(VIDEO) “V zmajevem gnezdu” – Kaj se je dogajalo in kdo vse je slavil v štabu Zorana Jankovića, zmagovalca volitev v Ljubljani – TOPNEWS.si

(VIDEO) “V zmajevem gnezdu” – Kaj se je dogajalo in kdo vse je slavil v štabu Zorana Jankovića, zmagovalca volitev v Ljubljani

(VIDEO) “V zmajevem gnezdu” – Kaj se je dogajalo in kdo vse je slavil v štabu Zorana Jankovića, zmagovalca volitev v Ljubljani

Da bi lahko opisal vzdušje v štabu Zorana Jankovića, sem se spomnil legendarnega filma iz leta 1973 V Zmajevem gnezdu, saj je zmaj simbol mesta Ljubljane, ko legendarni Bruce Lee v svojem polnem sijaju nastopa v tej klasiki, ki predstavlja enega začetnikov žanra filmov z borilnimi veščinami, igralca pa je povzdignil v eno najbolj priljubljenih ikon modernega časa.

Zoran Janković sicer ni tako spreten kot Bruce Lee v hramu Shaolinov, mojstrov fizičnih in duhovnih borilnih veščin, ki ga v filmu obišče britanski agent Braithwaite. Nagovoriti ga hoče, da bi nastopil na ekskluzivnem turnirju borilnih veščin na otoku, ki je v lasti skrivnostnega Hana. Han je milijarder in bivši član Shaolinov, ki pa je zašel na pot kriminala, zato je Braithwaite prepričan, da je turnir le krinka za nezakonite posle z drogo in prostitucijo…

Pa vendarle se zdi, da je bil Jankovič včeraj zelo miren. Novinarje je presenetil z več kot pol ure prezgodnjim glasovanjem na volišču na Rudniku, kar je povzročilo nemalo težav snemalcem in fotografom, saj je moral fingirano ponoviti glasovanje, sicer bi ostali brez slike na volišču. Verjetno je imel v rokah že prve rezultate vzporednih volitev, ki so tako ob 11 uri kot ob 14 uri kazali na podobno sliko kot se je dejansko pokazala zvečer in pozno ponoči, ko je Zoran Jankovič dejal, da gre domov spat, in da ne bo čakal dokončnega uradnega izida rezultatov volitev.

Po skoraj vseh preštetih glasovnicah v Ljubljani je bilo namreč pozno sinoči že jasno, da je zanesljivo že v prvem krogu lokalnih volitev vnovič zmagal aktualni župan Zoran Janković. Volivci so mu namenili okoli 61,4 odstotka glasov, najbližji zasledovalec Anže Logar, kandidat SDS za župana Ljubljane, je zbral 28,8 odstotka glasov. Jankovič je novinarjem v večih intervjujih dejal, da rezultat sprejema s “hvaležnostjo in spoštovanjem”. Nekoliko več negotovosti je bilo glede sestave mestnega sveta, kjer je bila večina Jankovićeve liste negotova. Tako je že Janković poudaril, da sestavljanje koalicije ni težava, in da so “pripravljeni sodelovati z vsakim za napredek mesta.”

V štab Zorana Jankovića so prišli tudi člani njegove družine, soproga Mija Janković, ki je bila vseskozi ob možu in oba sinova Jure in Damjan s svojimi partnerkami. Medtem ko Jure Janković za medije ni dajala izjav, pa je Damjan dejal, “da se Ljubljančani očitno niso naveličali župana in so prepoznali njegovo dobro delo, za katerega ima, kot meni njegov sin, še veliko elana. Na vprašanje, zakaj se ni bolj aktiviral v kampanji, pa je Damijan poudaril, da se je pojavljal v medijih, s čimer je meril na njegovo izpostavljanje ob osebnem stečaju. Na vprašanje, kako komentira, da te afere niso vplivale na očetov volilni izid, pa je Damijan Janković odgovoril le, da se te zgodbe nenehno pojavljajo v medijih, in da to ni nič novega”.

V štabu so osrednje mesto imeli sorodniki mama, tast in tašča ter vnukov. Opazna je bila prisotnost Vesne Jankovič, ki sicer ni skrivala veselja in zadovoljstva ob izvolitvi nekdanjega tasta. Poleg njih so še svakinje in ožji sodelavci, ki so, kot je v enem od intervjujev dejal Jankovič, ravno tako njegova družina. Tako je na slavju, kjer so na koncu celo plesali, bila tudi podžupanja Tjaša Ficko ter podžupan Janez Koželj, nekdanja direktorica uprave Jožka Hegler, po novem tudi občinska svetnica. Seveda je prišel tudi prvopodpisani pod kandidaturo Zorana Jankovića Jože Mermal, ki je medijem glede dolžine Jankovičevega mandata dejal, “da je župan Dunaja na tej funkciji že 24 let, in da se Ljubljana lahko zgleduje po Dunaju glede razvoja”.

Medtem ko so ožji člani volilnega štaba zasedali v volilni pisarni, kamor predstavniki medijev s kamerami in fotoaparati sicer niso imeli vstopa, lahko pa so se pogreli na toplem ob spremljanju rezultatov volitev na velikem zaslonu, so se na slavje pripravljali pred pisarno, kjer se je na stojnicah pripravljala pogostitev, dogodek pa je spremljal glasbeni izbor pesmi, ki tako ali drugače opevajo slovensko prestolnico – Čez Šuštarski most, Mala terasa, V Ljubljano (Naš mali avto) in sodobnejša Jana Plestenjaka Ona sanja o Ljubljani ter Avsenikovo Slovenija od kod lepote tvoje in V dolini tihi.

Za sinočnje slavje bi bila seveda primerna glasba “Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine, mogu samo da nas mrze oni što nas ne vole”. Nekateri najožji sodelavci Zorana Jankovića so mi v pogovoru dejali, da si ne upajo niti pomisliti oziroma si ne predstavljajo, kaj bi se zgodilo, če bi bili rezultati drugačni in bi recimo zmagal Anže Logar…

Ob glasbeni podlagi se je povečevalo tudi število zbranih okoli Jankovićevega štaba, večinoma simpatizerjev, ki so skušali izkoristiti priložnost za skupno fotografijo z novim starim ljubljanskim županom. Od estradnikov je bilo ob Jankoviću opaziti pevca in glasbenika Magnifica in številnih drugih bolj ali manj znanih Ljubljančanov. Del tistih, ki so pred in v volilnem štabu vztrajali do polnoči, pa so predstavljali mimoidoči in turisti, ki sta jih bolj kot volilno dogajanje k postanku premamili brezplačna hrana in pijača.

Pred štabom so namreč ponujali palačinke, čevapčiče, ocvrtega piščanca, mimoidoči pa so se lahko odžejali s kuhanim vinom, vinom, pivom ali vodo, v ne preveč zmernih količinah.

COMMENTS

Wordpress (0)