(VIDEO) Ukrajinski kapitan priznal, da so namerno ignorirali radio signal: Na ladji je bilo orožje in strelivo! – TOPNEWS.si

(VIDEO) Ukrajinski kapitan priznal, da so namerno ignorirali radio signal: Na ladji je bilo orožje in strelivo!

(VIDEO) Ukrajinski kapitan priznal, da so namerno ignorirali radio signal: Na ladji je bilo orožje in strelivo!

Ruska Federalna varnostna služba je danes sporočila, da je eden od priprtih ukrajinskih mornarjev priznal, da je bilo vplutje ukrajinskih vojaških ladij v ruske teritorialne vode provokacija.

“Radio poziv (ruske obalne straže) je bil namerno ignoriran. Na ladji je bilo orožje in strelivo. Zavedal sem se, da gre za provokativno dejanje”, je dejal ukrajinski kapetan Vladimir Lesovoj, poroča agencija Tass.

Povedal je še, da mu je bilo ukazano, da mora pripluti iz Odese v Mariupol.

FSB je sporočil, da sta provokacijo v Kerški ožini koordinirala dva pripadnika ukrajinske varnostne službe, in da so vplutje ukrajinskih ladij v “ruske teritorialne vode neposredno ukazale kijevske oblasti”.

Ukrajinske vojaške ladje so najprej rusko stran obvestile, da ne nameravajo vpluti v Kerško ožino, je v sporočilu za javnost obvestil FSB in pojasnil, da je ruska stran posadke ukrajinskih vojaških ladij obvestila o pravilih prehoda meje in režimu prehoda skozi Kerško ožino, na podlagi katerih se mora nasloviti prošnjo pomorski luki Kerč 48 oziroma najmanj 24 ur pred vplutjem, je obvestil FSB in dodal, da se potrdilo izda štiri ure pred vplutjem ladje v ožino.

Vendar, ukrajinski ladje niso zaprosile za prehod, še več, sporočile so, da ne nameravajo “prečkati ruske meje in vpluti v Kerško ožino”, je pojasnil FSB.

Ruska zvezna varnostna služba (FSB) je objavila video posnetek treh zajetih ukrajinskih mornarjev, v katerem pripovedujejo o incidentu, ki je nastal v Kerški ožini.

Član posadke Andrej Drač, častnik glavnega direktorata ukrajinske kontraobveščevalne službe, je potrdil, da je ruska obalna straža večkrat opozorila ukrajinske ladje, da so vstopile v ruske vode.

Medtem ko smo pluli proti Mariupolu skozi Kerško ožino, smo prispeli do ruskih teritorialnih vod, kjer so nas Rusi opozorili, da bomo vpluli na njihovo ozemlje, če se bomo še naprej gibali po isti poti. Večkrat so nas opozorili, naj zapustimo ruske teritorialne vode,” je povedal Drač. Njegovo izjavo sta potrdila tudi Sergej Cibizov in mornar z ladje “Nikopol”, da so jih Rusi večkrat opozorili.


Russia: Ukrainian crew admit to ‘provocation’ in statements released by FSB

Kremeljska tiskovna služba je sporočila, da je ruski predsednik Vladimir Putin opravil telefonski pogovor z nemško kanclerko Angelo Merkel, v katerem je izrazil upanje, da bo Nemčija vplivala na Ukrajino v zvezi s situacijo v Kerški ožini in jo odvrnila od “nadaljnjih nepremišljenih potez”. Putin je ocenil ravnanje ukrajinskih vojaških ladij kot “provokativno akcijo” Ukrajine in kršitev mednarodnih pravnih norm. Putin je v telefonskem pogovoru, ki je potekal na pobudo nemške strani, izrazil tudi zaskrbljenost nad odločitvijo ukrajinske strani, da uvede vojno stanje in dvigne oborožene sile v stanje najvišje bojne pripravljenosti.

“Poudarjeno je bilo, da ukrajinsko vodstvo nosi polno odgovornost za ustvarjanje še ene konfliktne situacije in z njo povezanih tveganj. Vse to je bilo očitno izpeljano zaradi volilne kampanje v Ukrajini”“, je izjavil Putin.

Putin je poudaril, da bo ruska obmejna služba zagotovila dodatna pojasnila dogodkov v Kerški ožini.

COMMENTS

Wordpress (0)