Porošenko se junači na Twitterju: Ukrajinski predsednik o Trumpovi odpovedi sestanka s Putinom – TOPNEWS.si

Porošenko se junači na Twitterju: Ukrajinski predsednik o Trumpovi odpovedi sestanka s Putinom

Porošenko se junači na Twitterju: Ukrajinski predsednik o Trumpovi odpovedi sestanka s Putinom

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko se je odzval na Twitter sporočilo ameriškega predsednika Donalda Trumpa, v katerem preklicuje sestanek z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Oba predsednika bi se morala sestati na robu vrha držav skupine G20 v Argentini.

“Glede na dejstvo, da Rusija ni vrnila mornarjev in ladij Ukrajini, sem se odločil, da bi bilo za vse najboljše, da odpovem dogovorjeni sestanek v Argentini s predsednikom Vladimirjem Putinom. Veselim se smiselnega sestanka takoj, ko se bo ta situacija zaključila”, je napisal Trump na Twitterju.

Končno odločitev o odpovedi srečanja s predsednikom Rusije Vladimirjem Putinom v Argentini je ameriški predsednik Donald Trump sprejel po pogovoru z državnim sekretarjem Mikom Pompeom, šefom kabineta Johnom Kellyem in svetovalcem za nacionalno varnost Johnom Boltonom, je danes sporočila tiskovna predstavnica Bele hiše Sara Sanders.

Spomnimo, tri ukrajinske vojaške ladje je v nedeljo zaustavila ruska obalna straža v Črnem morju, ker so vplule v ruske teritorialne vode, medtem ko Kijev trdi, da je o prehodu obvestil Rusijo, Moskva trdi, da takšnega obvestila ni prejela.

V zvezi z odpovedjo srečanja Trump-Putin se je oglasil tudi tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, ki je dejal, da če je informacija o odpovedi srečanja ruskega in ameriškega predsednika točna, bo imel ruski predsednik nekaj dodatnih ur časa za srečanja z drugimi državniki ob robu vrha G20.

Donald Trump in Vladimir Putin na srečanju v Helsinkih

Peskov je še dodal, da Kremelj ni prejel uradne informacije s strani Združenih držav Amerike o odpovedi srečanja predsednika Rusije in ZDA.

“Mi letimo v Argentino. Za zdaj smo videli le tvite in poročila medijev. Nimamo uradne informacije. Če je tako, bo imel predsednik nekaj dodatnih ur v programu za koristna srečanja na robu vrha G20“, je sporočil Peskov.

V četrtek je tiskovni predstavnik ruskega predsednika sporočil, da je Washington potrdil srečanje obeh predsednikov na vrhu G20 v Argentini. Kremelj je prav tako sporočil, da se bosta obe strani pogovarjati tudi o vprašanjih stabilnosti in razorožitve.

Kar bode v oči ni odločitev ameriškega predsednika o odpovedi sestanka s svojim ruskim kolegom, temveč način obveščanja svojega kolega prek družbenega omrežja Twitter, čeprav med ZDA in Rusko federacijo obstaja dolgoletna ustaljena diplomatska praksa komuniciranja kot tudi rdeči telefon. Analitiki ocenjujejo, da je ameriški predsednik izkoristil pravi trenutek za dvig svoje popularnosti tako doma kot tudi v svetovni javnosti, ki ravnanju Rusije nasprotuje.

COMMENTS

Wordpress (0)