Ameriški senat proti ameriški podpori Savdski Arabiji – TOPNEWS.si

Ameriški senat proti ameriški podpori Savdski Arabiji

Ameriški senat proti ameriški podpori Savdski Arabiji

Ameriški senat je zadal hud udarec ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu s podporo 63 glasov proti 37 za ustavitev financiranja vojne v Jemnu, kjer je zaradi vojne, ki jo izvaja Savdska Arabja v zadnjih treh letih umrlo več kot 85 000 otrok, mlajših od pet let. Kot smo poročali včeraj sta ameriški državni sekretar Michael Pompeo in obrambni sekretar James Mattis pred glasovanjem pozvala senatorje, naj ne podprejo predloga, saj da se bo stanje v Jemnu le še poslabšalo.

Mohamed Bin Salmand in Donald Trump o prodaji ameriškega orožja Savdski Arabiji

Ameriški senat je predlagal preklic ameriške podpore koaliciji držav pod vodstvom Savdske Arabije za vojno v Jemnu. Razprava se bo nadaljevala prihodnji teden. Analitiki opozarjajo, da četudi bi Senat sprejel predlog resolucije, je le malo verjetnosti, da ga bodo potrdili poslanci v predstavniškem domu, kjer prevladujejo demokrati.

Resolucija, ki jo je pripravil Senat, poziva h končanju ameriške podpore vojne v Jemnu, kjer naj bi bili tarča koalicijskih sil pod vodstvom Savdske Arbije skrajne šiitske skupine, ki naj bi jih podpiral Iran.

Ameriški senatorji so predvsem zaradi dogodkov v zadnjem času, povezanih z vlogo Savdske Arabije pri umoru novinarja Jamala Khashoggija v savdskem konzulatu v Carigradu, prepričani, da bi morale ZDA odtegniti pomoč oblastem v Riadu. Po svoje je njihova odločitev pomeni neke vrste upor predsedniku Donaldu Trumpu, ki še naprej ponavlja, da je Savdska Arabija ameriška ključna zaveznica, glede vpletenosti prestolonalednika Mohameda Bin Salmana po njegovem mnenju CIA nima dokazov in zato se bo še naprej upiral uvedbi sankcij proti Riadu.

Bob Menendez, senator

Bob Corker, senator

Demokratski senator Bob Menendez je dejal: “Čas je, da Savdski Arabiji pošljemo sporočilo, tako glede kršitev človekovih pravic kot neverjetne humanitarne krize, ki jo je ustvarila v Jemnu.”

Republikanski senator Bob Corker, ki predseduje odboru za zunanje zadeve, pa je dejal, da je popolnoma jasno, da je kronski princ odgovoren za smrt novinarja. “Znašli smo se pred težavo. Po eni strani razumemo, da je Savdska Arabija neke vrste naša zaveznica in delno pomembna država. Po drugi strani pa imamo kronskega princa, ki je zunaj nadzora.”

Savdska Arabija in Združeni arabski emirati sodelujejo v sunitski koaliciji, ki je marca 2015 začela letalske napade na hutijevske upornike v Jemnu. Na koalicijo vedno znova letijo očitki o odgovornosti za smrt številnih civilistov v državi. Oblikovali so jo kmalu po tem, ko so uporniki ob koncu leta 2014 prevzeli nadzor nad prestolnico Sano in drugimi deli države, Jemenski predsednik pa je zbežal v Savdsko Arabijo.

Nevladna organizacija Save the Children je pred kratkim objavila podatke, da je v triletni vojni v Jemnu zaradi lakote umrlo 85.000 otrok, mlajših od pet let. Če se razmere ne bodo spremenile, bo – glede na pretekle raziskave – zaradi akutne nedohranjenosti vsako leto umrlo od 20 do 30 odstotkov otrok. ZN je v zadnjem mesecu opozoril, da je 14 milijonov ljudi v Jemnu na robu lakote, od tega je polovica otrok. Če se bo vojna nadaljevala, grozi tej državi na jugozahodu Arabskega polotoka najhujša humanitarna kriza v 100 letih.

COMMENTS

Wordpress (0)