Venezuela za nadzor svojih državljanov uvaja elektronske osebne dokumente – TOPNEWS.si

Venezuela za nadzor svojih državljanov uvaja elektronske osebne dokumente

Venezuela za nadzor svojih državljanov uvaja elektronske osebne dokumente

Nekdanji venezuelski predsednik Hugo Chavez je leta 2008 poslal delegacijo na Kitajsko, da bi preučila kitajski sistem osebnih izkaznic. Prebivalci Venezuele namreč v tistem času niso imeli enotnega elektronskega javnega dokumenta, zaradi česar so imeli otežen dostop na volišča ali pa so imeli težave pri odpiranju bančnega računa.

Reuters piše, da so venezuelski uradniki med obiskom na Kitajskem ugotovili, da se lahko osebne izkaznice uporabljajo za veliko več stvari in ne le za identifikacijo.

Možno bi bilo spremljati finančno aktivnost državljanov

Med obiskom kitajskega telekomunikacijskega podjetja ZTE je venezuelska delegacija videla, kako Kitajska uporablja sistem pametnih kartic, razvija mrežo spremljanja družbenega, gospodarskega in političnega vedenja prebivalstva v državi. Z uporabo shranjenih podatkov na osebni izkaznici lahko kitajska vlada spremlja finančno poslovanje državljanov, ima vpogled tudi v njihov zdravstveni karton in volilno aktivnost.

Član delegacije, tehnik Anthony Daquin, ki je bil v venezuelski delegaciji na obisku na Kitajskem, je za Reuters povedal, da je takoj opazil, kako je lahko tak sistem pametnih osebnih izkaznic nevaren in služi bolj vladi kot pa državljanom. Ko je svoje mnenje predstavil visokim venezuelskim uradnikom, so ga oblasti zaprle. Tepli so ga in mučili ter obtožili izdaje. Na koncu mu je le uspelo pobegniti iz države.

Elektronska osebna izkaznica Carnet de la patria

Po 10 letih stagnacije so sedanje oblasti v Venezueli predstavile nov sistem elektronskih javnih listin. Nove pametne osebne izkaznice se imenujejo “Carnet de la patria”, uporabljale pa naj bi se za identifikacijo, dostop do socialnih in zdravstvenih programov ter do subvencionirane prehrane. Podatki s kartice se bodo pošiljali v centralno zbirko podatkov, podjetje ZTE pa je nosilec projekta, trdi Reuters.

Številne organizacije za človekove pravice nasprotujejo uvedbi tovrstnih elektronskih dokumentov, saj menijo, da predsednik Venezuele Nicolas Maduro omenjeni sistem uporablja za spremljanje in nadzor državljanov in olajšuje svojim privržencem dostop do virov.

“Gre za izsiljevanje,” je dejal Héctor Navarro, eden izmed ustanoviteljev vladajoče Socialistične stranke. “Venezuelski državljani, ki imajo osebno izkaznico, imajo več pravic kot državljani, ki je nimajo.”

Katere informacije so na elektronski osebni izkaznici?

Po podatkih, s katerimi razpolaga Reuters, so na novem elektronskem javnem dokumentu ”Cornet de la patria ” osnovne in posebne informacije o vsakem državljanu: datum in kraj rojstva, osnovne družinske informacije, zaposlitev, dohodek, premoženje v lasti, zgodovina bolezni ter družbeni status.

COMMENTS

Wordpress (0)