi zahvalil Mariborčanom, ki so z glasovi zanj dokazali, da verjamejo v boljši jutri. V njegovem štabu je bil tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek. “Kot športnik sem seveda pričakoval zmago, sicer se ne bi podal v to tekmo. Bilo je zelo naporno, pestro, a zanimivo,” je dejal. “Zahvaljujem se tudi ekipi, ki je pripomogla k temu, da smo se pokazali v najboljši luči, in bo tudi naprej delala z menoj. Zahvaljujem se družini in protikandidatom za razmeroma pošten boj,” je dodal. Zaveda se, da ga največje delo šele čaka. “Moje prioritete so vedno ljudje, saj le ljudje lahko delajo dobre projekte,” je povedal.

Franc Kangler je že čestital zmagovalcu, prav tako je poraz priznal Boris Popović v Kopru, ki je izgubil proti Alešu Bržanu. Le ta je dobil 52,29 odstotka glasov, Boris Popovič pa 47,71 odstotka, vendar podatki občinske volilne komisije po preštetih glasovih s predčasnega glasovanja kažejo, da je razlika med Bržanom in Popovičem le 12 glasov. V torek ob 12. uri bodo prešteli še glasove, prejete po pošti, in očitno bodo šele ti dokončno pokazali, kdo bo vodil Koper prihodnja štiri leta.

Popovič je čestital Bržanu, ki je po zmagi poudaril, da so se volivci odločili, da je čas za drugačno delo v občini. Volivci so se očitno odločili, da naj se začne v naši občini delati drugače, je po današnji zmagi dejal novi koprski župan Aleš Bržan. “Če je to to, potem lahko rečem, da bo za marsikoga jutrišnji dan, čeprav je napovedan dež, pod svobodnim soncem,” je dodal Bržan. Popovičev protikandidat Aleš Bržan je v predvolilni kampanji obljubil, da bo v Kopru končal strahovlado in zlorabo moči, ki jo kritiki očitajo Popoviču. Bržan je na letošnjih lokalnih volitvah kandidiral s podporo svoje stranke Lista Aleša Bržana. Sicer pa je 42-letni Aleš Bržan inženir tehnologije prometa je bil širši javnosti pred kandidaturo najbolj znan kot voditelj na lokalni radijski postaji. Doslej je prvi tekmec, ki je Popoviču preprečil zmago v prvem krogu županskih volitev. Med njegovimi odmevnejšimi projekti iz preteklosti je bila Oživela ulica, ki je takrat zaspanemu Kopru prvič ponudila dogajanje sredi tedna. V zadnjem desetletju je bil zaposlen kot direktor manjšega podjetja. Že pred štirimi leti je kandidiral za župana in se uvrstil na drugo mesto, a mu preboj v drugi krog takrat ni uspel. Pred tokratnimi lokalnimi volitvami je s somišljeniki ustanovil stranko Lista Aleša Bržana.

Zanimivi so tudi rezultati v Novi Gorici, kjer je največjo podporo dobil novinec Klemen Miklavič. Zanj je glasovalo 51,61 odstotka volivcev, protikandidat Matej Arčon pa je prejel 48,39 odstotka glasov.

Na Ptuju je zmagala Nuška Gajšek (SD), ki je prejela 66,30 odstotka glasov in bo tako edina županja med mestnimi občinami. Njen protikandidat Štefan Čelan je prejel 33,70 odstotka glasov.

Po preštetih glasovih v Kranju je prepričljivo zmagal Matjaž Rakovec, ki je z 68,06 odstotka glasov premagal tekmeca Zorana Stevanovića, ki je prejel 31,94 odstotka glasov.

Premier Marjan Šarec se je po današnjem drugem krogu volitev, ko so volivci izvolili župane še v preostalih 56 občinah, oglasil na Facebooku:

Vsem izvoljenim županom iskreno čestitam in se veselim sodelovanja!

Objavil/a Marjan Šarec dne Nedelja, 02. december 2018

Očitno je, da so novi obrazi še vedno formula za uspeh, saj so volivci kot na primer v Mariboru poslali domov najprej Andreja Fištravca, v drugem krogu pa se Franca Kanglerja.

V štabu Aleksandra Saše Arsenoviča je bilo že od začetka čutiti vonj po zmagi. še preden so pravzaprav bili znani prvi rezultati preštetih glasov v volilnih komisijah.

Več o dogajanju v štabu Aleksandra Saše Arsenoviča v jutranji reportaži.

COMMENTS

Wordpress (0)