(VIDEO) Jelinčič: “Doma so prepiri, pa se gre recimo mož olajšat, pa plača uslugo. Potem pa gre domov s slabim občutkom, ženi pa kupi kakšno darilo…” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Jelinčič: “Doma so prepiri, pa se gre recimo mož olajšat, pa plača uslugo. Potem pa gre domov s slabim občutkom, ženi pa kupi kakšno darilo…”

(VIDEO) Jelinčič: “Doma so prepiri, pa se gre recimo mož olajšat, pa plača uslugo. Potem pa gre domov s slabim občutkom, ženi pa kupi kakšno darilo…”

Tako je Zmago Jelinčič včeraj na tiskovni konferenci plastično razlagal pozitivne učinke legalizacije prostitucije za mir v družinah. Jelinčič je prepričan, da prostitucija v veliki meri rešuje tudi družinske prepire in socialne stiske strank.

“Doma so prepiri, pa se gre recimo mož olajšat, pa plača uslugo. Potem pa gre domov s slabim občutkom, ženi pa kupi kakšno darilo. Ne kregata se, ne pride do pretepov, ne pride do eskalacij nasilja. Kar se tiče teh psiholoških zadev in pristopov, je zadeva zelo pomembna. Države, ki so strogo katoliške, se tega zavedajo. Ne vem, zakaj se tega ne bi zavedali tudi mi”, je povedal prvak SNS Zmago Jelinčič.

Osebe, ki se ukvarjajo s prostitucijo, morajo, ker se pač ukvarjajo s pridobitno dejavnostjo, imeti svojo dejavnost urejeno, denimo kot so s.p.-ji, in plačevati ustrezne prispevke. “Osebe, ki nudijo spolne usluge, bi morale imeti status svobodnih podjetnikov, če pa bi bilo to delovanje razširjeno na večjo združbo oz. organizirano v obliki gospodarske združbe, pa bi to prav tako moral regulirati zakon,” je pojasnil Jelinčič, ki je predlog zakona naslovil na ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška in na ministra za zdravje.

SNS je po Jelinčičevih besedah že pridobil gradivo o zakonskih ureditvah v sosednjih državah in ga je pripravljen posredovati pristojnim ministrstvom, če bi ta potrebovala kakšne napotke.

Legalizacija prostitucije bi na področju zdravja po mnenju predsednika SNS-a zagotovila nadzor zdravstvenega stanja oseb, ki se ukvarjajo s prostitucijo, in tudi preprečevala trgovino z ljudmi. Jelinčič je povedal, da imajo področje prostitucije pravnoformalno urejeno Avstrija, Češka, Bolgarija, Ciper, Danska, Estonija, Finska, Irska, Italija, Luksemburg, Poljska, Portugalska, Slovaška

“Gre za onemogočanje trgovine z ljudmi. Zdaj imamo v Sloveniji veliko primerov, ko pripeljejo spolne delavke iz tujine in jim vzamejo potne liste ter jih izsiljujejo. Z zakonsko ureditvijo to ne bi bilo več mogoče. V povezavi s tem je širitev kriminalnih združb oz. kriminalnih dejanj. Če je zadeva prepovedana, se jo da izkoriščati v kriminalne namene. Gre tudi za onemogočanje pritiskov na zaposlene, pa na tiste, ki uporabljajo spolne usluge,” je našteval Jelinčič in dodal, da je pomembna zadeva, da prostitucija v veliki meri rešuje tudi socialne stiske strank.

Slovenija je sicer dekriminalizirala prostitucijo že leta 2003, kar je pomenilo, da nudenje spolnih uslug ni več kaznivo dejanje. Prepovedano pa ostaja okoriščanje s prostitucijo in zloraba oseb, ki se z njo ukvarjajo. Legalizacija prostitucije in njena regulacija ter izenačitev z drugimi gospodarskimi in storitvenimi dejavnostmi je bila sicer večkrat stvar debate, vendar resnejših postopkov zakonske ureditve te dejavnosti še ni bilo.

COMMENTS

Wordpress (0)