(VIDEO) Marjan Šarec včeraj na vladi Alenko Bratušek spravil celo v jok – Vse več informacij o tem, kako je Šarec včeraj “zlomil” Bratuškovo – TOPNEWS.si

(VIDEO) Marjan Šarec včeraj na vladi Alenko Bratušek spravil celo v jok – Vse več informacij o tem, kako je Šarec včeraj “zlomil” Bratuškovo

(VIDEO) Marjan Šarec včeraj na vladi Alenko Bratušek spravil celo v jok – Vse več informacij o tem, kako je Šarec včeraj “zlomil” Bratuškovo

V javnost prihaja vse več informacij z včerajšnje seje vlade, na kateri je bilo tako dramatično, da je predsednik vlade ministrico Alenko Bratušek spravil celo v jok. Šarec naj bi “ponorel” potem, ko mu je Bratuškova dejala, “da ji vse to dela samo za to, ker je ženska”. Zahteval je, “da mu tega nikoli več ne omenja in očita”. Dramatični toni so se stopnjevali do trenutka, ko je Bratuškova zahtevala prekinitev seje, v pavzi naj bi se posvetovala s stranko. Ko je bil premor končan, pa je Šarec samo vprašal, ali je kdo proti zakonu o izvrševanju proračuna. Ker nihče ni bil proti, saj sta tudi oba ministra SAB-a, tudi Bratuškova glasovala za zakon. Šarec se je namreč postavil na pozicijo, da SAB glasuje za ZIPRS ali pa zapusti koalicijo, kot smo pisali včeraj v članku.

Danes odmeva tudi tvit Maše Kociper, ki je zapisala: “Ponosna na ministra @StrankaSAB, ki sta se včeraj glede na finančno situacijo in pogojevanje PV odločila, da brez posveta s stranko ne bosta ogrozila vlade in koalicije. To je bila zrela in odgovorna odlocitev! Hvala @ABratusek, vem kako težko ti je bilo včeraj.”

Nič kaj bolj nežen ni bil premier Šarec pred sejo vlade na sestanku koalicije, kjer je namesto Bartuškove bila prisotna Maša Kociper, kar se je videlo po sestanku, kjer je Kociprova zgolj izjavila, da ministri SAB ne bodo podprli zakona o izvrševanju proračuna. Čez eno uro je bilo vse drugače. Še med sejo vlade, je vlada na Twitterju objavila, da je bil ZIPRS soglasno potrjen na vladi. Bratuškova pa je brez besed med prvimi ministri zapustila Gregorčičevo.

O tem, kaj se je dogajalo na vladi, je bilo pravzaprav čutiti tudi na tiskovni konferenci Marjana Šarca, saj je bila, vsaj po skromni oceni avtorja, to eden najbolj vsebinskih in odkritih nastopov predsednika vlade Marjana Šarca, ki je dejal, da se morajo vsi člani vlade zavzemati za vse družbene skupine, je nadaljeval Šarec in s tem spomnil na nesoglasja med DeSUS in SAB glede sredstev, ki bodo v skladu z novelo zakona o izvrševanju proračuna prihodnje leto namenjena upokojencem. “Trditi, da se samo ena stranka zavzema za upokojence, druge pa ne, je pretirano,” je bil kritičen Šarec.

Da je bila včerajšnja seja vlade nekaj posebnega je danes potrdil tudi predsednik Desusa Karel Erjavec, ki je v sedanjih koalicijah veljal za nekakšnega “troublemakerja”. Bartuškova v partiji pokra očitno ni imela dobrih kart, Erjavec pa obnašanje Bratuškove daje v kontekst lokalnih volitev in slabšega rezultata, kot ga je pričakoval SAB.

Karel Erjavec je na vprašanje, “ali je Alenka Bratušek Karel Erjavec te koalicije” dejal, da stranka DeSUS ni nikoli izsiljevala: “Kar se tiče izsiljevanja, stranka Desus ni nikoli izsiljevala. ” Mi smo pričakovali, da se določene dogovorjene stvari, ki so bile dogovorjene, tudi izpeljejo. Ampak moram reči, ko sem jaz izvajal pritisk na ostale koalicijske partnerje, sem ponavadi tudi nekaj dosegel in uspel. Takega fiaska gotovo nisem nikoli doživel, da bi moral na seji vlade spremeniti stališče organov stranke,” je Erjavec v izjavi novinarjem po današnji seji organov stranke dregnil Bratuškovo. Dodal je, da je treba vedeti, do kam lahko napenjaš elastiko in, kje je trenutek, ko lahko slednja poči.

Za Erjavca je to zelo pomembno, saj lahko vlada deluje naprej. Sicer pa je bil po njegovih ocenah vihar nepotreben, saj je bil dogovor na sobotnem koalicijskem vrhu glede letnega dodatka upokojencem zelo jasen. Bratuškova pa je “prehitela in dejala, kar ni bilo res dogovorjeno”, je dejal Erjavec, ki upa, da do takšnih situacij ne bo več prihajalo. Premier je po njegovih navedbah tudi javno povedal, da je nezadovoljen z nekaterimi potezami SAB, ki vznemirjajo celo koalicijo.

Bratuškova si je očitno vezla timeout tudi glede predloga za ministra, saj bodo v kabinetu predsednika vlade Marjana Šarca, na prošnjo SAB, strankin predlog za novega kohezijskega ministra počakali do srede, so pojasnili v Šarčevem kabinetu. SAB bo kandidata za novega ministra predlagala po tistem, ko je s tega mesta na poziv premierja odstopil Marko Bandelli, sicer podpredsednik stranke.

COMMENTS

Wordpress (0)