Orban besen: “Hrvaška je izdala Madžarsko, odzvali se bomo ostreje” – TOPNEWS.si

Orban besen: “Hrvaška je izdala Madžarsko, odzvali se bomo ostreje”

Orban besen: “Hrvaška je izdala Madžarsko, odzvali se bomo ostreje”

“Po nekaj tednih, v katerih so odnose med Hrvaško in Madžarsko označile pozitivne geste, je pred nekaj dnevi prišlo do ohladitve odnosov, piše madžarski portal Index.hu.

Madžarski portal pravi, da je Orban izredno jezen na Hrvaško zaradi ponovne obnovitve mednarodne tiralice Zsoltanu Hernadiju, nekdanjemu šefu uprave MOL. Madžarski premier meni, da je Hrvaška s to potezo izdala Madžarsko, poroča hrvaški indeksa.hr.

Madžarski portal opiše celotno ozadje odnosov med Hrvaško in Madžarsko, kar je na koncu pripeljalo do Orbanove jeze.

Hrvaški premier Andrej Plenković, Szoltan Hernadi, MOL

Po podatkih omenjenega portala so odnosi med državama že nekaj časa napeti zaradi zadeve Ina-MOL in hrvaške zahteve za izročitev Hernadija. Prav zaradi tega je lani Madžarska blokirala vstop Hrvaške v OECD.

Potem pa je prišlo do preobrata. V Evropskem parlamentu je 12. septembra potekalo glasovanje o začetku postopka o odpravi glasovalnih pravic Madžarski po členu 7 Evropske pogodbe. Medtem ko je 448 poslancev glasovalo proti Orbanu oziroma za odvzem pravice do glasovanja, je temu nasprotovalo 197 evroposlancev. Med njimi so bili tudi trije hrvaški evroposlanci iz HDZ-ja.

Ivo Sanader, Szoltan Hernadi

Od takrat se je odnos med državama spremenil in vlada v Budimpešti je odpravila blokado pristopa Hrvaške k OECD.

Index.hu poroča, da je Orban takrat pričakoval, da bo Hrvaška v znak hvaležnosti umaknila mednarodno tiralico Hernadiju, kar pa se ni zgodilo.

“Hrvaška je ta problem dvignila na politično raven,” prenaša madžarski portal Orbanove besede in dodaja, da je madžarski premier zagrozil hrvaškim oblastem s “še močnejšo reakcijo”.

Spomnimo, da je po opravljeni obsežni preiskavi hrvaški USKOK vložil obtožnico zoper predsednika upravnega odbora MOL Zsoltan Hernadija, ki je obtožen, da je v privatizaciji dela hrvaške INA nekdanjemu hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju dal 10 milijonov evrov podkupnine, da bi madžarski naftni družbi prepustil upravljalne pravice v INA.

COMMENTS

Wordpress (0)