Slovenski PEN in Društvo slovenskih pisateljev “pozdravlja” poziv Marjana Šarca – TOPNEWS.si

Slovenski PEN in Društvo slovenskih pisateljev “pozdravlja” poziv Marjana Šarca

Slovenski PEN in Društvo slovenskih pisateljev “pozdravlja” poziv Marjana Šarca

“Predsednikova izjava je dragocena zato, ker je eden redkih visokih politikov v naši državi, ki ob razpihovanju sovraštva v medijih, ne molči. Če posamezniki in skupnosti, ki to vedo, ne reagirajo, so enako odgovorni.

Predsednik tako jasno odgovarja tudi na nedavni poziv Sveta Evrope Sloveniji, naj okrepi boj proti sovražnemu govoru,” so med drugim zapisali pisatelji v pismu, pod katerega sta se podpisali predsednica Slovenskega centra PEN, Ifigenija Simonovič in predsednica Društva slovenskih pisateljev, Aksinja Kermauner.

Slovenski center PEN je 29. oktobra letos v javnost poslal odprto pismo proti sovražnemu govoru, ki ga je poleg Društva slovenskih pisateljev podpisala vrsta uglednih institucij. Pismo med drugim pravi:

»Nedopustno je, da so sovražni govor in lažne novice, potvarjanje dejstev in žalitve postali ne zgolj posamični pojavi, temveč prevečkrat osnovni način podajanja mnenj in vsebin. Nedvomno je za razpihovanje sovraštev in žalitev odgovoren ne le avtor, temveč tudi distributer oziroma medij, ki jih objavlja in/ali njihovo objavo dopusti v obliki žaljivih in hujskaških komentarjev. Ne glede na politično ali umetniško usmeritev posameznika, sovražni govor kot obči pojav oži prostor dialoga med drugače mislečimi ter tako ovira družbeni napredek in demokracijo.«

Zato SC PEN in DSP pozdravljata poziv predsednika slovenske vlade Marjana Šarca podjetjem, ki so delno ali večinsko v državni lasti, naj razmislijo glede oglaševanja v medijih, ki širijo sovražni govor. Predsednikova izjava je dragocena zato, ker je eden redkih visokih politikov v naši državi, ki ob razpihovanju sovraštva v medijih ne molči. Če posamezniki in skupnosti, ki to vedo, ne reagirajo, so enako odgovorni. Predsednik tako jasno odgovarja tudi na nedavni poziv Sveta Evrope Sloveniji, naj okrepi boj proti sovražnemu govoru.

Na odzive sicer še čakamo, vsekakor pa lahko predvidevamo, da se bodo na PEN in DSP vsula vprašanja, od kdaj ste postali cenzorji?

COMMENTS

Wordpress (0)