(VIDEO) Bo vlada Marjana Šarca po današnji seji vlade iz manjšinske poslala “še bolj manjšinska” oziroma ali bo Šarčeva koalicija končala z najkrajšim mandatom? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Bo vlada Marjana Šarca po današnji seji vlade iz manjšinske poslala “še bolj manjšinska” oziroma ali bo Šarčeva koalicija končala z najkrajšim mandatom?

(VIDEO) Bo vlada Marjana Šarca po današnji seji vlade iz manjšinske poslala “še bolj manjšinska” oziroma ali bo Šarčeva koalicija končala z najkrajšim mandatom?

“Bitka za upokojence”, ki jo spremljamo od sestanka koalicije v soboto popoldne, bi lahko po današnji seji vlade in pred tem sestankom koalicije imela nepredvidljive posledice. Po sinočnjem svetu stranke SAB je še najbližje scenariju, ki smo ga videli na Hrvaškem, kjer je Plenković, kar na seji vlade predlagal razrešitev ministrov Mosta, ker niso hoteli glasovati za zakon o Agrokorju. Če bodo jutri ministri SAB-a glasovali proti ZIPRS-u, Šarcu ne bo preostalo drugega kot, da SAB enostavno vrže iz koalicije, kar bo njegovo koalicijo in vlado iz manjšinske spremenilo v še bolj manjšinko.

Po sinočnji dramatični novinarski konferenci, kjer je predsednik sveta SAB, Roman Jakič dejal, da bi rad “kot predsednik sveta stranke Alenke Bratušek povedal, da seveda diskusija je šla v smeri, da stranka ostaja in se trudi ostati konstruktivni del vladne koalicije. Da je svet stranke soglasno sprejel odločitev, da jutri ponovno pred sejo vlade poskušamo najti soglasje za izpolnitev koalicijskega sporazuma. V kolikor pa to ne bo sprejeto in koalicijski partnerji ne bodo pristali na tovrstni dogovor, bodo ministri glasovali proti izvrševanju proračuna RS, ki pač ne vsebuje koalicijskega sporazuma. Prav tako bodo proti temu glasovali poslanka in poslanci SAB”.

“Zadnja dva dni poslušamo in smo deležni neutemeljenih obtožb, ki padajo name osebno in tudi na našo stranko. To samo zato, ker želimo spoštovanje koalicijske pogodbe, kjer je določeno, da se varčevanje tudi pri upokojencih konča,” je pojasnila Bratuškova zvečer, na novinarski konferenci, po seji sveta stranke.

Na razpravo na očeh javnosti se je v torek zvečer na Twitterju kritično odzval tudi premier Marjan Šarec. “Cel dan spremljam javne debate okrog boja za upokojence. Moje pričakovanje je bilo, da se bosta dotična partnerja dogovorila. A ni bilo mišljeno preko tiskovnih konferenc. Korektno bi bilo Karla Erjavca počakati, da se vrne iz tujine,” je navedel. Predsednik vlade Marjan Šarec je popoldne na sedežu ministrstva za notranje zadeve dejal, da lahko poteze Alenke Bratušek razume kot “soliranje”.

Bratuškova je glede očitkov o njenem soliranju oziroma soliranju SAB odvrnila, da, če je “soliranje” to, da zahtevajo izvrševanje koalicijske pogodbe, potem “solirajo”.

DeSUS namreč vztraja, da je najbolj pravično izplačilo letnega dodatka v petih razredih, medtem ko je Bratuškova v torek predstavila predlog, da se regres izplača v treh razredih, za kar je navdušila tudi predsednika ZDUS-a – Zveze društev upokojencev Slovenije, Janeza Sušnika, ki je sodeloval na njeni novinarski konferenci in podprl predlog glede izplačila regresa. Erjavec je včeraj povedal, da bodo počakali na finančnega ministra, ki bo v četrtek predvidoma že na koalicijskem srečanju pred sejo vlade predložil predlog novele zakona o izvrševanju proračuna. DeSUS sicer vztraja, da je najbolj pravično izplačilo dodatka za upokojence v petih razredih, medtem ko so v SAB zagovarjali izplačilo v dveh razredih. Koalicijski sporazum namreč predvideva izplačilo regresa v dveh razredih, kar bi skupno pomenilo 178 milijonov evrov. Bratuškova pa je v torek predlagala kompromisno rešitev in sicer, izplačilo v treh razredih.

“V SAB si želimo, da bi se pogovarjali o tem, kaj se je koalicija dogovorila, in ne o tem, kaj se ni,” je ponovila. Dodala je, da nesporazumov ne bi bilo, če bi spoštovali to, kar piše v koalicijskem sporazumu. Slednji predvideva izplačilo regresa v dveh razredih, kar bi skupno pomenilo 178 milijonov evrov.

Bolj kot 33 milijonov ali 38 milijonov, ki naj bi jih dodatno namenili za izplačilo regresa upokojencem, in ali bo izplačan v dveh, treh ali petih razredih, se pravzaprav v koaliciji odvija bitka za interpretacijo med Karlom Erjavcem in Desusom ter Alenko Brartušek in SAB-om, kdo je pravzaprav skrbnik upokojencev v tej vladi. Bratuškova je že ob razrešitvi Bandellija povedala, da so za njih najbolj pomembne pokojnine oziroma upokojenci, in če dodatnega denarja ne bo, potem se ne vidijo več v tej koaliciji. Morda razprava o ZIPRS-u ne bi bila tako napeta, če ne bi tik pred tem prišlo do razrešitve ministra Bandellija, ko je Šarec zahteval njegov odstop v stilu: “Odstopi sam ali pa te bom razrešil”.

Potem je tu še imenovanje novega guvernerja, ki je za Alenko Bratušek odločilno, saj bi jo v primeru izvolitve naklonjenega guvernerja preiskavi bančne luknje in še recimo ustanovitvi parlamentarne preiskovalne komisije to lahko stalo politične kariere. Danes bo jasno, kako se bo razpletlo dogajanje v koaliciji in na vladi oziroma, ali bo popustil Šarec ali Bratuškova, ki pravzaprav po sinočnji seji sveta stranke nima manevrskega prostora za popuščanje ali pa bomo dobili najkrajši mandat vlade v novejši zgodovini Slovenije.

Šarec je že na Poslovni konferenci Portorož, ki jo organizirata Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani in časnik Finance, v pogovoru z ekonomistom Mojmirjem Mrakom dejal, da ga je ob prevzemu vodenja vlade nekoliko presenetilo, “da kakšnih hudih rezerv v proračunu ni”. Tako bo treba po njegovih besedah zbrati kar precej potrpljenja in modrosti, da bodo sestavili rebalans.

“Ta je zelo pomemben za naprej, potrebno ga bo poslati tudi v Bruselj. Če bomo rebalans spravili skozi, če bo potrjen, potem bo tudi vlada obstala, če pa ne, bomo odšli domov in prišli bodo drugi.”

COMMENTS

Wordpress (0)