Trump “znerviran” na poti v Pariz. Svoj gnev stresel kar na Thereso May ter v povratku žalil Macrona in Francijo! – TOPNEWS.si

Trump “znerviran” na poti v Pariz. Svoj gnev stresel kar na Thereso May ter v povratku žalil Macrona in Francijo!

Trump “znerviran” na poti v Pariz. Svoj gnev stresel kar na Thereso May ter v povratku žalil Macrona in Francijo!

Predsednik ZDA Donald Trump je v telefonskem pogovoru med letom v Pariz kritiziral premierko Velike Britanije Thereso May, v svojih tvitih pa zasmehoval francoskega predsednika Emmanuela Macrona in Francijo.

Po informacijah ameriškega časnika Washington Post, je britanska premierka Theresa May v petek poklicala po telefonu ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je bil v predsedniškem letalu na poti v Pariz, da bi mu čestitala glede volilnega izida v ameriški Kongres, na kar se je Trump odzval z izlivom nezadovoljstva. Trump je kritiziral Mayevo, ker se po njegovem mnenju Britanija ne trudi dovolj, da bi obrzdala Iran. Postavil ji je tudi vprašanje glede Brexita in se potožil nad nepravičnostjo glede trgovinskih sporazumov z evropskimi državami.

Omenjeni časnik, ki se sklicuje na ameriške in evropske uradnike, poudarja, da se je britanska premierka že tudi pred tem soočala s Trumpovim grobim vedenjem, tokrat pa so “bili njeni svetovalci zgroženi nad njegovim posebno slabim razpoloženjem“.

Printscreen Twitter

Ameriški časnik piše, da je bil ameriški predsednik slabe volje cel čas njegovega bivanja v Parizu.

“V slabo voljo ga je spravilo potovanje”, povzema besede visokega uradnika iz Bele hiše.

Trump se je udeležil proslave ob 100. obletnici zmage v Prvi svetovni vojni v Parizu. V nekaj objavah na Twitterju je kritiziral Francijo glede visokih uvoznih carin na vino, ki otežujejo prodajo ameriških alkoholnih pijač v Francijo. Predsednik ZDA je ponovno kritiziral tudi idejo Emmanuela Macrona o vzpostavitvi evropske vojske za zaščito pred ZDA, Rusijo in Kitajsko in ponovno pozval k vplačevanju večjih prispevkov za NATO. Trump je francoskega predsednika Macrona celo spomnil, da ima nizek reiting.

Donald Trump in Emmanuel Macron

Milo rečeno, predsednik ZDA Donald Trump ni navdušen nad idejo Emmanuela Macrona in Angele Merkel o oblikovanju evropske vojske. Popolnoma ogorčeni Trump je na Twitterju zasmehoval Francoze zaradi poraza v drugi svetovni vojni.

Potem ko je že prejšnji teden za omenjeni Macronov predlog dejal, da je “zelo žaljiv”, ker Macron v intervjuju dejal, da Evropa potrebuje svojo vojsko, da ne bi bila odvisna od ZDA. V istem intervjuju je tudi izjavil, da se mora Francija “zaščititi (pred hackerji) iz Rusije, Kitajske in celo Združenih državah Amerike,” kar pa je Trump namerno ali nenamerno zamenjati z zaščito, za katero je potrebna evropska vojska.

Nov Trumpov izpad na Twitterju kaže, da se glede tega Macron in Trump v Parizu le nista spravila. V bizarnih tvitih se je Trump odprto norčeval iz Francozov.

“Emmanuel Macron predlaga ustanovitev vojske v Evropi za zaščito pred ZDA, Kitajsko in Rusijo. Vendar Nemčija je bila (sovražnik), v prvi in drugi svetovni vojni – Kako se je to izkazalo za Francijo? Začeli so se učiti nemščine v Parizum preden so prišle ZDA. Plačajte za Nato ali pa ne!”, glasi tvit, s katerim je Trump začel svoj virtualni napad na Francijo.

Trump se je nato prestavil na NATO – svojo drugo največjo zamero evropskim zaveznicam, pa nato na trgovino: “Kar zadeva trgovino, Francija proizvaja izvrstno vino, vendar to počno tudi ZDA. Problem je, ker Francija zelo otežuje ZDA pri prodaji svojih vin v Francijo in zaračuna visoke carine, medtem ko ZDA olajšujejo (uvoz) francoskih vin in zaračunavajo zelo nizke carine. Ni pošteno, to se mora spremeniti!”

Problem je, ker Emmanuel trpi zaradi zelo nizkega reitinga podpore v Franciji, le 26 % in stopnje nezaposlenosti skoraj 10 %. Poleg tega, ni države, ki je bolj nacionalistična od Francije, zelo ponosen narod – in s pravico!”, je napisal Trump v odgovor Macronu na njegovo ostro kritiko nacionalizma v svojem govoru v Parizu.

Na koncu je Trump vse skupaj začinil z variacijo na temo svojega predvolilnega slogana: “Naredimo Francijo ponovno veliko!”

Trump ni zamudil odgovoriti niti na množične pozive, zgražanje in posmehovanje, ker se ni poklonil in položil venca na ameriškem vojaškem pokopališču, kakšnih 200 kilometrov od Pariza. Iz Bele hiše so slednje opravičili z dežjem, zaradi katerega predsedniški helikopter domnevno ni mogel vzleteti.

“Mimogrede, ker helikopter ni mogel vzleteti na prvo pokopališče v Franciji zaradi nične vidljivosti, sem predlagal vožnjo z avtomobilom. Tajna služba je dejala, da ne, predaleč je od letališča in blokada v Parizu je velika. Govor naslednji dan ameriškem pokopališču po dežju! Malo poročil – lažne vesti!”, je napisal Trump v zadnjem tvitu.

COMMENTS

Wordpress (0)