Madžarska potrdila: Gruevski je zaprosil za politični azil! Orbanovi mediji že vstopili na makedonski medijski trg! – TOPNEWS.si

Madžarska potrdila: Gruevski je zaprosil za politični azil! Orbanovi mediji že vstopili na makedonski medijski trg!

Madžarska potrdila: Gruevski je zaprosil za politični azil! Orbanovi mediji že vstopili na makedonski medijski trg!

Madžarska je danes sporočila, da je bivši makedonski premier Nikola Gruevski zaprosil za politični azil, saj je pobegnil iz Makedonije, da bi se izognil prestajanju zaporne kazni.

Madžarske oblasti so Gruevskemu omogočile vložitev prošnje za azil, medtem ko bi bivši makedonski premier že moral biti na prestajanju dveletne zaporne kazni.

Urad za priseljevanje in azil v Budimpešti bo izvedel azilni postopek skladno z madžarskim in mednarodnim pravom, so sporočili iz pisarne premiera Orbana in dodali, da je Madžarska v mednarodnih odnosih partnerica z aktualno vlado v Skopju, in da se ne namerava vmešavati v njena notranja vprašanja.

Urad premiera Viktorja Orbana, ki je pred tem politično podpiral Gruevskega in nasprotoval sporazumu glede imena z Grčijo, je še pojasnil, da prošnjo za azil bivšega makedonskega premiera smatra izključno kot pravno vprašanje.

Nikola Gruevski, ki mu je sodišče lani odvzelo osebni in diplomatski potni list, je pobegnil v Madžarsko, da bi se izognil prestajanju dveletni zaporni kazni, na kolikor ga je obsodilo sodišče v Skopju zaradi nezakonite nabave luksuznega Mercedesa, v času, ko je opravljal premiersko funkcijo.

Pred skopskim kazenskim sodiščem proti Gruevskemu potekajo še še trije kazenski postopki: glede volilne malverzacije, korupcije in za politično nasilje, Specialno državno tožilstvo pa proti njemu vodi še nekaj preiskav.

Trenutna usoda makedonskega begunca – nekdanjega premiera počiva v rokah močnega Viktorja Orbana, čigar odnosi s padlim makedonskim voditeljem presegajo skupno nacionalistično perspektivo.

Makedonski organi so v sredo sporočili, da bodo od Madžarske zahtevali, da izroči begunca, bivšega premiera Nikolo Gruevskega, ki je pobegnil v Budimpešto, da bi se tako izognil prestajanju dveletne zaporne kazni in še štirim tekočim preizkusom.

Po več poskusih novinarjev, da bi dobili več informacij o statusu Gruevskega na Madžarskem, je urad madžarske vlade le potrdil, da je nekdanji makedonski nekdanji premier res vložil prošnjo za azil.

“Glede na to, da je bil deset let predsednik vlade svoje države, so madžarski organi iz varnostnih razlogov dovolili, da je gospod Gruevski zahteval prošnjo za azil in ga zaslišali na sedežu Urada za priseljevanje in azil v Budimpešti”, so sporočili iz urada.

Odločitev Gruevskega, da pobegne v tujino, postavlja vprašanja o tem, ali bo ponudba zaščite njegovemu dolgoletnemu političnemu prijatelju morda postavila madžarskega voditelja Viktorja Orna v kočljivo pozicijo.

Če bo Madžarska Gruevskemu odobrila azil pod pretvezo, da bi bilo njegovo življenje v nevarnosti, če bi se vrnil v Makedonijo, bi si Orban “še bolj zmanjšal svoj imidž med glavno evropsko politično elito”, je v torek opozoril Bloomberg. “Ali pa ga lahko zavrne in opusti zaveznika, za katerega je vodil kampanjo, in morda razjezi ruskega predsednika Vladimirja Putina”, še doda Bloomberg. Putin velja za pokrovitelja nekaterih ključnih potez in nesoglasij Orbana v EU.

Dolgoročno politično prijateljstvo

Gruevski in Orban sta bila tesna politična partnerja in Orbanova vladajoča nacionalistična stranka FIDES je sestrska stranka Gruevskega VMRO DPMNE v desno-desničarski Evropski ljudski stranki, PPP, v Strasbourgu.

Oba voditelja imata antipatijo in sta vodila medijske kampanje proti liberalnemu milijarderju, filantropu Georgeu Sorosu, ki je madžarskega izvora.

Leta 2013 je Makedonija pod Gruevskim avtoritarnim vladanjem podelila Orbanu najvišje državno odlikovanje Makedonije, to je “8. september”, ki je poimenovan po dnevu neodvisnosti države.

Makedonski predsednik Gjorge Ivanov, ki je bil takrat kot lutka v rokah Gruevskega, je dejal, da je Orban prejel nagrado “za izjemne zasluge za razvoj in krepitev prijateljskih odnosov in sodelovanja med državama”.

V letih 2015 in 2016 je bil Orban ključni zaveznik Gruevskega pri zaustavljanju valov migrantov, ki so na poti v zahodno Evropo prešli tako imenovano “balkansko pot”.

Orban je podprl vlado Gruevskega pri reševanju krize ter doniral in pomagal Makedonii pri gradnji bodečih žic na južni meji Makedonije z Grčijo, od koder so prihajali migranti in begunci.

V zadnjih nekaj letih, ko je Gruevski postopno politično usahnil in povečal izoliranost z zahoda, je Orban ostal eden redkih voditeljev EU, na katerega se je Gruevski lahko obrnil. Orban je bil redni gost na volilnih mitingih stranke Gruevski VMRO DPMNE, kjer je izrazil močno podporo Gruevskemu in njegovi politiki. Ostal je njegov zaveznik tudi po tem, ko je Gruevski leta 2017 strmoglavil z oblasti, po dolgotrajni politični krizi, ki jo je povzročil velik škandal, za katerim je stal Gruevski.

Gruevski in Orban pred makedonskimi lokalnimi volitvami

Zadnja Orbanova javna podpora Gruevskemu je bila lani septembra, po makedonskih lokalnih volitvah, ko se je srečal z bivšim makedonskim premierjem v Ohridu, ki je bil takrat opozicijski vodja.

Madžarski mediji so že takrat razmišljali, da je Orban na omenjenem srečanju Gruevskemu obljubil podporo, v primeru, če bi se soočil z zaporom. Javna Orbanova hvala Gruevskemu ni veliko pomagala. VMRO DPMNE je prepričljivo izgubil lokalne volitve, po katerih je Gruevski odstopil kot vodja opozicije.

Madžarska vstopi na makedonski medijski trg

Raziskava BIRN-a, ki je bila objavljena maja letos, je razkrila, da odkar je Gruevski v VMRO DPMNE izgubil moč, so posamezniki, povezani z Orbovo PR-mašinerijo, začeli prevzemati lastništvo v nekaterih makedonskih medijih.

Makedonski centralni register je pokazal, da je podjetje Target Media DOOEL, v lasti madžarskega državljana Petra Shaca, lani vstopilo v lastniško strukturo makedonske televizijske postaje Alfa.

Shac je nekdanji vodja trženja, promocije in prodaje v agenciji MTVA, ki jo je ustanovila Orbanova uprava, ki združuje štiri državne medije v državi, dve glavni televiziji, radijsko postajo in nacionalno tiskovno agencijo.

Poleg tega je Adinamic Media, družba v lasti madžarske državljanke Agnes Adamik, letos prevzela lastništvo makedonskih spletnih portalov Kurir in Republika ter vstopila v lastniško strukturo spletnega portala Netpress.

Podobno kot Shac, je Adamik nekdanja šefinja MTVA. Vodila je MTVA-jevo pisarno, zadolženo za strateško povezovanje, kar pomeni, da je bila zadolžena za prestrukturiranje madžarskih državnih medijev, ki se zdaj obravnavajo kot kolesje za Orbana.

Gruevski, ki je bil predsednik vlade Makedonije od leta 2006 do leta 2016, je bil obsojen na dve leti zapora, potem ko je bil spoznan za krivega za nezakonit tajni odkup Mercedesa, vrednega 580.000 EUR, v letu 2012, od bivše ministrice za notranje zadeve Gordane Jankuloske, ki ga je nameraval uporabljati za svoje osebne namene.

Preden je zbežal na Madžarsko, je Gruevski vztrajal, da so bili ti in drugi sodni postopki zoper njega politično montirani s strani nove vlade, pod vodstvom Socialdemokratske unije SDSM. Prav tako je zagotavljal, da ne bo pobegnil iz države.

Kot pritisk na Orbana, naj zavrne prošnjo Gruevskega za azil, je evropski poslanec Knut Fleckenstein v četrtek tvitnil, da si težko predstavlja, da bo madžarska vlada podelila politični azil Gruevskemu, na način, kot ga je uzakonil Orban.

“V eno stvar je Gruevski lahko prepričan, da gre za potrjen proces v Skopju in drugič, vedno sem mislil, da Orban v svoji državi ne sprejema nobenih prosilcev za azil,” je ironično zapisal Fleckenstein.

COMMENTS

Wordpress (0)