(VIDEO) Gregor Golobič in Janez Janša med vplivneži na Trilaterali – TOPNEWS.si

(VIDEO) Gregor Golobič in Janez Janša med vplivneži na Trilaterali

(VIDEO) Gregor Golobič in Janez Janša med vplivneži na Trilaterali

Potem ko se je včeraj popoldne tudi uradno začelo 42. evropsko srečanje Trilateralne komisije, zasebne organizacije, ustanovljene na pobudo Davida Rockefellerja. Čeprav gre za eno najbolj “skrivnostnih” organizacij, pa je v Ljubljani, verjetno prvič, bil vsaj za pol ure dovoljen dostop novinarjem in kameram, kjer smo lahko posneli več kot 200 vplivnih posameznikov iz Evrope in sveta, ki bodo tri dni razpravljali o izzivih za prihodnost Evrope. V uvodu so bile izpostavljene grožnje multilateralizmu in vrednotam Trilaterale.

Sinoči zbrane je nagovoril premier Marjan Šarec, kasneje pa jim je predsednik države Borut Pahor priredil še velik sprejem v predsedniški palači. Med številnimi tujimi “eminencami”, predvsem iz finančnega in političnega “biznisa”, je bilo najbolj zanimivo videti, koga od znanih Slovencev so organizatorji letošnjega srečanja povabili kot govornika na panelih in seveda, kdo so bili samo gosti, kjer je praktično pri vsaki mizi v znani Unionski dvorani sedel nekdo od domačih pomembnežev.

Sinoči je bila najbolj opazna seveda prisotnost nekdanjega vplivnega politika Gregorja Golobiča, ki ga sicer ni bilo na uradnem seznamu govornikov in gostov. Golobičeva prisotnost je bila seveda že zaradi njegove višine precej opazna, saj ga je v množici vplivnežev težko spregledali. Pred uradnim začetkom se je največ časa zadržal v pogovoru z evropsko komisarko Violeto Bulc ter nekaterimi drugimi vplivneži, kjer je na uradnem seznamu gostov bil od novinarjev povabljen Ali Žerdin, urednik Sobotne priloge, s katerim se je Golobič prav tako zadržal v daljšem pogovoru.

Med govorci na prvem panelu “Ali lahko liberalna demokracija preživi v času politične motne”, je bil tudi Žiga Turk, ki je vse pridno zabeležil na Twitterju. Med govorniki pa je danes zjutraj nastopil tudi Janez Janša na panelu skupaj z Jean-Claude Trichetem, Mariom Montijem, Alainom Juppejem, Josejem Manuelom Barrossom. Panel nosi naslov “Evropa: Ene hitrosti, dveh hitrosti, nižje hitrosti?

V skladu z napovedjo predsednika evropskega dela Trilaterale, nekdanjega prvega moža Evropske centralne banke, Jeana-Claudea Tricheta, da bodo letošnji govorci iz akademske sfere, poslovnega sveta in politike poskušali pokriti številne trenutne izzive po svetu, je v Ljubljano danes dopoldne prišla tudi srbska predsednica vlade Ana Brnabić, ki bo imela zaključni govor panelu z naslovom “”Europes Migration “Conundrum”: Which way out?”.

Sinoči so za osrednjo mizo poleg predsednika evropskega dela Trilaterale Jeana-Claudea Tricheta in Franja Bobinca, slovenskega člana Trilaterale in prvega moža Gorenja, ki je na tem mestu nasledil bančnika Marka Voljča, sedeli še šef Nove Ljubljanske banke Blaž Brodnjak kot gost in ter Anderas Bukhart, član uprave NLB ter seveda predsednik vlade Marjan Šarec. Od pomembnih govornikov poleg predsednika vlade Marjana Šarca in predsednika države Boruta Pahorja ter generalne direktorice Gospodarske zbornice Slovenije, Sonje Šmuc, se bo forum jutri končal z nekakšnim “happeningom”, na katerem bo nastopil Aleksander Čeferin, predsednik Uefe v panelu “After Russia 2018: The geopolitics of football, ki ga bo vodila Marta Kos, veleposlanica v Švici in Lichensteinu.

Sonja Šmuc pa bo vodila zadnji panel nocoj z naslovom “10 years afer Lehman: What is the likelyhood of the next big financial crisis, ki bo potekal v Narodni galeriji. Med pomembnimi člani Trilaterale iz Slovenije sta poleg Franja Bobinca tudi Žiga Vaupotič, Outfit7, ki je v lasti najbogatejših Slovencev Sama in Ize Login ter Mark Boris Andrijanič predstavnik Uberja na Poljskem, ki se ga spomnimo predvsem iz Mreže idej nekakšnega desnega združenja Yess stranke SDS, kjer so se zbirali mladi in perspektivni, predvsem pa zelo ambiciozni simpatizerji Janeza Janše, v času, ko je bil na oblasti, in ko so v Mreži idej prirejali še precej razkošna večdnevna srečanja na obali. Seveda dokler so predsedniki uprav državnih firm bili pripravljeni bogato finacirati Mrežo idej, kjer je bil izredno vpliven Borut Petek.

Bobinac je v uvodu povedal, da bo letošnje evropsko srečanje Trilateralne komisije v slovenski prestolnici očitno eno najbolj množičnih doslej. Organizacija dogodka je po njegovih besedah znak zaupanja evropskega vodstva Trilaterale v Slovenijo, ki to jemlje kot veliko čast. Bolj kot seznam samih udeležencev, ki je pokal po šivih, predvsem od bivših ali sedanjih politikov, predsednikov vlad do nekdanjih šefov evropskih inštitucij ter predstavnikov bank, različnih skladov in revizijskih hiš. Tako je na spisku tudi Borut Jamnik predsednik uprave Modre zavarovalnice, ki ga sinoči za mizo sicer nismo opazili, potem Žiga Debeljak, član uprave za finance v Gorenju, pa Martin Novšak direktor Gen, Iztok Seljak, direktor Hidrie Holdinga, poslovnež Otmar Zorn, iz vrha lestvice najbogatejših ter nekateri drugi direktorji in predsedniki uprav.

Seveda je bilo med gosti veliko število “wanna be” vplivnežev, ki se pojavljajo praktično na vsaki prireditvi kot so Nevenka Črešnar Pergar, pa Janez Škrabec direktor Rika, Ajša Vodnik, Am Cham, ki jih seveda na naslednjem plenarnem zasedanju Trilaterale prihodnje leto v Parizu prav gotovo ne bo, prav tako tudi ne na zasedanju Trilaterale, ki bo prihodnje leto v Stockholmu na Švedskem.

Kot zanimivost naj navedemo, da je generalni sponzor dogodka NLB. Ostali sponzorji so Generali, Gorenje, BCG, GEN in RIKO.

COMMENTS

Wordpress (0)