(VIDEO) Šarec dal ultimat Bratuškovi: Ali podpre ZIPRS ali zapusti koalicijo – drama v koaliciji pred sejo vlado, na kateri potrjujejo proračun – TOPNEWS.si

(VIDEO) Šarec dal ultimat Bratuškovi: Ali podpre ZIPRS ali zapusti koalicijo – drama v koaliciji pred sejo vlado, na kateri potrjujejo proračun

(VIDEO) Šarec dal ultimat Bratuškovi: Ali podpre ZIPRS ali zapusti koalicijo – drama v koaliciji pred sejo vlado, na kateri potrjujejo proračun

Kot smo pravilno predvidevali v članku http://topnews.si/2018/11/22/video-bo-vlada-marjana-sarca-po-danasnji-seji-vlade-iz-manjsinske-poslala-se-bolj-manjsinska-oziroma-ali-bo-sarceva-koalicija-koncala-z-najkrajsim-mandatom/ je Šarec očitno uporabil Plenkovićevo metodo in postavil ultimat Bratuškovi, ali podpre zakon o proračunu ali pa zapusti koalicijo. V neformalnem pogovoru so se koalicijski partnerji po jutranji seji spraševali, ali gre za agendo Bratuškove oziroma načrtno zaostrovanje ali pa gre zgolj za sosledje dogodkov, povezanih z razrešitvijo ministra Bandellija, in neusklajenosti glede novega guvernerja Banke Slovenije. Poleg tega je Bratuškova odprla vprašanje sodelovanja Madžarov pri drugem tiru ter napovedala nov izračun in pri tem trčila ob interes Mira Cerarja in SMC, ki je ključni zagovornik sodelovanja sodelovanja Madžarov pri izgradnji drugega tira. Z vztrajanjem na povečanju regresa za upokojence pa je še bolj posegla, kot je dejal Jurša,  v ribnik več kot 600 000 ribami, ki so želena volilna baza tako Desusa kot ostalih strank. Po nekaterih informacijah pa naj bi bila Bratuškova na sejah vlade zelo “naporna” za predsednika vlade Marjana Šarca, tako, da ima proti sebi zamere tako Mira Cerarja, Karla Erjavca, pa tudi premiera Marjana Šarca.

Koalicija se očitno danes zjutraj ni uspela uskladiti glede predloga novele zakona o izvrševanju proračuna, o katerem bo odločala vlada. Napoved SAB, da predloga zaradi regresa upokojencev ne bo podprla, pa prinaša resne težave koaliciji. Premier Marjan Šarec naj bi po neuradnih informacijah stranki dal vedeti, naj zakon podpre, ali pa razmisli o položaju v vladi.

Vodja poslanske skupine Maša Kociper je namreč ob prihodu na koalicijsko srečanje pred današnjo sejo vlade, na kateri bo ta odločala v noveli zakona o izvrševanju proračun, povedala, da bo po predlogu Bertonclja regresu upokojencev namenjenih manj sredstev kot pred krizo. Pri tem je spomnila na koalicijsko zavezo, ki predvideva izplačilo regresa upokojencem v dveh višinah, kar bi skupaj pomenilo 178 milijonov evrov.

Koalicijski partnerji po sestanku koalicije sicer niso potrdili, da je Šarec postavil Bratuškovi ultimat, so pa dali vedeti, da je razprava na današnjem srečanju koalicije pred sejo vlade šla v to smer.

Podpredsednica SAB in vodja poslanske skupine Maša Kociper je novinarjem ob odhodu z vlade dejala, da njihovi ministri takšnega predloga zakona, če ne bo spremenjen, ne bodo podprli, saj da prinaša premalo sredstev za letni dodatek upokojencem. Ali bo Bratuškova na seji vlade vseeno podprla predlog ministra za finance, da se upokojencem izplača regres v petih razredih in pristala na kompromis ali pa bo vztrajala do konca oziroma na sinočnjih stališčih sveta stranke SAB, je seveda ključno vprašanje. Po seji vlade naj bi nastopil predsednik vlade Marjan Šarec, ki bo o odločitvah seznanil javnost.

V DeSUS-u so po besedah Franca Jurše s predlogom ministra Andreja Bertonclja glede upokojenskega regresa v noveli zakona o izvrševanju proračuna delno zadovoljni, zato upa, da bo v taki obliki tudi sprejet. Medtem pa v SAB opozarjajo, da predlog, ki za regres predvideva 140 milijonov evrov, prinaša nadaljnje varčevanje, zato ga ne bodo podprli.

Izjavo Šarca in včerajšnjo tiskovno konferenco Bratuškove si lahko ogledate na tej povezavi.

COMMENTS

Wordpress (0)