Nato ne bo uslišal pozivu Porošenka naj zavezništvo napoti svoje ladje v Azovsko morje – TOPNEWS.si

Nato ne bo uslišal pozivu Porošenka naj zavezništvo napoti svoje ladje v Azovsko morje

Nato ne bo uslišal pozivu Porošenka naj zavezništvo napoti svoje ladje v Azovsko morje

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je pozval zvezo Nato, naj v Azovsko morje napoti ladje, ki bi zavarovale Ukrajino pred morebitno konfrontacijo z Rusijo.

Za nemški časnik Bild je Petro Porošenko izrazil upanje, da bodo Natove ladje preusmerjene tako, da bodo v pomoč Ukrajini. “Nemčija je ena najmočnejših zaveznic, in upamo, da bodo države Nata pripravljene poslati svoje ladje v Azovsko morje v podporo Ukrajini in ji zagotoviti varnost.” Nato je sicer že izrazil “polno podporo” Ukrajini, ki sicer ni članica organizacije Severnoatlantskega sporazuma, vendar pa je obe strani pozval k popuščanju napetosti.

Danes se je oglasila tiskovna predstavnica zveze Nato, Oana Lungescu in izjavila, da Atlantsko zavezništvo že ima pomembno prisotnost v Črnem morju, v odgovor na poziv predsednika Ukrajine Petra Porošenka, naj Nato razporedi svoje ladje zaradi povečanih napetosti z Rusijo.

Natova tiskovna predstavnica je še dejala, da ladje zveze Nato rutinsko patruljirajo in izvajajo vaje v Črnem morju.

Po njenih besedah, so bile letos Natove ladje v tej regiji 120 dni, v primerjavi z letom 2017, ko so bile le 80 dni.

Zavezništvo Nato izvaja izvidniške misije v regiji, članice Zveze Bolgarija, Romunija in Turčija, ki plujejo v Črno morje, imajo razporejene svoje sile, je dodala Lungescu.

Porošenko je pozval države članice Nato, še posebej Nemčijo, da razporedijo ladje v Azovskem morju in podprejo Ukrajino v krizi z Rusijo.

Ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj obtožil ukrajinskega predsednika Porošenka, da je v želji, da bi osvojil drugi predsedniški mandat, izzval spor med mornaricama obeh držav.

Putin je dejal, da so incident izzvale ukrajinske ladje, ki so zavrnile komunikacijo z rusko obalno stražo. Ruski lider je med drugim tudi povedal, da so ukrajinske ladje vplule v ruske teritorialne vode, medtem ko ukrajinska stran trdi, da so ladje bile v mednarodnih vodah.

COMMENTS

Wordpress (0)