Slovenija bo naslednje leto v vesolje lansirala dva satelita – TOPNEWS.si

Slovenija bo naslednje leto v vesolje lansirala dva satelita

Slovenija bo naslednje leto v vesolje lansirala dva satelita

Mediji v naši soseščini so se razpisali o tem, da je Slovenska vlada sporočila, da je odobrila začetna sredstva za lansianje prvih dveh satelitov, ki so jih projektirali v Sloveniji, v vesolje pa naj bi jih poslali v v prvi polovici prihodnjega leta z raketo Vega, družbe Arianespace.

Gre za mikro-satelit Nemo HD, ki so ga razvili slovenski inženirji, pri čemer 85% sredstev zagotavlja EU in 15% pa državni proračun. Satelit, teže 65 kilogramov, bo snemal površje Zemlje z višine 600 kilometrov, je dopolnitev Evropskega sistema Kopernik, z lastnim virom podatkov za urbanistično načrtovanje, ekologijo, kmetijstvo, gozdarstvo in promet.

Vlada Republike Slovenije bo za financiranje projekta in njegov začetek zagotovila 830.000 evrov, od priprave projekta do njegove izvedbe pa bodo skupni stroški znašali 2,3 milijona evrov, v okviru programa Evropske vesoljske agencije (ESA).

Slovenija je pred dvema letoma postala pridružena članica ESA, zaprosila pa je tudi za stalno članstvo.

Poleg mikrosatelitov Nemo HD, bo Slovenija z raketo Vega v vesolje poslala tudi nanosatelit TRISAT, teže 4,4 kilograma. Snemal bo Zemljo na podlagi multispektralne slike in kratkovalovnega infrardečega spektra, ki naj bi bil v uporabi vsaj dve leti.

COMMENTS

Wordpress (0)