(VIDEO) Kako je madžarski premier Vikor Orban sprl Šarčevo koalicijo – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kako je madžarski premier Vikor Orban sprl Šarčevo koalicijo

Velik prijatelj Janeza Janše Viktor Organ pokopal drugi tir, bo pokopal tudi koalicijo?

(VIDEO) Kako je madžarski premier Vikor Orban sprl Šarčevo koalicijo

Čeprav je koalicijski vrh včeraj bil namenjen proračunu, pa je že prihod Mira Cerarja na koMalicijski vrh dal slutiti, da je zaradi Orbanove odločitve Miro Cerar jezen kot ris. Pred vladno palačo sta se “naključno” srečala s predsednikom vlade Marjanom Šarcem, ki je novinarjem pred koalicijo dejal, da ne bo dajal izjav z besedami, “saj še nič nismo naredili”, pa se je Miro Cerar ustavil in dejal “jaz pa bom nekaj povedal”. Povedal je, da bo to vprašanje z vso resnostjo postavil na koalicijskem vrhu.

Potem ko je v petek madžarski premier Viktor Orban na konferenci madžarske diaspore dejal, da načrt, da bi Madžarska sodelovala pri gradnji drugega tira Koper-Divača in pri razvoju koprskega pristanišča, ne bo uresničen, se je v Sloveniji sprožil plaz. Orban je namreč ob tem, po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI razkril, da so v Budimpešti že začeli pogovore s Trstom. Čeprav je Orbanova odločitev logična posledica zaporedja dogodkov pri nas glede spora o sodelovanju Madžarke pri gradnji drugega tira, pa je njegova napoved padla v občutljiva pogajanja o proračunu za prihodnje leto. Najbolj je sodelovanju Madžarske nasprotovala Levica, pomisleki pa so bili tudi pri SD-ju že v času Cerarjeve koalicije.

Sedaj, ko je ministrstvo za infrastrukturo prevzela SAB- Alenke Bratušek, pa je bilo samo še vprašanje časa, kdaj bo “ljubezni z Orbanom” oziroma sodelovanjem Madžarske pri drugem tiru konec.

“Nismo še naredili pike pri sodelovanju z Madžarsko, bomo pa mi tisti, ki bomo postavljali pogoje, Madžarom ali komurkoli drugemu,” je še nedavno v pogovoru za državno agencijo STA, pred Orbanom, dejala Alenka Bratušek. Povedala je, da želi preveriti še interes drugih držav za sodelovanje pri projektu, saj jih je kar nekaj podpisalo pismo podpore. Bratuškova si želi, kot je dejala, da bi vlada odločitev glede sodelovanja zalednih držav v projektu sprejela do konca leta. Orban je seveda ugibanjem in možnosti sodelovanja Madžarske že prej naredil konec.

S tržaškim pristaniščem, ki deluje po modelu, da s pristaniščem upravlja pristaniška uprava, ta pa pristaniško infrastrukturo z dolgoročnimi koncesijami oddaja v najem logistom, se bodo pogovarjali o dostopu do infrastrukture in o investicijskih priložnostih za madžarska podjetja, je dodal Viktor Orban, ki je tako sodelovanje Madžarske pri drugem tiru očitno pokopal, še preden se je nova slovenska vlada odločila o nadaljevanju pogovorov z vzhodno sosedo, ki jih je začela prejšnja vlada Mira Cerarja in bila zaradi tega predmet kritik dela politike in javnosti.

Bratuškova je ob prihodu na včerjašnji vrh koalicije suvereno povedala: “Gospod Orban je pač povedal svoje, jaz pa lahko k temu dodam, da pod takšnimi pogoji, kot jih zahteva Madžarska, gospod Orban v svojo državo nikoli ne bi pustil tujega investitorja….Če bi gradili skupaj z Madžarsko, bi bil strošek gradnje proge Divača-Koper nekaj sto milijonov evrov dražji, kot če ga bomo zgradili sami”

Miro Cerar pa je zgrožen napovedal, da namerava “to vprašanje danes z vso resnostjo sprožiti na vrhu koalicije, kajti finančna konstrukcija za drugi tir je bila lepo zaprta, obetalo je, da bo to mogoče varno izpeljati, brez, da bi prišlo do kakšnih neprijetnih presenečenj, zdaj pa me zanima, komu bomo vzeli.” Cerar je odgovarjal na vprašanje glede manjkajočih 200 milijonov evrov, če se bo Madžarska res umaknila iz projekta drugi tir, kot je v petek nakazal madžarski premier Viktor Orban. Cerar je dodal, da je bila finančna konstrukcija za drugi tir zaprta, in da se je obetalo, da bo projekt mogoče izpeljati varno in brez neprijetnih presenečenj.

Miro Cerar je Orbanovo napoved ocenil kot zelo negativno novico za Slovenijo. “Zanjo pa smo si povsem sami krivi,” je dodal. Obžaloval je, da smo izgubili po njegovih besedah izjemno priložnost, da bi z madžarskim vlagateljem pri gradnji drugega tira prihranili 200 milijonov evrov in dobili kredibilnega partnerja pri infrastrukturnih povezavah ter na ta način pripomogli, da bi imela Luka Koper s Slovenskimi železnicami in drugimi gospodarskimi subjekti v prihodnje več dobička in več možnosti za poslovanje. Madžarska je po Cerarjevih besedah izgubila potrpljenje s projektom zaradi nekaj naših nepremišljenih in nepotrebnih izjav.

“V prejšnji vladi smo si tri leta močno prizadevali, da bi z Madžari sklenili strateško partnerstvo glede infrastrukture,” je dejal Cerar. Luka Koper je namreč za Madžarsko vitalnega pomena, s sodelovanjem pa bi tudi mi veliko zaslužili, je povedal. “Zdaj smo to priložnost izgubili,” je obžaloval Cerar. Namesto, da bi danes že gradili drugi tir, smo še vedno na mrtvi točki. Cerar je spomnil, da so projekt najprej za eno leto zaustavili referendumi, “ki jih je promoviral Vili Kovačič s pomočjo Janeza Janše”, zdaj pa smo izgubili še 200 milijonov evrov. “In resnično me skrbi, kam gre Slovenija, če bomo nadaljevali po tej poti,” je dejal.

Kašna je bila odločitev in razprava na koaliciji včeraj, ni bilo mogoče izvedeti, saj koalicijski partnerji po štirih urah razprave niso dajali izjav. Premier Marjan Šarec, ki je bil po koalicijskem vrhu precej redkobeseden, pa na vprašanja ni odgovarjal, ampak je govoril zgolj o ZIPRS-u. Koalicija je po Šarčevih besedah tudi sklenila, da mora biti rebalans proračuna za leto 2019, ki ga bodo začeli pripravljati po novem letu, izravnan oz. mora biti upoštevano fiskalno pravilo. Na vprašanje, ali so našli denar, ki ga bo morala vlada prihodnje leto dodatno zagotoviti, je Šarec odvrnil: “Ničesar nismo našli. Tega denarja se ne išče kar tako, ker stanje proračuna ni takšno, da bi kar razmetavali z denarjem.”

COMMENTS

Wordpress (0)