Danski predlog zakona predvideva do 12 let zapora za pro-rusko stališče: V zapor tudi za “šeranje in lajkanje”! – TOPNEWS.si

Danski predlog zakona predvideva do 12 let zapora za pro-rusko stališče: V zapor tudi za “šeranje in lajkanje”!

Danski predlog zakona predvideva do 12 let zapora za pro-rusko stališče: V zapor tudi za “šeranje in lajkanje”!

Predlog zakona, ki ga je danska vlada poslala v parlamentarno proceduro, predvideva tudi do 12 let zapora za tiste, ki se ne strinjajo s stališči danske vlade glede Rusije.

Za predlog zakona danska vlada trdi, da bo “okrepil napore proti nezakonitemu vplivu tujih obveščevalnih služb” in uvaja drakonske kazni za domnevno “vmešavanje” v javno razpravo in poskuse vplivanja na sprejemanje odločitev. Za “zločine”, ki bi bili storjeni med volilno kampanjo, je predvidena maksimalna kazen 12-ih let zapora.

Berlingske, najstarejši časnik na danskem, kritizira zakon in trdi, da bo negativno vplival na svobodo javne razprave in politične debate na Danskem.

Kritiki doživljajo predlog zakona kot poskus vplivanja na javno mnenje v Danski in konkretne odločitve tako v zasebnem kot tudi javnem sektorju, saj so njegove tarče legitimna mnenja, ki bi utegnila biti označena kot propaganda.

Danski mediji poročajo, da bi tako en napačen klik na gumb “share” ali “like” na Facebooku lahko privedel do kazni tudi do 12-ih let zapora, če bi šlo za stališče, ki je prorusko in ocenjeno kot dejanje “tuje obveščevalne službe”.

Takšen predlog zakona na danskem prihaja v času, ko se Rusija sooča z obtožbami zahodnih držav, da izvajala hackerske napade pomembnih spletnih strani in agencij, da bi vplivala na javno mnenje.

Rusija je tovrstne obtožbe ostro zavrnila in jih ocenila z “vohunsko manijo”.

COMMENTS

Wordpress (0)