Madžarska Guevskemu odobrila azil! Odločitev sprejeli po hitrem postopku! – TOPNEWS.si

Madžarska Guevskemu odobrila azil! Odločitev sprejeli po hitrem postopku!

Madžarska Guevskemu odobrila azil! Odločitev sprejeli po hitrem postopku!

Urad za imigracijo in azil Madžarske se je odločil ugoditi prošnji za politični azil bivšega makedonskega premiera Nikole Gruevskega v Madžarski, poročajo tamkajšnji mediji.

Makedonski mediji poročajo, da je bila odločitev o prošnji Gruevskega sprejeta po skrajšanem postopku.

Albanska agencija INA je danes zjutraj poročala, da je bil bivšemu makedonskemu premierju Nikoli Gruevskemu odobren politični azil na Madžarskem. Sklicujoč se na neuradno pisanje madžarskih medijev, INA poroča, da je Gruevski dobil azil na podlagi prošnje, ki jo je vložil pri madžarskih oblasteh.

Portal 24.hu piše da je Urad za imigracije in azil odobril Gruevskemu azil, sedaj pa je informacijo potrdila tudi uradna madžarska oblast.

Oblasti v Skopju bodo šele danes madžarskim oblastem posredovale zahtevo za ekstradicijo Gruevskog, kljub temu, da so mu odobrili azil.

“Del gradiva je preveden, del bo poslan kasneje. Zajeti so vsi preiskovalni in predkazenski postopki in vsi bodo podlaga za njegov kazenski pregon, če ga bodo izročili”, je dejala makedonska ministrica za pravosodje Renata Deskoska. Ministrica ocenjuje, da obstaja pravna podlaga za ekstradicijo Gruevskega in pričakuje, da ga bo Madžarska izročila Makedoniji.

Peter Szijjarto, madžarski minister za zunanje zadeve

Madžarski minister za zunanje zadeve Peter Szijjarto je včeraj izjavil, da nihče od njegovih kolegov iz držav EU ni sprožil vprašanja glede prošnje za azil bivšega makedonskega premiera Nikole Gruevskega. Szijjarto je slednje izjavil po včerajšnjem sestanku z ministri EU.

Madžarski minister je ponovil, da je Gruevski izrazil željo, da bi vložil prošnjo za azil v madžarskem veleposlaništvu, tamkajšnje oblasti pa niso sodelovale v organizaciji njegove poti iz Skopja do Budimpešte.

Povedal je še, da so madžarske oblasti prvič izvedele za primer v eni od sosednjih držav, in da je Gruevski zakonito vstopil v Madžarsko in skladno z veljavnimi nacionalnimi in mednarodnimi zakoni. Ta prehod državne meje je bil popolnoma legitimen.

“Niti en kolega iz držav EU ni sprožil tega primera na včerajšnjem sestanku”, je poudaril Szijjarto, ki se bo z makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovim v začetku decembra bilateralno sestal na robu vrha NATO v Bruslju.

“Madžarska podpora Makedoniji ni vprašanje strankarskih ali vladnih simpatij”, je dejal Szijjarto in še enkrat ponovil stališče madžarske vlade, da je vprašanje prošnje za azil s strani Gruevskega pravno in ne politično.

COMMENTS

Wordpress (0)