Slovenija na naslovnicah svetovnih vplivnih medijev: Rockefellerjeva Trilaterala tokrat v Ljubljani – TOPNEWS.si

Slovenija na naslovnicah svetovnih vplivnih medijev: Rockefellerjeva Trilaterala tokrat v Ljubljani

Slovenija na naslovnicah svetovnih vplivnih medijev: Rockefellerjeva Trilaterala tokrat v Ljubljani

Ljubljana bo od petka do nedelje prizorišče letnega srečanja za zaprtimi vrati vplivne svetovne organizacije, znane kot Trilateralna komisija. Gre za globalno zasebno nevladno lobistično skupino, skupino približno 400 uglednih in pomembnih posameznikov na globalni ravni, ki jo je v 70. letih prejšnjega stoletja zasnoval ameriški milijarder David Rockefeller. Zaupnost je eno glavnih pravil organizacije, v katero se pride izključno s priporočilom. Gostitelj srečanja v Ljubljani je vodja evropske sekcije Trilaterale Jean-Claude Trichet, skupaj z domačinom, prvim možem Gorenja Franjem Bobincom, ki je postal slovenski član Trilaterale na povabilo prvega člana Trilaterale iz Slovenije, nekdanjega predsednika uprave NLB Marka Voljča, ki je iz ljubljanske banke potem odšel v belgijsko bančno skupino KBC. Mlada, uspešna in prodirajoča člana trilaterale sta še Slovenca Žiga Vavpotič, predsednik upravnega odbora Outfit7 in soorganizator ljubljanskega srečanja, ter Mark Boris Andrijanič iz Uberja Varšava. Srečanja se bo udeležilo več kot 200 najvplivnejših posameznikov iz sveta politike, gospodarstva, medijev in športa.

Med gosti srečanja so tudi nekdanji predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, nekdanji predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy ter trije nekdanji predsedniki vlad, med drugim tudi nekdanji italijanski premier Mario Monti in nekdanji francoski predsednik vlade Alain Juppe. V Ljubljano prihaja tudi šest nekdanjih predsednikov držav ter številni ugledni intelektualci in poslovneži. Med slednjimi sta tudi Nigel Higgins iz finančnega holdinga Rothschild&Co v Londonu in predsednik uprave JPMorgan Chase International Jacob Frenkel. Srečanje, ki se ga bo udeležilo več kot 200 članov in gostov, bo gostil evropski član predsedstva Trilaterale Jean-Claude Trichet. Na sprejemu bo goste sprejel predsednik države Borut Pahor, nagovoril pa jih bo tudi predsednik vlade Marjan Šarec.

Jean-Claude Trichet, vodja evropske sekcije Trila5terale

“Pripravili smo res izjemen tridnevni program, ki bo odlična osnova za kakovostno in odprto razpravo med člani,” je dejal evropski član predsedstva Trilaterale Jean-Claude Trichet. Kot je poudaril, bodo udeleženci govorili o ključnih temah za prihodnost Evrope, od migrantske krize do čezmejnega sodelovanja, ki je zastalo zaradi strahu pred morebitnimi globalnimi trgovinskimi vojnami. “Kot vedno pričakujemo vneto in konstruktivno razpravo, ki bo predstavljala kakovosten vpogled v dogajanje v svetu ter bo osnova za usmerjanje ekonomskih in družbenih politik prihodnosti. Takšnih, ki bodo koristile vsem,” je še poudaril Trichet, nekdanji predsednik Evropske centralne banke.

Član Trilaterale iz Slovenije in predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac je poudaril, da je omenjeno srečanje izjemna priložnost, da Slovenija okrepi svojo vlogo vodilne države v regiji in vlogo pomembne igralke v svetovnem gospodarstvu.

Franjo Bobinac, predsednik uprave Gorenje

“Ne samo, da bo to odličen dogodek za več kot 200 izjemnih posameznikov, članov Trilaterale, ki se bodo srečanja udeležili, temveč tudi za goste, ki bodo imeli dostop do najbolj vplivnih in najbolje obveščenih posameznikov na svetu. Prepričan sem, da bomo s tem dogodkom dodatno okrepili vlogo naše države v mednarodni skupnosti ter dokazali, da lahko kakovostno prispevamo za prihodnost naše družbe,” je dejal Bobinac.

Kot je pojasnil, bodo visoki gosti veliko pozornosti posvetili aktualnim zaostrovanjem na mednarodnih trgih: “Grožnje z globalnimi trgovinskimi vojnami že imajo negativen vpliv na našo prihodnost in razvoj. Zato je pomembno, da se spomnimo naukov, ki smo se jih naučili med največjo gospodarsko krizo v zadnjih 100 letih, in ne pozabimo, da so takšne napetosti gojišče nacionalizmov, ki lahko prek spodbujanja izolacionizma privedejo do katastrofalnih posledic za podjetja in posameznike.”

Srečanje Trilaterale bo po njegovih besedah priložnost tudi za številna bilateralna srečanja. “Prepričan sem, da bo Gospodarska zbornica Slovenije, ki tudi sodeluje pri organizaciji dogodka, številnim svojim članom lahko odprla vrata do vplivnih posameznikov in izbranih podjetij. Po mojih izkušnjah so namreč vezi, stkane na srečanjih Trilaterale, dobra osnova za kakovostne odnose, tudi poslovne,” je še poudaril predsednik uprave Gorenja.

Slovenija je članica Trilaterale od leta 1998, ko je član postal Marko Voljč, takratni predsednik uprave NLB. Voljč je član Trilaterale ostal do leta 2017, ko je predsedstvo Trilaterale za njegovega naslednika izbralo Bobinca, ki je obenem postal tudi član izvršnega odbora Trilaterale.

Barry Goldwater, petkratni ameriški senator in pisatelj

Leta 2014 je Slovenija dosegla še en mejnik, ko je Žiga Vavpotič, danes predsednik upravnega odbora podjetja Outfit7, postal član prve evropske skupine v okviru štipendijskega programa Davida Rockefellerja, ki deluje v okviru Trilaterale. Tri leta zatem se mu je v programu pridružil še en član iz Slovenije Mark Boris Adrijančič iz podjetja Uber. Članstvo v Trilaterali je možno samo s povabilom.

Tako je Slovenija postala ena izmed najbolj zastopanih in najbolj aktivnih držav glede na število prebivalcev v Trilaterali.

Teorije zarote ali ustvarjanje nove svetovne ureditve?

V zvezi s funkcioniranjem in poslanstvom trilaterale pa je moč v medijih zaslediti tudi številne teorije zarote. Tako Trilateralo nekateri opisujejo kot skupino lobistov in celo tajno ložo, nekateri pa jo označujejo kot svetovno vlado v senci, ki želi ustvariti novi svetovni red preko prevzema nadzora in konsolidacije štirih centrov moči: političnega, monetarnega, intelektualnega in duhovnega, da bi ustvarila globalno ekonomsko moč, ki je nadrejena nacionalnim vladam”.

Trilateralo nekateri primerjajo tudi z vplivno skupino Bilderberg, ki spodbuja dialog med Evropo in Severno Ameriko. Tako kot Trilateralo tudi Bilderberg oblikujejo vplivni politični voditelji, gospodarstveniki, finančniki in drugi pomembni posamezniki, njeni sestanki pa so strogo zaprti za javnost.

COMMENTS

Wordpress (0)