(VIDEO) Putin obvladuje svet preko treh projektov, brez enega izstreljenega naboja: Zahod lahko le nemo opazuje – TOPNEWS.si

(VIDEO) Putin obvladuje svet preko treh projektov, brez enega izstreljenega naboja: Zahod lahko le nemo opazuje

(VIDEO) Putin obvladuje svet preko treh projektov, brez enega izstreljenega naboja: Zahod lahko le nemo opazuje

Rusija, ki je največja svetovna proizvajalka plina, je povečala svoj vpliv v Evropi in Aziji z izgradnjo plinovoda, ki povezuje svoje ozemlje s temi regijami in ji omogoča zagotavljanje tega dragocenega vira: preko Severnega toka 2, Moči Sibirije in Turškega toka, piše Bloomberg, ki opozarja, da Rusija od konca Druge svetovne vojne dobavlja Evropi plin. Lani je Rusija zagotovila tretjino evropskega povpraševanja po plinu.

Strokovnjaki napovedujejo, da bo do leta 2025 Moskva Evropi zagotavljala 40 odstotkov celotne količine plina. To bi lahko ublažilo povečano povpraševanje po plinu iz Kitajske in njenih azijskih sosed ter zmanjšanjem proizvodnje na plinskem polju Groningen na Nizozemskem.

Treba je opozoriti, da bo zaprtje zadnjega jedrskega reaktorja in številnih termoelektrarn v Nemčiji leta 2022 še povečalo povpraševanje.

Bloomberg trdi, da imajo ruski plinski projekti tudi sovražnike, predvsem ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je za Nemčijo dejal, da je “talec Moskve” in podpisal zakon, ki nalaga sankcije za podjetja, ki sodelujejo s Severnim tokom 2. Poleg Združenih držav Amerike, namerava Poljska do leta 2022 ustaviti nakup ruskega plina, ki ga bo nadomestila z norveškim.

Hkrati pa nemške oblasti poudarjajo, da je Moskva že desetletja zanesljiv dobavitelj – niti hladna vojna niti stopnjevanje napetosti v odnosih zaradi situacije v Ukrajini ni tega preprečilo. Podjetniki v Nemčiji prav tako poudarjajo, da naraščajoči vpliv ruskega energetskega velikana Gazprom ne povzroča skrbi.

Leta 2014 je Gazprom podpisal 30-letni pogodbo s China National Petrochemical Corporation in se tako dogovoril s Kitajsko, da bo zagotavljala 38 milijard kubičnih metrov ruskega plina na leto prek plinovoda Sibirska moč.

Plinovod bo tudi prenašal plin iz proizvodnih centrov Irkutsk in Yakutia potrošnikom v vzhodnem delu Rusije.

Drugi pomemben plinovod je Severni tok 2, ki predstavlja skupni projekt med ruskim plinskim velikanom Gazpromom in petimi evropskimi podjetji. Cilj projekta je letno zagotoviti 55 milijard kubičnih metrov ruskega zemeljskega plina Evropski uniji prek Baltiškega morja.

Ko govorimo o sedanjem turškem plinskem projektu, velja omeniti, da ga je med uradnim obiskom Turčije ob koncu leta 2014 napovedal ruski predsednik Vladimir Putin. Novembra 2015 je bil ta projekt prekinjen, potem ko so turške sile v Siriji sestrelile rusko letalo Su-24. Odnosi med Moskvo in Ankara so se obnovili junija lani, potem ko se je Turčija opravičila Rusiji.

Oktobra 2016 sta Moskva in Ankara podpisali medvladni sporazum o izgradnji dveh pomorskih plinovodov čez Črno morje. Ocenjuje se, da bo letna zmogljivost vsake proge dosegla 15,75 milijarde kubičnih metrov zemeljskega plina.

COMMENTS

Wordpress (0)